6 Δεκεμβρίου 2018

Υψηλά επίπεδα μολύβδου βρέθηκαν σε μπαχαρικά ορισμένων χωρών

Οι έρευνες σχετικά με ορισμένες περιπτώσεις δηλητηρίασης στη Νέα Υόρκη βρήκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου σε μπαχαρικά που αγοράστηκαν από το εξωτερικό, αναφέρει μελέτη στο περιοδικό Journal of Public Health Management and Practice.

Η μελέτη της Paromita Hore, PhD, MPH και των συναδέλφων της, του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής, της Νέας Υόρκης. αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους έκθεσης σε μόλυβδο από «μη παραδοσιακές» πηγές, ακόμα και όταν οι συγκεντρώσεις του μετάλλου στο αίμα των Αμερικανών συνεχίζουν να μειώνονται.

Ενώ οι βαφές που περιέχουν μόλυβδο και οι επαγγελματικοί κίνδυνοι παραμένουν οι κύριες πηγές έκθεσης μεταξύ παιδιών και ανδρών που ανευρίσκονται κατά καιρούς δηλητηριασμένοι από αυτό το βαρύ μέταλλο, δεν είναι οι μόνες πιθανές πηγές μόλυνσης, γράφουν οι ερευνητές.

Η Hore και οι συνεργάτες της μοιράζονται την εμπειρία τους στη διερεύνηση των μπαχαρικών ως πιθανή πηγή έκθεσης σε μόλυβδο. Μεταξύ του 2008 και του 2017, εξέτασαν πάνω από 3.000 δείγματα καταναλωτικών προϊόντων κατά τη διερεύνηση περιπτώσεων δηλητηρίασης με μόλυβδο. Τα μπαχαρικά ήταν το πιο συχνά δοκιμασμένο προϊόν: δοκιμάστηκαν περίπου 1.500 δείγματα από 41 χώρες.

Πάνω από το ήμισυ των δειγμάτων μπαχαρικών είχαν ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις μολύβδου και πάνω από το 30% είχαν συγκεντρώσεις μολύβδου μεγαλύτερες από 2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) -το όριο αυτό επιτρέπεται σε ορισμένα πρόσθετα τροφίμων. Τα μπαχαρικά που εισήχθησαν από το εξωτερικό είχαν πολύ υψηλότερο, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, η κουρκούμη και το kharcho suneli είχαν μέσες συγκεντρώσεις μολύβδου κάτω από 2 ppm, αλλά όταν τα ίδια μπαχαρικά αγοράστηκαν από το εξωτερικό, οι μέσες συγκεντρώσεις υπερέβησαν τα 50 ppm.

Οι ύποπτες χώρες
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου βρέθηκαν στα μπαχαρικά που αγοράστηκαν στις χώρες της Γεωργίας, του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μαρόκου, έγραψαν οι ερευνητές.


Τα περισσότερα από τα μολυσμένα μπαχαρικά που αγοράστηκαν στο εξωτερικό ήταν σε δοχεία χωρίς σήμανση και χωρίς πληροφορίες για το εμπορικό σήμα. Τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου μετρήθηκαν στο γεωργιανό καρύκευμα kviteli kvavili, ή κίτρινο λουλούδι.

Παραδείγματα άλλων μολυσμένων μπαχαρικών περιλάμβαναν κουρκούμη, ζεστό πιπέρι, σκόνη τσίλι και πάπρικα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: