16 Ιανουαρίου 2019

Brexit: Παράταση «ζωής» για τη Μέι – Απορρίφθηκε η μομφή

Απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση μομφής κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στην ψηφοφορία, 325 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας στήριξαν την πρωθυπουργό παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη την Τρίτη στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

Οι βουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής ήταν 306.

Έτσι, με οριακή πλειοψηφία παραμένει η Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας μέχρι τις εκλογές, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν θα είναι εκείνη που θα τεθεί ως υποψήφια του κόμματός της για την πρωθυπουργία στην επόμενη εκλογική διαδικασία του 2022.

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Μέι δήλωσε ευτυχής που το σώμα «εξέφρασε την εμπιστοσύνη» του στην κυβέρνηση. Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την υπόσχεση που δόθηκε στον λαό της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε δε, πως θέλει να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για ένα εναλλακτικό σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως «πριν να υπάρξουν οποιεσδήποτε θετικές συζητήσεις για τη μελλοντική πορεία, η κυβέρνηση πρέπει να αφαιρέσει την προοπτική του καταστροφικού no deal.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλουν την κ. Μέι να ζητεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, φέρεται να έχει την πρόθεση να παράσχει νέα διορία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2020.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετούν σχέδιο να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, ύστερα από το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία έδειξαν προθυμία να παρατείνουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προηγούμενα σχετικά σχέδια επικέντρωναν στην προοπτική τρίμηνης παράτασης στο Brexit, δηλαδή από τις 29 Μαρτίου που είναι και η επίσημη ημερομηνία εξόδου έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλούνται οι Times, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν νομικές οδούς να αναβάλουν την έξοδο της Βρετανία έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: