19 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Είχαμε το μίνι ανασχηματισμό. Δεν ήταν ένα από τα συνηθισμένα λίφτινγκ που κάνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις. Ήταν ανασχηματισμός  ουσίας με ιδιαίτερη σημειολογία. Η είσοδος στην κυβέρνηση Μωραΐτη και Τόλκα, δύο άφθαρτων στελεχών του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα της παπανδρεϊκής πτέρυγας κάτι σηματοδοτεί.
**
Είναι σαφές πλέον ότι ο Τσίπρας με το μάτι στραμμένο στη σοσιαλιστική διεθνή επιχειρεί άνοιγμα στην παραδοσιακή κεντροαριστερά αντιλαμβανόμενος ότι τα περιθώρια του Σύριζα στενεύουν ακόμη και για μια αξιοπρεπή εμφάνιση στις επερχόμενες εκλογές.
**
Με κύριο στόχο την «μη αυτοδυναμία» Μητσοτάκη ανοίγει όλα τα χαρτιά του και το κεφάλαιο της παραχολογίας που θα ‘χουμε την ευκαιρία να δούμε στις αρχές του Μάρτη.
**
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελλοντική πορεία του ΚΙΝΑΛ που ενδεχομένως θα καταστεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, παρόλο που στο εσωτερικό του παρατηρούνται φυγόκεντρες δυνάμεις άλλες προς Σύριζα άλλες προς ΝΔ.
**
Αυτό που προέχει είναι το ΚΙΝΑΛ να επαναπροσδιορίσει τη θέση του και να απαιτήσει την παλιά του φυσιογνωμία. Ατυχώς δεν κατάφερε να στηρίξει το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και κρύφτηκε πίσω από τίτλους ασθενικούς όπως Ελιά, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΙΝΑΛ που εν τη γενέσει τους φάνηκαν θνησιγενείς.
**
Η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου έχει γνώση, είδε, σύγκρινε και προβληματίζεται για το ενδεχόμενο του μεγάλου επαναπατρισμού στις ρίζες του, στο ΠΑΣΟΚ των καλών ημερών που παρά τις αστοχίες του η συνεισφορά του ήταν θετική.
**
Οι συμμαχίες της Δημοκρατικής παράταξης  ως ΠΑΣΟΚ και ως ΚΙΝΑΛ αποδείχθηκαν τοξικές, δεν λειτούργησαν καθότι αποδέχθηκαν a priori  τον ρόλο του κομπάρσου.
**
Η μεγάλη ευκαιρία για ολική επαναφορά θα είναι το συνέδριο με στόχο την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και την «παλινόρθωση» της σοσιαλ-δημοκρατίας στην Ευρώπη.
**

Δεν υπάρχουν σχόλια: