22 Ιανουαρίου 2019

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου...

Αναστάσιος, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Αναστασία, Τασούλα, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Θέος, Τιμοθέη, Τιμοθέα, Τίμα, Τίμη, Θέα, Θέη.

Γεγονότα
613 Στην Κωνσταντινούπολη ο Ηράκλειος αναγορεύει συναυτοκράτορα τον ηλικίας 8 μηνών γιο του Κωνσταντίνο.
1506: Φτάνει στο Βατικανό το πρώτο τάγμα Ελβετών φρουρών αποτελούμενο από 150 άτομα και ξεκινά μια παράδοση που κρατά έως σήμερα.
1771: Η Ισπανία παραχωρεί το Πορτ Έγκμοντ, των νησιών Φόκλαντ, στην Αγγλία.
1824: Οι Ασάντι, λαός της Αφρικής, συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Χρυσή Ακτή, της σημερινής Γκάνας.
1830: Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.
1840: Οι Βρετανοί αποικιοκράτες φτάνουν στη Νέα Ζηλανδία, υπό την ηγεσία του Έντουαρντ Γουέικφιλντ.
1863: Ξεσπά στην Πολωνία, στην Λιθουανία και στη Λευκορωσία η “Εξέγερση του Γενάρη”. Σκοπός της εξέγερσης είναι η απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Ρωσίας.
1863: Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα και επικυρώνεται το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1862 για την επιλογή νέου βασιλιά, που ήταν ευνοϊκό για τον άγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο.
1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
1879: Οι Ζουλού σφαγιάζουν τα βρετανικά στρατεύματα στην Ισαντλγουάνα (Isandhlwana) κατά τη διάρκεια του πολέμου των Άγγλων με τους Ζουλού.
1889: Δημιουργείται η εταιρία Columbia Phonograph στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την πιο παλιά δισκογραφική εταιρία.
1899: Οι αρχηγοί έξι αυστραλιανών αποικιών συναντώνται στη Μελβούρνη προκειμένου να συζητήσουν για τη Συνομοσπονδία.
1903: Οι ΗΠΑ και η Κολομβία καταλήγουν σε συμφωνία για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.
1905: (Σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην ιστορία ως η “Ματωμένη Κυριακή” όταν η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 100 εργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η “Ματωμένη Κυριακή” αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.
1909: Τηλεγράφημα από τα Χανιά αναφέρει ότι, 60 Ρώσοι στρατιώτες αναχώρησαν από το νησί και ότι, το στρατώνα τους στο Ρέθυμνο κατέλαβαν 180 χωροφύλακες, οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία.
1913: Η Τουρκία αποδέχεται τους όρους για ειρήνευση στη Βαλκανική Χερσόνησο και παραχωρεί την Αδριανούπολη.
1917: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον ζητά “ειρήνη δίχως νίκη” για την Ευρώπη.
1918: Στρατιωτική στάση στη Λαμία κατά της επιστράτευσης που έχει διατάξει η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου καταστέλλεται με βίαιο τρόπο.
1919: Ογκώδες συλλαλητήριο κατά της παράτασης της στρατιωτικής ιταλικής κατοχής στη Βόρεια Ήπειρο, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
1919 Στο Κίεβο, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, υπογράφεται η συμφωνία για την ενοποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας με τη Δυτική Ουκρανία. Το 1920 θα αποτελέσουν τη Σοβιετική Ουκρανία.
1921: Το βρετανικό υποβρύχιο “Κ-5” χάνεται αύτανδρο στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων.
1924: Ο Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ γίνεται ο πρώτος “Εργατικός” πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την νίκη με μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων του Εργατικού Κόμματος.
1927: Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα Άρσεναλ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο Highbury. Εννέα χρόνια μετά, το 1936, θα ακολουθήσει και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση του BBC στον αγώνα Άρσεναλ – Έβερτον.
1930: Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Μπάιρντ πραγματοποιεί χαρτογράφηση μιας νέας περιοχής, της Ανταρκτικής, συνολικής έκτασης 15.000 μιλίων.
1931: Ο σερ Άιζακ Άιζακς ορκίζεται γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας. Πρόκειται για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, που γεννήθηκε στην Αυστραλία.
1939: Στο Βερολίνο, οι Ναζί διατάζουν την απομάκρυνση της κάστας των παλαιών αξιωματικών, που στην πλειοψηφία τους ανήκαν στην αριστοκρατία, εξαρτώντας έτσι άμεσα το στρατό από το κόμμα.
1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ιταλικά στρατεύματα παραδίδουν το λιμάνι της Λιβύης Τομπρούκ στις αυστραλιανές συμμαχικές δυνάμεις.
1942: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από το Κογκρέσο να αυξήσει τους φόρους, προς ενίσχυση του μεγαλύτερου προτεινόμενου προϋπολογισμού στην ιστορία του κράτους.
1943: Δυνάμεις του Άξονα εγκαταλείπουν την Τρίπολη της Λιβύης και κατευθύνονται προς την Τυνησία, καταστρέφοντας βάσεις κατά την αναχώρησή τους.
1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι αρχίζουν την “Επιχείρηση Σανίδα” (Operation Shingle). Πρόκειται για μία επίθεση μέσω θαλάσσης, εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, στο Άνζιο της Ιταλίας.
1949: Μετά από πολιορκία ενός μηνός, το Πεκίνο, η παραδοσιακή πρωτεύουσα της Κίνας, καταλαμβάνεται από τα κομμουνιστικά στρατεύματα.
1955: Ο Τζο Ντέιβις σημειώνει το πρώτο επίσημο maximum σερί (147 πόντοι) στο snooker (αμερικάνικο μπιλιάρδο) κερδίζοντας τον Γουίλι Σμιθ στο Leicester Square Hall.
1957: Οι Ισραηλινοί αποχωρούν από τη χερσόνησο του Σινά. Είχαν εισβάλει στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου 1956.
1960: Η ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση νόμου για τις αγροτικές συντάξεις.
1962: Ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (OAS) αναστέλλει την ιδιότητα μέλους της Κούβας.
1963: Υπογράφεται η “Συνθήκη των Ηλυσίων” μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
1964: Ο Κένεθ Κάουντα ορκίζεται πρώτος Πρωθυπουργός της Βόρειας Ροδεσίας.
1967: Οι Simon & Garfunkel παίζουν ζωντανά στο Philharmonic Hall του Κέντρου Λίνκολ της Νέας Υόρκης. Ο δίσκος με τη live συναυλία θα δοθεί στη κυκλοφορία στις 16 Ιουλίου 2002.
1970: Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
1971: Στην Καμπότζη, οι κομμουνιστές βομβαρδίζουν, για πρώτη φορά, την Πνομ Πενχ.
1972: Μετά από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας.
1973: ‘Ενα Μπόινγκ 707 τυλίγεται στις φλόγες πάνω από το αεροδρόμιο Κάνο στη Νιγηρία. Χάνουν τη ζωή τους 167 άτομα.
1980: Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ντιμιτρίγεβιτς Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για την στρατιωτική επιδρομή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Ο Ζάχαροφ, ήταν ο πρώτος Σοβιετικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1975.
1983: Ο τενίστας Μπιγιόρν Μποργκ αποσύρεται αφού έχει κερδίσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Γουέμπλεϊ.
1984: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το ποντίκι και διασύνδεση GUI από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Apple Macintosh.
1989: Αμφισβητούμενη επιστολή του Κοσκωτά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου κατατίθεται στην Επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το γνωστό σκάνδαλο.
1990: Καταδικάζεται ο Ρομπερτ Μόρις, επειδή εξαπέλυσε ιό στο διαδίκτυο το 1988. Πρόκειται για τον ιό Μόρις, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιό που “κυκλοφόρησε” ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Μόρις έγινε αργότερα καθηγητής στο ΜΙΤ.
1991: Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της αναστολής της βοήθειας προς την ΕΣΣΔ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση βίας σε Λετονία και Λιθουανία από τον σοβιετικό στρατό.
1992: Επαναστατικές δυνάμεις στο Ζαΐρ καταλαμβάνουν τον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
1995: «’Οπως ανακοινώνεται 11 αεροπλάνα θα είχαν βομβαρδιστεί την προηγούμενη μέρα αν δεν αποκαλύπτονταν τα σχέδια της Αλ Κάιντα.
1996: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών, η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανήκουν στην οργάνωση Φατάχ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη την υποστηρίζουν.
1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ.
2003: Γίνεται η τελευταία επιτυχημένη επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Pioneer 10, ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα, που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.
2006: Ο Έβο Μοράλες ορκίζεται πρόεδρος της Βολιβίας και έτσι γίνεται ο πρώτος αυτόχθονας της χώρας που φτάνει σε αυτό το αξίωμα
2012: Δημοψήφισμα στην Κροατία για αν πρέπει να μπει ή όχι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 66% ψηφίζει υπέρ.

Γεννήσεις
1561: Γεννιέται ο Φράνσις Μπέικον, Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός, ένας από του πρωτοπόρους της νεότερης επιστημονικής σκέψης.
1729: Γεννιέται ο Γκότχολντ Λέσινγκ, συγγραφέας και φιλόσοφος, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς εκπροσώπους του Διαφωτισμού.
1775: Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, ο οποίος μέτρησε την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πήρε το όνομα του το όργανο μέτρησης (αμπερόμετρο) καθώς και η μονάδα μέτρησης (αμπέρ). Ανακάλυψε μαζί με τον Αραγκό τους ηλεκτρομαγνήτες ενώ θεωρείται θεμελιωτής του νόμου των αερίων.
1788: Γεννιέται ο Άγγλος ποιητής, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και τον αγώνα του στην Ελληνική Επανάσταση, Λόρδος Βύρωνας.
1849: Γεννιέται ο Σουηδός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.
1875: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ. Ο Γκρίφιθ θεωρούνταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η ταινία του “Η γέννηση ενός έθνους” (The birth of a nation 1915), αν και ήταν αρκετά επιτυχημένη, θεωρείται ότι προκάλεσε την αναβίωση του κινήματος των Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ.
1904: (Σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) γεννιέται στην Αγία Πετρούπολη ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Ζορζ Μπαλανσίν.
1906: Γεννιέται ο Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας. («Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»).
1940: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τζον Χαρτ.
1965: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Νταϊάν Λέιν.

Θάνατοι
1666: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών, στην Άγκρα της Ινδίας, ο μαχαραγιάς Σαχ Τζαχάν, ο οποίος έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, εις μνήμην της νεκρής του γυναίκας.
1901: Πεθαίνει η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας, η Βικτόρια. Τα 63 χρόνια, που βασίλευσε, η Βρετανία γνώρισε ημέρες ευημερίας και η αυτοκρατορία βρέθηκε στην καλύτερη της περίοδο, ιστορικά. Μετά το θάνατο της, βασιλιάς της Αγγλίας στέφεται ο γιος της Εδουάρδος.
1922: Πεθαίνει ο πάπας Βενεδικτίνος ΙΕ.
1946: Πεθαίνει ο Μάλκολμ Μακλάρεν, Βρετανός παραγωγός, μάνατζερ των Sex Pistols και των New York Dolls. Θεωρείται ο πατέρας της μουσικής πανκ.
1982: Πεθαίνει, σε ηλικία 74 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Παντελής Ζερβός.
1987: Ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μια έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.
1993: Πεθαίνει ο Ιάπωνας συγγραφέας Άμπεϊ Κόμπο.
1994: Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας, ο γνωστός μας “Κότζακ”, από καρκίνο του προστάτη.
2005: Πεθαίνει η Κονσουέλο Βελάσκες, μεξικάνα συνθέτρια και πιανίστρια. («Besame Mucho»)
2008: Πεθαίνει ο ηθοποιός Χιθ Λέτζερ σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Πηγή γεγονότων Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: