29 Δεκεμβρίου 2018

Χαλάει και πάλι ο καιρός από παραμονή Πρωτοχρονιάς - Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 
Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. 
Αναλυτικά:
Δευτέρα, 31.12.2018 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς)
Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα) καθώς και περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των υπολοίπων τμημάτων της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Τη νύχτα, οι χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν, ενώ αναμένονται και στα ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ θα επικρατήσουν από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.
Τρίτη, 1.1.2019 (Πρωτοχρονιά)
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ωστόσο βαθμιαία θα περιοριστούν τα νοτιοανατολικά.
Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορείου Αιγαίου καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα) της Δυτικής – Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.
Από τις βραδινές ώρες, οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και τα βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενήσουν στις υπόλοιπες περιοχές.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ένταση 8-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ωστόσο βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: