7 Δεκεμβρίου 2018

Συλλήψεις μαθητών, σκηνές ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Γαλλία

Όχι, δεν είναι εικόνες από μια χώρα με ολοκληρωτικό καθεστώς. Είναι εικόνες από τη Γαλλία του 2018 και τις συλλήψεις μαθητών λυκείου, στην πόλη Mantes la Jolie, ένα από τα πιο υποβαθισμένα προάστια του Παρισιού, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών.
Οι μαθητές των λυκείων που έχουν βγεί στους δρόμους, διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και δίνει την δυνατότητα στις ακαδημίες να επιλέγουν τους φοιτητές τους με μια βάση κριτηρίων που σε πολλά θυμίζουν πρόσληψη σε επιχείρηση, μη δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Προβλήματα από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις έχουν δημιουργηθεί σε 280 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα όπου έγιναν 700 συλλήψεις ανηλίκων.

Πολλοί γονείς των 147 μαθητών που συνέλαβε η αστυνομία και τους φόρεσε χειροπέδες, στην πόλη Mantes La Jolie, δεν γνωρίζουν σε ποια κρατητήρια ειναι τα παιδιά τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ενα παιδί με αυτισμό και ενα 12χρονο‬.

Μέχρι τώρα από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων απουσίαζαν τα προάστια. Tο σοκαριστικό όμως βίντεο με τις συλλήψεις των 147 μαθητών στο υποβαθμισμένο προάστιο, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε γειτονιές-πυριτιδαποθήκες.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: