20 Δεκεμβρίου 2018

Ταχεία απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τη Συρία

Από το απόγευμα της Τρίτης άρχισε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και κάτι παραπάνω από τρεις μήνες. Όσον αφορά στους εκπροσώπους της αμερικανικής διπλωματίας, όπως δήλωσε αξιωματούχος του State Department στο Reuters, εκείνοι θα αποχωρήσουν από τη χώρα εντός 24 ωρών.

Περί τα 2.000 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμάται ότι βρίσκονται στη βόρεια Συρία.

Τα στρατεύματα είχαν βρεθεί στην περιοχή με αποστολή να διεξαγάγουν επιχειρήσεις κατά του ISIS και να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση θυλάκων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

H Tουρκία έχει πολλές φορές εξαπολύσει βέλη κατά της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «θα ξεφορτωθεί τους τρομοκράτες», με ή χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, και ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εναντίον των μαχητών.

Στις δηλώσεις του στο Reuters Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος τόνισε ότι η απόφαση περί απαγκίστρωσης από τη Συρία δεν σχετίζεται με τα όσα έχει ισχυρισθεί η Άγκυρα.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) έλαβε μόνος του την απόφαση. Δεν ήταν κάτι που συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν για την απόφασή του» ανέφερε ο αξιωματούχος.



Τραμπ: «Ήρθε η ώρα να γυρίσουν σπίτι τους»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε την Τετάρτη ότι είναι ώρα να επιστρέψουν «στο σπίτι» οι Aμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε» είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε σύντομο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα» πρόσθεσε.

«Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία. Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» επέμεινε.

«Νικήσαμε (...), πήραμε τα εδάφη. Και τώρα είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στη «θλίψη» που αισθάνεται όταν απευθύνει επιστολές στους γονείς κάθε στρατιώτη που πέφτει στη μάχη.


Ικανοποίηση στη Μόσχα

Η αντίδραση της Μόσχας στις ανακοινώσεις ήταν θετική, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει πως δημιουργούνται «καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία».

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» ανέφερε και επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στη Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: