10 Ιανουαρίου 2019

Το σκοπιανό ζήτημα με απλά λόγια

                                                                  Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πλησιάζει η μέρα που οι βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ  ή κατά της (προ)συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα είναι μια προσυμφωνία. Θα γίνει επίσημη διεθνής συμφωνία εάν την ψηφίσουν στο κοινοβούλιο τους οι σκοπιανοί και κατόπιν το ψηφίσουμε και εμείς στο δικό μας.

Ακούγονται πολλά. Ας δούμε μερικά σχετικά:

Πριν η κυβέρνηση μας υπογράψει αυτήν την προσυμφωνία στις Πρέσπες, είχαν προηγηθεί πρωτοφανή συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα (σε 24 πόλεις) και το εξωτερικό με πάνω από δύο εκατομμύρια (2.000.000) Έλληνες, οι οποίοι βροντοφώναξαν να μην υπάρχει η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην προσυμφωνία.

Η κυβέρνηση μας τους αγνόησε. Υπήρξαν μάλιστα αιματηρές συγκρούσεις με διαδηλωτές που εμποδίστηκαν να πάνε στην Πρέσπα.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζονται τα συλλαλητήρια από μαθητές σε όλη την Ελλάδα, που τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο και λένε ΟΧΙ στη συμφωνία.

Μεγάλο πανελλήνιο συλλαλητήριο έξω από τη βουλή μας στην Αθήνα έχει αναγγελθεί τη μέρα που η προσυμφωνία θα συζητείται και θα τεθεί για ψηφοφορία.

22 Μητροπολίτες της βόρειας Ελλάδας, και άλλοι από άλλα μέρη, διακήρυξαν εναντίον της συμφωνίας. Είπαν ότι “Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα στηρίζοντας την συμφωνία”. Κι ακόμα ότι, η συμφωνία θα ανοίξει τις πόρτες του αλυτρωτισμού και του επεκτατισμού στους σκοπιανούς σε βάρος μας.

Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις Υφηλίου, δηλαδή από όλον τον κόσμο, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο να γίνει δημοψήφισμα, επειδή “η συμφωνία είναι φοβερά επιζήμια για την ακεραιότητα της χώρας μας”. Το ίδιο και ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει τη συμφωνία με βαρύτατες λέξεις ως εσχάτη προδοσία και εθνοπροδοτική πράξη.

Εκτός από αυτό, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του πρωθυπουργού (Τσίπρα) και του πρώην Υπουργού εξωτερικών (Κοτζιά) για την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα Σκόπια παραχαράσσουν την ιστορία και ότι η δήθεν μακεδονική γλώσσα, που θέλει να δώσει η Ελλάδα στα Σκόπια, δεν υπάρχει. Είναι εφεύρεση των σκοπιανών.

Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης είπε ότι δεν έπρεπε ποτέ η κυβέρνηση μας να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα, διότι απλά δεν υπάρχει. Οι γείτονες μας μιλούν μια βουλγαροσερβική διάλεκτο που δεν γράφεται ούτε με ελληνικά γράμματα, ούτε με λατινικά, αλλά με κυριλλικά. Τώρα που θα τους αναγνωρίσουμε ως μακεδονική, τούς χαρίζουμε μια ανύπαρκτη ταυτότητα που στηρίζει τον αλυτρωτισμό τους.

Κανονικά η κυβέρνηση πριν πάει στην Πρέσπα, για το τεράστιο αυτό εθνικό ζήτημα έπρεπε, α) Να κάνει δημοψήφισμα, και β) Να ζητήσει την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου. Και να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς δεν το έκανε.

Έκανε δημοψήφισμα το 2015 για ένα άλλο θέμα πολύ μικρότερης σημασίας, οικονομικό, παρ’ ότι τέτοιο δημοψήφισμα (για οικονομικό θέμα) απαγορεύεται από το σύνταγμα μας. Κι όχι μόνο το έκανε τότε, αλλά την άλλη μέρα κιόλας το παραβίασε και έκανε κωλοτούμπα, κάτι που δείχνει πόσο σέβεται το Σύνταγμα και τα δημοψηφίσματα.

 Το σκοπιανό ζήτημα ανέκαθεν, εδώ και 27 χρόνια, από την εποχή του παππού Καραμανλή, ήταν μόνον η αναγνώριση του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, με ένα όνομα που δεν θα περιλάμβανε τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγο της. Για παράδειγμα, η σύνθετη λέξη Κεντροβαλκανική Δημοκρατία. Δεν ήταν άλλο ή κάτι περισσότερο από αυτό. Για παράδειγμα, δεν ήταν να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι Μακεδόνες. Ούτε να τους αναγνωρίσουμε ότι μιλούν μακεδονικά. Επιπλέον, επί δεκαετίες ολόκληρες καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει να τους αναγνωρίσει με τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγο της. Αυτή η πολύχρονη απόφαση (από το 1992 με ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών) ίσχυε όταν η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην Πρέσπα και υπέγραψε το αντίθετο  – και εξακολουθεί να ισχύει, δεν είχε αλλάξει ή αναιρεθεί. Δυστυχώς, η σημερινή μας κυβέρνηση δεν τα έλαβε υπόψη και παραχώρησε τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
 Παραχώρησε και δύο άλλα. Αναγνώρισε ότι οι γείτονες μας έχουν εθνότητα Μακεδονική, και ότι η γλώσσα που μιλάνε είναι Μακεδονικά. Με αποτέλεσμα, πριν καν η συμφωνία κυρωθεί από τα κοινοβούλια Σκοπίων και Ελλάδας για να ισχύσει, οι γείτονες μας πέταξαν τις μάσκες κι άρχισαν με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον πρωθυπουργό τους να μιλάνε ότι η γλώσσα τους θα διδάσκεται και στην Ελλάδα, ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι Μακεδόνες κ.ά.

 Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ποτέ δεν αναφέρθηκε στο σκοπιανό θέμα. Δεν ήταν καν στο πρόγραμμα του. Δεν είπε, για παράδειγμα, ψηφίστε με και κατόπιν εγώ θα διαπραγματευτώ να δώσω λύση – και μάλιστα έτσι όπως την έδωσε σήμερα παραχωρώντας όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ εθνική Μακεδονική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα. Εάν το είχε κάνει το αποτέλεσμα των εκλογών σίγουρα θα ήταν διαφορετικό. Την συμφωνία την υπέγραψε ξαφνικά εκ των υστέρων, χωρίς να ρωτήσει τον λαό και τα άλλα κόμματα στη βουλή.

 Όταν σε λίγες μέρες η προσυμφωνία θα έλθει για κύρωση στην ελληνική βουλή, το μόνο κόμμα που δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα την ψηφίσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και (μερικοί βουλευτές από) το ΠΟΤΑΜΙ. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν ότι η προσυμφωνία είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας και ότι θα την καταψηφίσουν. Ακόμα και οι το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, το οποίο σήμερα συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ (που έχει μόνον 140 βουλευτές και αποτελεί μειοψηφία στη βουλή) έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα βρεθούν κι άλλοι 11 βουλευτές να την ψηφίσουν, ώστε να συμπληρωθούν οι 151 που χρειάζονται.

  Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, προηγείται σε δημοτικότητα και πολύ πιθανό να είναι σε λίγους μήνες η νέα μας κυβέρνηση, είπε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και ότι εάν αυτή τελικά ψηφιστεί, στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα μας να την ανατρέψει.

  Οι σκοπιανοί δεν την θέλουν την συμφωνία. Σε δημοψήφισμα που έγινε η πλειοψηφία τους απείχαν για να μη την νομιμοποιήσουν. Ήθελαν να αποκαλούνται σκέτο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ακόμα και σήμερα ο Πρόεδρος τους προτρέπει τους σκοπιανούς βουλευτές να μη δεχτούν αλλαγές στο Σύνταγμα τους και να μη ψηφίσουν τη συμφωνία.

 Μετά την υπογραφή της προσυμφωνίας στις Πρέσπες, ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνέχισε να κάνει προκλητικές δηλώσεις.

 Πριν από αυτό, όταν είχε γίνει το δημοψήφισμα στη χώρα του αν συμφωνούν με τη Συμφωνία (αυτό με τη μεγάλη αποχή), είχε εμφανιστεί και φωτογραφηθεί δίπλα σε αλυτρωτικό χάρτη της “Μεγάλης Μακεδονίας” τους, που περιλαμβάνει και μέρος της χώρας μας, τη βόρεια Ελλάδα μέχρι τον Πηνειό, τη Χαλκιδική, τη Θάσο κ.ά.

  Μετά από αυτό, ο Υπουργός μας Άμυνας δήλωσε επί λέξη ότι «μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».

 Εάν εμείς στην ελληνική βουλή εγκρίνουμε τη Συμφωνία, πιθανότατα θα έχουμε προβλήματα. Θα ζητήσουν να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα γλωσσική μειονότητα που μιλάνε τα Μακεδονικά τους, να διδάσκεται η Μακεδονική τους γλώσσα στη χώρα μας (το είπε επίσημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους), θα διεκδικούν και θα λένε τα δικά τους για την πολιτιστική κληρονομιά μας από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα, θα έχουμε πρόβλημα με όλα τα 3.500 προϊόντα μας που έχουν όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Μακεδονικός χαλβάς – του Χαϊτογλου, Μακεδονικά κλωστήρια, αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κ.ά.) και τέλος οι διεκδικήσεις τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, δηλαδή στην ελληνική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Στα καλά καθούμενα. Κάτι που δεν το είχαμε ποτέ μέχρι τώρα. Είναι αυτό που πολλοί φοβούνται όταν λένε ότι “θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου”.

 Οι γείτονες μας Σκοπιανοί για να δείξουν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα τους στα μέρη όπου αυτό μέχρι τώρα είχε αλυτρωτικά και επεκτατικά στοιχεία σε βάρος μας, έχουν προτείνει αρκετές αλλαγές σ’ αυτό. Εντούτοις, το βασικό άρθρο 36 του Συντάγματός τους, που είναι ξεκάθαρα αλυτρωτικό και προκλητικό, το άφησαν άθικτο, όπως είναι. Είπαν ότι έχει “ιστορική διάσταση”. Eπί λέξη  λέει: “Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους "Μακεδονικούς" εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του "Μακεδονικού λαού" και της "Μακεδονικής" πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο», αναφέρει το επίμαχο άρθρο, όπου θα διατηρηθεί ο όρος "Μακεδονία".

Εδώ γίνεται λόγος για εκείνους που σήκωσαν τα όπλα κατά της Ελλάδας, σε "εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο", όπως αποκαλούσαν την ανταρσία κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, και όλων των υπολοίπων κεντρογενών κυβερνήσεων, μέχρι τον Αύγουστο του 1949.

Ίσως αυτό να υποκρύπτει αλυτρωτισμό, προκειμένου να δοθούν επιχειρήματα σε όσους απαρνήθηκαν τον ελληνισμό, για τις υλικές απαιτήσεις που έχουν σε βάρος της Ελλάδας. Στα Σκόπια, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν ιδρυθεί γραφεία που συγκεντρώνουν τις αγωγές τους, που ξεπερνούν τις 10.000, προκειμένου να καταφύγουν στα δικαστήρια, από την στιγμή που είμαστε "φίλοι" πλέον (πηγή: ttps://www.voria.gr/article/to-arthro-36-tou-sintagmatos-tis-pgdm-ke-o-empegmos-ton-skopio.

Τέλος, και κάτι από το διεθνές δίκαιο, που αφορά το μέλλον. Ακόμα κι αν οι γείτονες μας Σκοπιανοί αυτές τις μέρες απαλείψουν από το Σύνταγμα τους ο,τιδήποτε αλυτρωτικό, εντούτοις ως κυρίαρχο κράτος έχουν οποτεδήποτε στο εξής το δικαίωμα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και να το αναθεωρήσουν όπως τους βολεύει, ακόμα και αλυτρωτικά σε βάρος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: