11 Δεκεμβρίου 2018

Συνήθειες - εμπόδια στην απώλεια βάρους


Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οδηγούν εύκολα στον κορεσμό και μειώνουν το υποκειμενικό αίσθημα της πείνας.
Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες , η τροφή παραμένει περισσότερη ώρα στο στομάχι, αυξάνεται ο όγκος της, βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού, επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και βελτιώνεται η διαχείρισή της.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ εκτός από την υψηλή θερμιδική του αξία (1 γ ρ αλκοόλης αποδίδει περίπου 7 θερμίδες) επιδρά στην όρεξη με δύο κυρίους τρόπους. Ο πρώτος είναι η καταστολή της έκκρισης ορμονών που σχετίζονται με τον κορεσμό και ο δεύτερος έχει να κάνει με αλλαγές στη βιοχημεία του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επιλογές τροφών (συνήθως πλούσιες σε λιπαρά και αλάτι). Η καλύτερη λύση είναι ο περιορισμός ή η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Πρόσληψη πολλών υγρών θερμίδων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υγρές θερμίδες ( χυμοί φρούτων , αναψυκτικά, smoothies, υποκατάστατα γεύματος) δε μένουν πολλή ώρα στο στομάχι με αποτέλεσμα την εμφάνιση του αισθήματος της πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης λόγω της γρήγορης κατανάλωσης τους πιθανόν να υπάρξει αυξημένη συνολικά κατανάλωση θερμίδων διότι δεν επαρκεί ο χρόνος να σταλούν μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Αντικατάσταση λοιπόν των υγρών θερμίδων με στέρεες τροφές πιθανόν να βελτιώσει τα επίπεδα πείνας.

Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οδηγούν εύκολα στον κορεσμό και μειώνουν το υποκειμενικό αίσθημα της πείνας. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες , η τροφή παραμένει περισσότερη ώρα στο στομάχι, αυξάνεται ο όγκος της, βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού, επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και βελτιώνεται η διαχείρισή της.

Εξαντλητική άσκηση. Είναι γνωστό ότι μια συνεδρία άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή της όρεξης για κάποια ώρα μετά το τέλος της. Όμως η έντονη και παρατεταμένη χρονικά αερόβια άσκηση (π. χ τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων) και η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε έντονο αίσθημα πείνας. Καλύτερη προσέγγιση είναι η μείωση του εβδομαδιαίου όγκου προπονήσεων ή η μείωση της έντασης τους.


Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: