10 Ιανουαρίου 2019

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το σίριαλ των τελευταίων ημερών με τις πολιτικές εξελίξεις είναι στημένο. Μπορεί βέβαια κάπου να στράβωσε το πράμα, γι’ αυτό σπεύδει και η Μέρκελ στην Αθήνα να βάλει μια τάξη.

*
Ας πάρουμε τα δεδομένα. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συμφωνούν στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Τα επί μέρους περί γλώσσας και αλυτρωτισμού είναι εφευρέσεις της Αντιπολίτευσης που θέλει να διαφοροποιηθεί, αποφεύγοντας να συνυπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.
*
Περί γλώσσας. Εντάξει ας τα πουν βορειομακεδονίτικα αφού καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα. Περί αλυτρωτισμού. Αυτό κι αν δεν είναι αστειότητα. Όσο θα πάρουμε εμείς την Πόλη, θα πάρουν κι αυτοί τη Σαλονίκη.
*
Υπάρχει κανένα μεγάλο κόμμα ευθαρσώς να δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί ονομασία, ακόμα και σύνθετη, με τον όρο Μακεδονία; Ατυχώς όχι. «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου και «η Μακεδονία είναι μία και μοναδική» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
*
Δεν ζητάμε τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ποτέ δεν είχε τέτοιου είδους παρακαταθήκη, αλλά ζητάμε το λόγο από Γεννηματά και Μητσοτάκη που παίζουν ένα πολιτικό κρυφτούλι στη λογική του «ναι μεν αλλά». «Ναι» στο Βόρεια Μακεδονία, «αλλά» ας νίψουμε και τας χείρας μας.
*
Κι επειδή ο Τσίπρας είναι καλός παίκτης, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την Μέρκελ. Άκου Αγγέλα, έλα μάζεψε τους δικούς σου, δεν είμεθα και μαλάκες. Ή ψηφίζουν ή πάμε σε εκλογές κι ας το υπογράψουν μόνοι τους ή όλοι μαζί, όπως προκύψει. Σημειώστε παρακαλώ, η Μέρκελ στην επίσκεψή της θα συναντήσει και τον Κυριάκο.
*
Οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου δεν διαταράχθηκαν, είναι αναμφισβήτητα μια τακτική προσχεδιασμένη που θα δώσει έξοδο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Κρατήστε υπ’ όψη σας ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: