11 Ιανουαρίου 2019

"Πέρασε" η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

Πέρασαν από τη βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με το Reuters.
Ειδικότερα, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να κερδίσει μαζί του 81 βουλευτές σε σύνολο 120 και έτσι να περάσει τις απαιτούμενες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είναι προφανές το "μπαλάκι" τώρα περνάει στο γήπεδο της Αθήνας.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Τροπολογία 33
Στο κείμενο του Συντάγματος, οι όροι "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αντικαθίστανται από τους όρους "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και η λέξη "Μακεδονία" αντικαθίσταται από τη φράση "Βόρεια Μακεδονία" εκτός από το άρθρο 36 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τροπολογία 34
Με τη νέα πρόταση του BESA, οι λέξεις "που ζουν στα σύνορά της" αντικαθίστανται από "όπως οι πολίτες που ζουν στα σύνορά της, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο λαός της Μακεδονίας και ένα μέρος του αλβανικού λαού, ο Τούρκικός λαός, ο βλάχικος λαός, ο λαός της Σερβίας, οι Ρομά, ο Βόσνιοι και άλλοι ".
Τροπολογία 35
Αναφέρει ότι «η Δημοκρατία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών» και τροποποιείται από το άρθρο 3 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τροπολογία 36
Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
Η Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Η Δημοκρατία φροντίζει τη διασπορά του λαού της Μακεδονίας και άλλων κοινοτήτων και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα.
Η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Το νέο κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει: «Η Δημοκρατία φροντίζει τη διασπορά του μακεδονικού λαού και για το μέρος του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού, του βλάχικου λαού, του σερβικού λαού, του λαού Ρομά, του βόσνιου λαού και άλλων, να καλλιεργούν και να προωθούν δεσμούς με την πατρίδα».

Το θρίλερ που προηγήθηκε
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη Βουλή της γειτονικής χώρας είχε λάβει χώρα ένα πραγματικό θρίλερ. Μετά από δύο αναβολές της συζήτησης στην Ολομέλεια και πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε τελικά να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αλβανόφωνου BESA, Μπιλχάλ Κασάμι και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε το απόγευμα και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, και έτσι η σχετική συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.

«Είναι ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό, κοινό κράτος. Ως εκλεγμένοι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, αλλά ειδικά ως υπεύθυνοι πολίτες και προσωπικότητες, σας παροτρύνω να είστε μέρος αυτών που θα πάρουν τη χώρα μας σε ένα κοινό καλύτερο μέλλον» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ζόραν Ζαέφ.

Τι συμφώνησαν Ζάεφ - Κασάμι
«Η ιθαγένεια παραμένει Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και επιβεβαιώνεται η τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι Αλβανοί πολίτες θα μιλούν στην αλβανική γλώσσα και θα καθιερωθεί σε όλους τους νόμους που είναι απαραίτητο» αναφέρει ανακοίνωση της, κυβέρνησης αναφορικά με το τι έχει συμφωνηθεί με το κόμμα BESA.

Όπως τονίζεται «η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας XXXVI είναι επίσης αποδεκτή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατία φροντίζει εξίσου τη διασπορά όλων των πολιτών της».

Επιπλέον στο νόμο περί ταυτότητας, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών. Όλα τα υπόλοιπα που προτάθηκαν ως τροπολογίες θα αποσυρθούν «επειδή είναι νομικά είναι αδύνατα να υλοποιηθούν τώρα», προσθέτει στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση.

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: