6 Δεκεμβρίου 2018

Συμμετέχω-Συμπορεύομαι-Προλαμβάνω

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΡΑΚΤΟΣ

Έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης έχουν αλλάξει στην Ελλάδα πολλά… σε σχέση με την Πρόληψη των εξαρτήσεων. Για αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να είστε όλοι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι γιατί έχετε συνεισφέρει μέσα από τη θέση ευθύνης σας και το ρόλο σας.
Οι τοπικοί φορείς (Ιερές Μητροπόλεις, Περιφέρειες, Δήμοι, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Επιστημονικά και Εργατικά Σωματεία) έχετε συνεισφέρει με τη συμμετοχή σας στη διοίκηση των Κέντρων Πρόληψης, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι με τη συμμετοχή και την υποστήριξη σας στις δράσεις τους. Γι αυτό φέτος, που το Κέντρο Πρόληψης της Πιερίας γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του, γιορτάζουμε όλοι στο Νομό Πιερίας τα αποτελέσματα της συνεργασίας και της συμπόρευσής μας με σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Τα αποτελέσματα αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόποι στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Συγκεκριμένα το 2005 αναφέρει: «Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης των πολιτικών πρόληψης από τις παραδοσιακές, βασισμένες στην πληροφόρηση και ατομικές (συμβουλευτικές) προσεγγίσεις, στην υλοποίηση μιας πραγματικής στρατηγικής για την δημόσια υγεία… Ο αριθμός των προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία υπερδιπλασιάσθηκε στην Ελλάδα, τα δε προγράμματα που βασίζονται στην οικογένεια τριπλασιάσθηκαν …» και το 2006 προσθέτει: «…Η Ελλάδα και η Αυστρία πρωτοστατούν στο καθορισμό προδιαγραφών για τη πιστοποίηση υπηρεσιών πρόληψης και ειδικών του τομέα πρόληψης». Τέλος αναφέρεται πως: «η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2004 έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης: 9% στο πληθυσμό από 18 – 24 ετών και 3,9% στο πληθυσμό 12 – 64 ετών».

Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από τη μεθοδική και οργανωμένη εργασία, η οποία βασίζεται στους επιστημονικούς σχεδιασμούς, όπου αποτυπώνονται με κάθε λεπτομέρεια οι δράσεις (η φιλοσοφία, η αιτιολογία, οι φάσεις υλοποίησης, οι δείκτες αξιολόγησης, κ.α.) και κατατίθενται προς έγκριση στο Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών. Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης του Νομού Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», εξαιτίας της δυσπιστίας και του φόβου στιγματισμού, οι δράσεις που περιγράφονταν στον επιστημονικό σχεδιασμό υλοποιούνταν με δυσκολίες και αριθμητικά μικρές συμμετοχές. Το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ που τότε ονομαζόταν Κέντρο Επικοινωνίας και Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Νομού Πιερίας, δίνοντας έμφαση στις δράσεις προβολής και ενημέρωσης, πέτυχε να κάμψει τη δυσπιστία και το φόβο και σιγά-σιγά να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και τώρα πια να έχει λίστες αναμονής, ως προς τη συμμετοχή, σε δράσεις του.

Στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης εκτός από τα παραπάνω συνέβαλαν ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης, καθώς προσπαθεί να είναι ευέλικτο στα ωράρια του, και γι αυτό πραγματοποιεί σταθερά δράσεις για τους γονείς Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και υλοποιεί πολλές απογευματινές δράσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την επίτευξη του σκοπού της πρόληψης. Επιπρόσθετα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έχουν ορίσει περιοχές ευθύνης εντός του νομού Πιερίας επιτυγχάνοντας την προσωπική δέσμευση, την καλύτερη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών και τελικά ενισχύοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ να είναι το πρώτο από τα 75 Κέντρα της Ελλάδας που πέτυχε να έχει σταθερή συνεργασία με τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (και κατόπιν υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων) και να υλοποιεί δράσεις σε όλα τα σχολεία του Νομού. Συνετέλεσαν στο να είναι ένα από τα 5 Κέντρα Πρόληψης της Ελλάδας που δημιούργησαν εκπαιδευτικά υλικά για εφήβους, παιδιά και νήπια, αλλά και από τα πρώτα που σχεδίασαν και υλοποίησαν ομάδες εφήβων εκτός σχολείου. Επίσης βοήθησαν να είναι το πρώτο Κέντρο που εξασφάλισε στήριξη από σημαντικούς φορείς, δημόσια πρόσωπα και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, όπως είναι η Αγροτική Τράπεζα, ο σκιτσογράφος Αρκάς, οι Α. Κανάκης, Σ. Καλιβάτσης, οι Active Member, η Θεατρική Ομάδα Πήγασος, ο αείμνηστος Μιχάλης Μυστακίδης, το σούπερ μάρκετ Πασχαλίδης, κ.α. Καθόρισαν τη βράβευση της ιστοσελίδας του, ως την πληρέστερη σε επιστημονικό επίπεδο, από το πρόγραμμα Elisad. Τέλος, οδήγησαν στο να είναι το μοναδικό Κέντρο Πρόληψης του οποίου κάποιες από τις ομάδες γονέων του εξελίχθηκαν σε εθελοντική ομάδα δράσης υπέρ της Πρόληψης δημιουργώντας θεατρική ομάδα, η οποία μάλιστα προσκλήθηκε από το θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει την παράσταση της με τίτλο: «Ζωές Γυναικών»

Για όλα τα παραπάνω και γι αυτά που δεν αναφέρονται σε αυτή τη σύντομη αποτίμηση του έργου του Κέντρου Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ, θεωρούμε ότι φέτος γιορτάζουμε όλοι μαζί τα 20 χρόνια λειτουργίας του, καθώς με τη συμμετοχή και τη συμβολή πολλών ατόμων και φορέων εντός και εκτός του Νομού Πιερίας το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ ιδρύθηκε, εξελίχθηκε και πρόσφερε υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: