10 Δεκεμβρίου 2018

Καμμένος και Θεοδωράκης κρατούν τα "κλειδιά" της συμφωνίας

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη σημερινή κοινή εμφάνιση
των αρχηγών της ΝΔ και του Ποταμιού στην παρουσίαση
του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών» που όσο πλησιάζει η ώρα στην οποία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο τόσο οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό μεταβάλλονται. 
Οι δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία και για «Μακεδονία» του Αιγαίου, έδωσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Πάνο Καμμένο να ξιφουλκήσει εναντίον της συμφωνίας, και τον Σταύρο Θεοδωράκη να επανεξετάσει την θέση του.


Το μεν πρώτο το Μαξίμου δεν τον υπολόγιζε για την συγκεκριμένη ψηφοφορία, αλλά τον δεύτερο τον είχε σχεδόν σίγουρο καθώς σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media μπορεί να διέψευσε τα σενάρια περί συνεργασίας του με τη ΝΔ αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα πράξει στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας.

Ωστόσο η σημερινή κοινή του παρουσία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη φούντωσε εκ νέου σενάρια. Η θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στην λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το Σκοπιανό είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Πειραιώς γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την απουσία του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο του Ποταμιού. Οι δηλώσεις όμως βουλευτών όπως του Γιώργου Αμυράς και του Γιώργου Μαυρωτάς που εξέφρασαν ενστάσεις απέναντι στην συμφωνία αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά φαίνεται να άλλαξε το κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου – Στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας

Στο Μαξίμου βλέπουν ότι η εξίσωση πλέον για να περάσει η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποκτά περισσότερους αγνώστους και πλέον βρίσκεται στην αναζήτηση προθύμων η δεξαμενή των οποίων είναι πάρα πολύ μικρή. Παράλληλα κινδυνεύουν να μην γίνουν πράξη δύο κινήσεις στις οποίες πόνταρε αρκετά ο Αλέξης Τσίπρας καθώς εκτός από το Σκοπιανό, είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθεί στις καλένδες και το σχέδιο για την απομάκρυνση των κληρικών από το δημόσιο.

Το επικοινωνιακό επιτελείο θα επιχειρήσει να στρέψει τα βέλη του εναντίον του Σταύρου Θεοδωράκη κάνοντας λόγω για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας για άλλη μια φορά εκτός κάδρου τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της εβδομάδας στην Θεσσαλονίκη σε κομματική εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κλίμα που επικρατεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι ιδιαιτέρως βαρύ για την κυβέρνηση.

ΝΔ: Στο στόχαστρο ο Καμμένος

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν θα κυρωθεί από την βουλή γεγονός που θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Η Πειραιώς θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο κάτι που θα αποτυπωθεί και στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Μαρία Σπυράκη. Από την άλλη όμως θα κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις από την σεναριολογία που αναπτύσσεται γύρω από την συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και επιμένουν πως όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας θα διαπραγματευτούν από μηδενική βάση την συμφωνία με τα Σκόπια. Κόκκινη γραμμή για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δύο καίρια ζητήματα πάνω στα οποία υποχώρησε η κυβέρνηση.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: