20 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία για τον αγωγό East Med στην Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

O στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ.
Ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».
Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα», υπενθυμίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσσό, στην Κρήτη.
«Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας και ανάπτυξης, από όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων. Με τον αγωγό East Med στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Και στο μέλλον να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλουμε με τη συνέργεια του Ισραήλ να ιδρύσουμε ένα τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας  την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που σημαίνει και σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχουμε μια ανησυχία. για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ και τον ρόλο Ρωσίας, Τουρκίας, του Ιράν κ.α. στην περιοχή.»
Σχετικά με το Μεσανατολικό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την θέση της Ελλάδας για επίτευξη λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Νετανιάχου: Από το 2016 ενισχύονται οι συμφωνίες που υπογράφουμε και παράλληλα οι φιλίες μας 
Από το 2016, οι συμφωνίες που υπογράφουμε ενισχύονται και παράλληλα ενισχύονται και οι φιλίες μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μετά το τέλος της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και τόνισε: «Ζούμε σε περιοχές ζωτικής σημασίας, όπου η ειρήνη και ο πλουραλισμός απειλούνται από την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό».
Ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τους άλλους δύο ηγέτες για τα τούνελ που εντοπίστηκαν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και είπε ότι εντείνονται οι κίνδυνοι από το Ιράν.
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για την Μπέερ Σεβά, που μεταμορφώθηκε από μία περιοχή στη μέση της ερήμου σε μία σύγχρονη πόλη με σημαντικό ρόλο στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.
Ν.Αναστασιάδης: Οι συνεργασίες των κρατών της περιοχής δεν στρέφονται εναντίον κανενός
«‘Εχουμε καταλήξει σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού East Med. Αυτό που απομένει είναι η συμφωνία της ΕΕ», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο τομέας της ενέργειας, συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Η συμφωνία μας θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματατα της τριμερούς, ενώ το ενδιαφέρον για άτυπη συμμετοχή στις συναντήσεις μας, αποδεικνύει η συμμετοχή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρο. Είδαμε πόσο έχει προχωρήσει, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση περί κυβερνοασφάλειας, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: