14 Φεβρουαρίου 2019

Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ - Η αντίδραση της Τουρκίας

Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι ανακάλυψε "τεράστιο" κοίτασμα στο "οικόπεδο 10" της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος στο ιταλικό πρακτορείο "Agenzia Nova".
Ο εν λόγω αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, φέρεται να συνέκρινε το κυπριακό κοίτασμα, με το αιγυπτιακό Zohr, που είναι και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι σήμερα.
Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε ότι το κοίτασμα που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ "δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr, έχει όμως παρόμοιο αποθεματικό".
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, οι δηλώσεις του Κύπριου αξιωματούχου έγιναν στο περιθώριο του συνεδρίου "EGYPS 2019" που διεξάγεται στο Κάιρο.
Τουρκική απάντηση με κολοσσιαία ναυτική άσκηση
Στη ναυτική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" πρόκειται να προχωρήσει στο μεταξύ στις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα. Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει την αποστολή δεύτερου πλοίου για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου.
Η τουρκική πλευρά έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για γεωτρήσεις ακόμη και σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεβάζοντας έτσι την ένταση στην περιοχή. Παράλληλα, Τούρκοι αξιωματούχοι διατρανώνουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο την αξίωσή τους για μερίδιο επί του κυπριακού κοιτάσματος τόσο για την ίδια την Τουρκια, όσο και για το ψευδοκράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή επίδειξη ισχύος της Άγκυρας ξεκινά λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γείτονα και εν αναμονή νέων διπλωματικών κινήσεων για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: