12 Φεβρουαρίου 2019

Τι θα πει να έχεις Δήμαρχο Κομμουνιστή;

Σαββίδης Παναγιώτης
Οι εκλογές για την τοπική διοίκηση και την Περιφέρεια έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αφού ο α και β βαθμός της τοπικής διοίκησης, από το 1990 και μετά, έχουν μετατραπεί στο  μακρύ χέρι της εκάστοτε κεντρικής – κρατικής  διοίκησης.
Στο πεδίο αυτό όπως έχει διαμορφωθεί, το αστικό κράτος προωθεί πιο ευέλικτα τις αντεργατικές – αντιλαϊκές ρυθμίσεις, στα πλαίσια της στρατηγικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Έτσι βλέπουμε Δήμους και Περιφέρειες να μοιράζουν ζεστό χρήμα μέσο Ε.Ε σε μεγαλοεργολάβους-καπιταλιστές, φίλους-ημετέρους και να ιεραρχούνται έργα με βάση τα δικά τους συμφέροντα.
Η λογική της ανταποδοτικότητας να αναγκάζει τον λαό να βάζει το χέρι του συνέχεια στην τσέπη για παροχές υπηρεσιών, η αύξηση της δημοτικής φορολογίας να εντείνεται και να γενικεύεται, εργασιακά δικαιώματα να καταστρατηγούνται.
Οι κερκόπορτες της ιδιωτικοποίησης να ανοίγουν διάπλατα, με τους δήμους να μετατρέπονται σε  μάνατζερ για λογαριασμό  ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιοποιώντας, εκμεταλλεύοντας δημοτικό – δημόσιο πλούτο, δημοτικές υποδομές, δημοτικές εγκαταστάσεις, που πλήρωσε ο λαός.
Αυτούς τους Δήμους και τις Περιφέρειες μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, θέλουν να διαχειριστούν οι εκλεκτοί του συστήματος, που με τον μανδύα του δήθεν ακομμάτιστου και  ανεξάρτητου, σκορπάνε ψεύτικα χαμόγελα και με δημοσιοσχετίστικη  λογική, απολιτικοποιούν την μάχη των εκλογών για Δήμους και Περιφέρειες, για να συγκαλύψουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, που όλοι τους ομονοούν, συμφωνούν.
Δηλαδή την  μετατροπή των δήμων, περιφερειών, σε Α.Ε και διαχειριστές οικονομικών συμφερόντων των λίγων.
Αλήθεια η υπόθεση με τις ανεμογεννήτριες στην Άνω μηλιά  δεν μαρτυρά την παραπάνω πολιτική θέση – εκτίμηση;
Μόνο το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί που υποστηρίζει της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», μιλάνε  ανοιχτά και καθαρά, για τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών.
Λένε στον λαό, ότι δεν έχει ανάγκη από Δήμους και Περιφέρειες διαχειριστές του συστήματος, αλλά που θα παλεύουν μαζί με τον λαό για την καλυτέρεψη της ζωής τους, του βιοτικού τους επιπέδου,  θα αντιστέκονται σε αντιλαϊκές – αντιδραστικές ρυθμίσεις, στην λεηλασία του δημόσιου πλούτου που επιχειρείται  μέσο Δήμων και Περιφερειών.
Σε αυτή την  κατεύθυνση οι κομμουνιστές και οι εκλεγμένοι μαζί με τους κομμουνιστές μέσο από την «ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έχουν πολλά να πούνε. Παίρνοντας υπόψη την εμπειρία από εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους και κυρίως στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη.
Εκατοντάδες παραδείγματα, τι σημαίνει για τον λαό, να τον διοικούν σε δήμους  κομμουνιστές,  έχουμε και από τους δήμους Πετρούπολης, Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Ικαρίας.
Θα σταθούμε στην περίπτωση του Κώστα Πελετίδη στην  Πάτρα, χωρίς να υποτιμούμε στο ελάχιστο τους υπόλοιπους κομμουνιστές δημάρχους.
Ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης μαζί με την ταξική διοίκηση του εργατικού κέντρου Πάτρας, μπήκε μπροστά και απαίτησε από την ΔΕΗ να σταματήσει τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια και να ξανασυνδεθούν με το ηλεκτρικό ρεύμα.  Σε Δεκάδες σπίτια ξανασυνδέθηκε το ρεύμα  μετά από αυτή την παρέμβαση, που θα συνεχίσει, όσο η κρίση θα φορτώνεται στις πλάτες του λαού και θα τον φτωχοποιεί, για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων.
Κομμάτι της παραλιακής ζώνης στην περιοχή του «Κόκκινου μύλου» που αποτελούσε φιλέτο για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε μετατραπεί από προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις σε έναν σκουπιδότοπο. Ο δήμος με δικά του συνεργεία, εργαλεία και με κόστος 1000 ευρώ, όταν άλλοι προϋπολογισμοί προηγούμενων διοικήσεων κοστολογούσαν την αποκατάσταση της περιοχής στα 300.000 ευρώ, καθάρισε τον χώρο, φύτεψε πράσινο και το μετέτρεψε σε ένα πανέμορφο και καθαρό τοπίο και το παρέδωσε στον λαό της Πάτρας, να μπορεί να το χαίρεται και να ψυχαγωγείται, ελεύθερα και δωρεάν.
Διεκδίκησε δημόσιο χώρο που αυθαίρετα κατείχε ο οργανισμός λιμένας Πατρών και ρίχνοντας τις καγκελόπορτες που είχε βάλει ο οργανισμός, ο δήμαρχος έβαλε μέσα συνεργεία του δήμου, για να μετατραπεί ο χώρος σε παρκινγκ 1000 θέσεων που θα μπορούν δωρεάν οι πολίτες της Πάτρας και όχι μόνο να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους.
 Η διοίκηση του δήμου Πάτρας με επικεφαλή τον Κώστα Πελετίδη δεν απέλυσε κανέναν συμβασιούχο εργαζόμενο και ο ίδιος ο δήμαρχος μαζί με τους εργαζομένους, παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό  έσυραν τον δήμαρχο στα δικαστήρια.
Ο δήμος Πάτρας κατάργησε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ώστε καμιά οικογένεια να μην πληρώνει και να είναι  δωρεάν. Αξιοποίησε οικήματα του δήμου που τα μετάτρεψε σε μικρό χρονικό διάστημα σε λειτουργικούς παιδικούς σταθμούς, για να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά που είχαν ανάγκη, με στόχο κανένα παιδί να μην μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
Μείωσε 50% τα δημοτικά τέλη σε χαμηλόμισθους , χαμηλοσυνταξιούχου, οικογένειες ανέργων και με πολλές διευκολύνσεις πληρωμών  και παράλληλα τα αύξησε για μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων.
Οργάνωσε 13 δομές που ασχολούνται με την σίτιση των απόρων της πόλης, με στόχο να τους εξασφαλίσει καθημερινά γεύματα. Έφτιαξε κεντρικά μαγειρεία για τον λόγο αυτό και για περιπτώσεις απόρων που αδυνατούν να παίρνουν τα γεύματα τους λόγο ασθενείας, αναπηρίας η μεγάλης ηλικίας κάνει κατοίκων διανομές φαγητών με δίκυκλα οχήματα.
 Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά τι σημαίνει δήμος που παλεύει, αντιστέκεται,  μαζί με τον λαό, κόντρα στις πολιτικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποιήσεων, για λογαριασμό του  κεφαλαίου, μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτούς τους δήμους έχει ανάγκη ο λαός και όχι αυτούς που δρουν σαν μάνατζερ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Γιατί πέρα από τις περικοκλάδες του καθενός, για το πόσο «ακομμάτιστος» και «ανεξάρτητος» είναι, το βασικό κριτήριο είναι.
Δήμοι για τον λαό που θα αντιστέκονται και θα παλεύουν με κριτήριο την ικανοποίηση των  σύγχρονων  λαϊκών - κοινωνικών αναγκών ?  ή δήμοι βορά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος υπηρεσιών του στο κεφάλαιο;
Τα εχέγγυα υπάρχουν, ο λαός ξεπερνώντας εκβιασμούς, ψεύτικα διλήμματα και τους εμπαιγμούς  περί «ακομμάτιστων» και «ανεξάρτητων», μπορεί να κάνει την διαφορά και να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ, την « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».
Ψηφοδέλτια που συμμετέχουν οι κομμουνιστές, συνεργαζόμενοι μαζί του, αγωνιστές που βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες, από τον στίβο της λαϊκής – ταξικής  πάλης.
Οι υποψήφιοι με την « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ » δεν θυμήθηκαν τον λαό προεκλογικά  και εμφανίστηκαν σαν «καταδρομείς» για να τον σώσουν όπως κάνουν όλα τα συστημικά ψηφοδέλτια.
Αλλά αποτελούνται από αγωνιστές που συμμετέχουν καθημερινά στους λαϊκούς αγώνες, στην όξυνση της ταξικής πάλης, μέσα από το ΠΑΜΕ, το αγωνιστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών – κτηνοτρόφων, την ΠΑΣΕΒΕ, το κίνημα γυναικών και νεολαίας που αντιπαλεύουν τις επιλογές του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Ο λαός έχει επιλογή, να συμπαραταχθεί με τους κομμουνιστές, δυναμώνοντας  την «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» σε δήμους και Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: