19 Φεβρουαρίου 2019

Ζητείται δημοσιογραφική "υπογραφή" - Προσφέρονται μισθός και μπόνους

Γράφει η Κατερίνα Τσαλού 

Όταν επικρατεί η παραπολιτική από την πολιτική τότε σίγουρα δεν υπηρετείται η ενημέρωση.

Η διαπίστωση δεν ανήκει σε μένα, αλλά σε αναγνώστες που αποστέλλουν σχεδόν καθημερινά μηνύματα και εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν παράγεται πλέον πολιτική επικαιρότητα με αφορμή διάφορα θέματα της τοπικής ζωής αλλά κυριαρχεί το παραπολιτικό κουτσομπολιό.

Και είναι αλήθεια. Όσο τα έντυπα μέσα ενημέρωσης –προ κρίσης-με τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες τους είχαν στα χέρια τους την ενημέρωση των πολιτών αν μη τι άλλο η είδηση είτε καταγράφονταν, είτε σχολιάζονταν, είτε δημιουργούσε αλληλεπίδραση με τους πολίτες.

Πλέον -και σε αυτό φυσικά συνέβαλλε το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- αντί να χρησιμοποιήσουμε την ταχύτητα του μέσου στη μετάδοση της είδησης, μετατρέψαμε την επικαιρότητα σε μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη.

Σίγουρα δεν παρέχεται ενημέρωση σ’αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια και σ’αυτό σίγουρα δεν φταίνε οι αναγνώστες ή οι πολίτες.

Συνέβαλλε η «εισβολή» στον χώρο της δημοσιογραφίας ανθρώπων που στόχος τους δεν είναι η ενημέρωση και η έγκαιρη πληροφόρηση αλλά η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και κυρίως της τσέπης τους.

Ειδικά σε προεκλογικές περιόδους που όποιος δεν …στάξει τον οβολό του μπαίνει στις μαύρες λίστες διαδικτυακών απατεωνίσκων.

Η συνταγή είναι απλή και καλά δοκιμασμένη. Δεν γράφεις γι’αυτόν που παράγει ειδήσεις ή επικαιρότητα αλλά γι’αυτόν που θα σου δώσει χρήματα να χτυπήσεις τον αντίπαλό του.

Πολλές φορές πετυχαίνεις να πληρωθείς και από τους δυο. Επίσης παλιά πρακτική. Εκείνος που πληρώνει για να χτυπήσεις τον αντίπαλο έχει το πάνω χέρι και λίγο καιρό αργότερα πιθανόν ο «εκβιαζόμενος» να έρθει να σου τα στάξει για να σταματήσεις να τον χτυπάς.

Αν παρατηρήσετε καλά κάθε ένα από τους διαδικτυακούς αυτούς «παπαγάλους» θα διαπιστώσετε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ποιος είναι ο «καλός» που τα έσταξε, και ποιος ο «κακός» που δεν τα έσταξε….ακόμη!

Έμαθα πρόσφατα πως περιφέρονταν κι ένα κείμενο από επιτελείο υποψηφίου προκειμένου να βρεθεί υπογραφή δημοσιογράφου που θα έδινε «εγκυρότητα» και «ονοματεπώνυμο» στο κουτσομπολιό. Και βρέθηκε μάλιστα.

Δύσκολοι καιροί και για τους δημοσιογράφους. Πέρασε κρίση το επάγγελμα. Άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι οι περισσότεροι. Εύκολα υποκύπτεις αν δεν έχεις ισχυρές ηθικές αντιστάσεις.

Μακάρι να μπορούσα να αποδείξω του λόγου το αληθές. Είναι απλώς κοινό μυστικό στα δημοσιογραφικά γραφεία αφού όλοι καλά γνωριζόμαστε σ’αυτόν το χώρο.

Ελπίζω μόνο μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις να αντιληφθούμε όλοι μας πόσο κακό κάνουμε εμείς οι ίδιοι σ’αυτό το χώρο.

Και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

... ούτε μετά τις εκλογές θα άλλάξει αυτή η κατάσταση απλά τότε προφανώς όλοι θα πρόσκεινται στη νέα διοίκηση !!!Κάτι από "πολύχρωμα παγκάκια" που λέμε στα μέρη μας 🤔😂🤣😘