21 Ιανουαρίου 2019

Ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία και Εφορία από 36 έως 120 δόσεις


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται να βρεθεί αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο με τις 120 δόσεις οφειλών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και δήμους.

Η ολιστική ρύθμιση ενδέχεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα έχει τη μορφή ενός μόνιμου εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα καλύπτει όλα τα χρέη, ώστε να πάρει τέλος η πολυδιάσπαση των ρυθμίσεων.

Στο πρώτο βήμα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτημα ρύθμισης, που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και η χαρτούρα του νόμου Κατσέλη.

Στο δεύτερο στάδιο, με βάση όλα τα δεδομένα του οφειλέτη – εισόδημα, περιουσία, οφειλές -, το σύστημα θα εξάγει μία συνολική ρύθμιση προς όλους.

Την ίδια ώρα, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση χρεών από ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που θα δώσει «ανάσα» σε 958.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η ρύθμιση, εκτός από χαμηλές και πολλές δόσεις, θα προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» όχι μόνο προσαυξήσεων και προστίμων, αλλά και της αρχικής οφειλής. Θα απευθύνεται σε όλους τους μισθωτούς και αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους:

- Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 36
- Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 120
- Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι έως 85 με 95%

Η νέα ρύθμιση αφορά σε:

1. Εξόφληση χρεών των επαγγελματιών, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά ωστόσο αδυνατούν να πάρουν σύνταξη εξαιτίας των χρεών τους, αλλά και χρέη νυν επαγγελματιών. Έχει δηλαδή διπλή όψη.
2. Επαγγελματίες , εμπόρους, εμπορο-βιοτέχνες, όσους έχουν μπλοκάκια, μέλη εταιρειών, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων
Θα αφορά σε οφειλές μόνο σε Ταμεία έως 31/12/2016
Αφορά σε 958.000 του ΟΑΕΕ και 584.000 του ΟΓΑ
Σύνταξη σε 70.000 που δεν μπορούν να την λάβουν
«Κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85%
36 δόσεις έως 3.000 ευρώ και έως 120 άνω των 3.000
Θα ισχύουν περιουσιακά κριτήρια
Θα μπουν όσοι δεν είναι στον εξωδικαστικό
Ένταξη με αίτηση του οφειλέτη

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: