10 Ιανουαρίου 2019

Έφτασε στην Αθήνα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Ελλάδα η Άγκελα Μέρκελ.
Το αεροπλάνο με την καγκελάριο της Γερμανίας προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Την κυρία Μέρκελ υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 18:10 η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί. Θα κλείσουν σταθμοί του μετρό, ενώ τροποποιούνται δρομολόγια του Προαστιακού.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με το βλέμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού, καθώς η γειτονική χώρα ολοκληρώνει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης και η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή εντός του μήνα, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πέρα από το Μακεδονικό, η επίσκεψη Μέρκελ αποτελεί και ένα μήνυμα στήριξης για την Ελλάδα που ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης , ενώ στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και σειρά εμπορικών και οικονομικών θεμάτων.

Τα γερμανικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες υπενθύμιζαν την πορεία ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ και το πως ο άλλοτε αντισυστημικός Αλέξης Τσίπρας έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια πολύ στενές σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στις 18:10 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Την Παρασκευή στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία. Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Γενς Μπάστιαν: Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα
«Είναι ενδιαφέρον ότι η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger-Αllgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος Γένς Μπάστιαν, μέλος της Task-Force της Ε.Ε. στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2013.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο «Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα» ο Γενς Μπάστιαν τονίζει ότι «η κα Μέρκελ έχει χτίσει ήδη εδώ και χρόνια μια καλή και εποικοδομητική σχέση με τον κ. Τσίπρα, η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Και οι δύο συνεργάστηκαν εποικοδομητικά ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Είναι ενδιαφέρον ότι η κα Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα. Ο πολιτικά προσκείμενος αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτει απολύτως τη συμφωνία και η κα Μέρκελ θα πρέπει μάλλον να του ψάλλει κατά τη συνάντησή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν «η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα είναι μάλλον μια ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά μετά την κρίση έρχεται στην Αθήνα η κα Μέρκελ όχι για μια επίσκεψη αστραπή, αλλά θα μείνει δύο μέρες. Αυτό δεν είχε γίνει τα περασμένα χρόνια και γίνεται ευμενώς δεκτό».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα, θεωρεί ότι «το κύριο θέμα της επίσκεψης είναι μια σημαντική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να διευθετηθεί το ονοματολογικό με την "Μακεδονία". Εάν τα κοινοβούλια στην Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν η χώρα αυτή θα λέγεται στο μέλλον Βόρεια Μακεδονία. Η Ευρώπη ελπίζει ότι έτσι θα σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων. Η επίσκεψη της κα Μέρκελ αποτελεί μια σημαντική υποστήριξη στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα», τονίζει.

O Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι «Η κα Μέρκελ είναι η πρώτη Ευρωπαία πρωθυπουργός η οποία επισκέπτεται την Αθήνα από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο. Η επίσκεψη είναι ένα μήνυμα αναγνώρισης. Η καγκελάριος θα ενθαρρύνει τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η κα Μέρκελ θα τονίσει ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και χωρίς την πίεση ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας. Και ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται γι' αυτό περαιτέρω βοήθεια. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να στείλουν μηνύματα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Μέρκελ στην "Καθημερινή": «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο»
"Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε αποκλειστική δήλωσή της στην "Καθημερινή", ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα, προσβλέποντας σε "καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις".

Η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι "τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα" για να σημειώσει, ωστόσο, ότι "η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα" , επισημαίνοντας ότι "αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον".

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι "η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία".

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: