18 Δεκεμβρίου 2018

Συνάντηση Κώστα Κουκοδήμου με τον επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φορέων |Regio Europa στις Βρυξέλλες

Συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φορέων Regio Europa κ. Αθανάσιο Γκούμα που εξειδικεύεται στη διαχείριση Κοινοτικών Προγραμμάτων είχε ο βουλευτής Πιερίας, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος στο πλαίσιο επίσκεψης του στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες συζητήθηκαν διεξοδικά το πλαίσιο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας και η βασική αρχιτεκτονική δομή του επιχειρησιακού σχεδίου υλοποίησης των κοινοτικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.


Πρωτίστως διαπιστώθηκε ο κοινός τόπος Διασύνδεσης – Συλλειτουργίας αλλά κυρίως Συναντίληψης των δύο πλευρών.

Ο κ. Κουκοδήμος ανέλυσε επιμελώς το μοντέλο τακτικής και επιτελικής υποδομής λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, που οραματίζεται για την Κατερίνη. Κύριο μέλημα του η αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου Κατερίνης.

Ο σχεδιασμός ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ του Δήμου Κατερίνης με το γραφείο των Βρυξελλών θα αναπτυχθεί ως εξής:


ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Επιτελική-Τακτική)

(Ανθρώπινο Δυναμικό Δήμου Κατερίνης)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Ο κ. Γκούμας από την πλευρά του επισήμανε ότι η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την Επιχειρησιακή Ετοιμότητα του Δήμου Κατερίνης, κυρίως με την εμπιστοσύνη που θα εμπνέει στα κοινοτικά στελέχη για την υλοποίηση των κοινοτικών πρωτοβουλιών, δηλαδή ταυτίστηκε κατ’ ουσία πλήρως με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Κουκοδήμος, και επιπροσθέτως ανάφερε το παράδειγμα της Βαρκελώνης όπου ο Δήμος της Βαρκελώνης κατάφερε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων να χρηματοδοτήσει αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά για την εξόφληση λογαριασμών Ηλεκτρισμού, Τηλεπικοινωνιών και Ιατρικών Υπηρεσιών. Δηλαδή τη δημιουργία ενός Αυτόνομου και κυρίως Αυτοχρηματοδοτούμενο μηχανισμό Πρωτοβουλιών – Προτάσεων – Καινοτομίας με επίκεντρο τις κοινωνικές υπηρεσίες δηλαδή τον ίδιο τον Άνθρωπο, τους Δημότες της Κατερίνης.
Έπειτα η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο δημιουργίας και το πλαίσιο που θα διέπει τον Αυτόνομο Μηχανισμό Υλοποίησης Κοινοτικών Προτάσεων κυρίως στον τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών δηλαδή στα δημόσια αγαθά (Public Goods).

Ο ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ θα διέπεται από τις εξής αρχές:
  1. Ταχύτητα και Ελαστικότητα στην παρουσίαση δημοτικών πρωτοβουλιών
  2. Ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός
  3. Ρεαλιστικότητα χρηματοδοτικών εργαλείων με πλήρη κοστολογική ανάλυση υλοποίησης
  4. Προσδιορισμός χρηματοδοτικών πόρων – Δημοσιονομικά των Ο.Τ.Α.
  5. Αντικειμενικότητα των ποιοτικών και ποσοτικών τεχνικών χαρακτηριστικών
  6. Γεωγραφική διασύνδεση και συνεργασίες με όμορους Δήμους και Δήμους με όμοιες αναπτυξιακές δράσεις και προσδοκίες
Κλείνοντας την συζήτηση ο Κώστας Κουκοδήμος έδωσε έμφαση σε μία πρόταση απευθυνόμενος στον κ. Γκούμα Αθανάσιο, ότι ή νέα δημοτική αρχή θα ασκεί μία Διοίκηση με Στόχους, απόλυτα ρεαλιστικούς – αντικειμενικούς δηλαδή υλοποιήσιμους.    

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: