18 Φεβρουαρίου 2019

Χρήστος Τζιουβάρας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αντέχει άλλη μια χαμένη ευκαιρία»

Συνέντευξη στην σαββατιάτικη εκπομπή «Αφετηρία», στον ΣΚΑΪ Κατερίνης 92.6 FM και στον Ανδρέα Γαλανό παραχώρησε ο Χρήστος Τζιουβάρας το πρωί του Σαββάτου, σε μία συζήτηση για τις γενικές εξελίξεις καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Χρήστος Τζοιυβάρας αναφέρθηκε, αρχικά, στις δυνατότητες και στις προοπτικές της Περιφέρειας, αλλά και στην απουσία της υφιστάμενης περιφερειακής αρχής από τις ευθύνες της.

«Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας. Έχει ένα πλούσιο δυναμικό, έχει βουνό, θάλασσα, περιβάλλον, πολιτισμό, ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, έχει το Πανεπιστήμιο, αποτελεί πύλη εισόδου από τα βόρειά μας, και έχει και καταρτισμένους ανθρώπους, που σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων για να συμβάλει τόσο η ίδια στον εαυτό της, όσο και στην Ελλάδα στο σύνολό της. Ωστόσο, συγκρινόμενη με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, κατατάσσεται σε αυτές που χάνουν θέσεις στο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην ανεργία, στην μετανάστευση λόγω κρίσης, και μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στην υφιστάμενη περιφερειακή αρχή», ανέφερε ο Χ. Τζιουβάρας.

Όπως επισήμανε, «είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από την παρούσα διοίκηση που κρατάει εννέα χρόνια (από το 2010), δεν υπάρχει ένα έργο που να έχει συλληφθεί, σχεδιαστεί, προγραμματιστεί και, τελικά, υλοποιηθεί από την ίδια, ενώ περισσεύουν τα θεάματα και η υποκρισία, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή του Περιφερειάρχη στην Πιερία, εκδόθηκε δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο κος Τζιτζικώστας επιθεώρησε τα έργα της Περιφέρειας στον Νομό, ενώ αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά Διαγραμμίσεις Οδικών τμημάτων».

Αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας λέγοντας ότι «το 2019 έχουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές, και, προοπτικά, εθνικές εκλογές), οπότε, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές τότε, πραγματικά μπορεί να αλλάξει η ζωή μας».

Επιπλέον, μιλώντας για τα Περιφερειακά τόνισε ότι και «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αντέχει άλλη μία χαμένη ευκαιρία. Και γι’ αυτό απαιτούνται ΠΡΑΞΕΙΣ. Και Πράξεις είναι το ΣΧΕΔΙΟ..».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον μικρόκοσμό μας. Το να συγκρινόμαστε με τον εαυτό μας είναι οπωσδήποτε ένα μέτρο που δείχνει την εξέλιξή μας. Το πραγματικό μέτρο όμως είναι όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις ευρύτερες εξελίξεις και την πρόοδο που συντελείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απαιτείται μία σύγχρονη αντίληψη για την διοίκηση. Πολιτική και τεχνοκρατική μαζί, που σημαίνει ότι η πολιτική, ο σχεδιασμός, η στρατηγική για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στηρίζονται στην γνώση. Και την γνώση την βρίσκεις σε τέσσερα σημεία: Στο Πανεπιστήμιο, στου Παραγωγικούς φορείς, στην κοινωνία και στους φορείς της, αλλά και σε παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων χωρών που έχουν φέρει αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε, ακόμη, σε δημογραφικά και αναπτυξιακά ζητήματα του Νομού Πιερίας, στην ορεινή Πιερία που αιμορραγεί, στον ρόλο και τελικά στην ευθύνη της Θεσσαλονίκης για την περιφέρεια και συνολικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα παράδειγμα από το χωριό του, τον Πλαταμώνα, για να τονίσει ότι απαιτείται συνεργασία όλων των επιπέδων αρμοδιότητας, καθώς και συνδυασμένες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό, δημοτικό και, τελικά, στο πολύ τοπικό επίπεδο.

«Στην Πιερία δεν κάναμε εκείνα τα μικρά που χρειάζονταν για να κρατήσουν το επίπεδο ανάπτυξης, οπότε, πλέον, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Το παράδειγμα του Πλαταμώνα είναι ενδεικτικό. Ο Πλαταμώνας έχασε το κοινό του. Είναι ένα χωριό που δομήθηκε γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και λόγω αυτού στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκεί κατέβηκαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, και κατέβηκαν και οι ντόπιοι από τον Παλαιό Παντελεήμονα, καθώς ο Σταθμός τους επέτρεπε να ασκούν το εμπόριο και αργότερα με τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων ήταν και η περίφημη «Γαρίδα» Πλαταμώνα που από τον Σταθμό ταξίδευε στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας. Πλέον δεν μιλάμε καν για Γαρίδα Θερμαϊκού.

Η προοπτική, λοιπόν, να χτίσουμε ένα νέο branding που να περιστρέφεται γύρω από την Γαρίδα Πλαταμώνα και γύρω από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι υπαρκτή και μπορεί να δώσει λύση σε έναν οικισμό που ασθμαίνει».

«Αν ψάξουμε στην ιστορία του κάθε τόπου μπορούμε να βρούμε την άκρη του νήματος, και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας παρέχονται, καθώς και με συστηματική και στοχευμένη δουλειά, μπορούμε να αρχίσουμε πάλι», κατέληξε.

*Ο Χρήστος Τζιουβάρας είναι Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας και μέλος της ομάδας θέσεων και προγράμματος του Συνδυασμού «ΠΡΑΞΕΙΣ για την Μακεδονία», με υποψήφιο Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Χρήστο Παπαστεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: