12 Ιανουαρίου 2019

Υπερψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ - Στα "χέρια" της Αθήνας η Συμφωνία των Πρεσπών

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, που πλέον μετονομάζεται από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο προοίμιο του Συντάγματος, στη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την κύρωση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του και συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς, τέως ΥΠΕΞ της Ελλάδας, με ανάρτησή του στο twitter, σχολίασε την επικύρωση των συνταγματικών τροπολογιών στη σκοπιανή Βουλή που ανοίγει τον δρόμο για την κύρωση τηςΣυμφωνίας των Πρεσπών.

"Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή" έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter.

Δείτε το tweet:


Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών τωνΣκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ σχολίασε την κύρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων στη Βουλή των Σκοπίων που οδηγεί στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Έχουμε πάρει στα χέρια μας την κυριότητα του πεπρωμένου μας. Φτιάχνουμε ιστορία ανοίγοντας το μέλλον μας. Έχουμε αποδείξει ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και βάσει των ευρωπαϊκών μας αξιών. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» έγραψε ο κ. Ντιμιτρόφ στο twitter.

Η "καυτή πατάτα" περνάει πλέον στα ελληνικά χέρια και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, αιτία αποχώρησής του από την κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: