18 Φεβρουαρίου 2019

Η τοξικότητα της ζήλιας

Αποτέλεσμα εικόνας για Η τοξικότητα της ζήλιας
Προσφορά της Νεολαίας της Ευαγγελικής 
Εκκλησίας Κατερίνης 

info@eeek.gec.gr

Η αντιμετώπιση της ζήλιας θεωρητικά φαίνεται εύκολη υπόθεση, αλλά στην πράξη δεν είναι και τόσο εύκολη. 

Είτε συνειδητά ή ασυνείδητα, η ζήλια είναι συναίσθημα με το οποίο όλοι μας, κάποια στιγμή, ερχόμαστε αντιμέτωποι.Συχνά παραπονιόμαστε που ο γείτονας έχει πιο ωραίο σπίτι, πιο  ακριβό αυτοκίνητο, πιο καλή οικογένεια ή ο συνεργάτης μας, στη δουλειά, πήρε περισσότερες μέρες άδεια από ό,τι  εμείς, ή ακόμα ότι τα παιδιά μας δεν είναι το ίδιο υπάκουα και επιμελή όπως των φίλων μας.

Τι είναι η ζήλια; Σύμφωνα με το λεξικό, ζήλια είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθει κανείς απέναντι σε κάποιον  που πλεονεκτεί ή που επιτυγχάνει κάτι αξιόλογο ή κατέχει κάτι που δεν έχει ο ίδιος. Εκείνος  που  κυριαρχείται από ζήλια επιθυμεί κάτι που ανήκει σε άλλον και αυτό τον κάνει να λυπάται ή να φθονεί.
Ήταν κάποτε δύο συνεργάτες, ο Κώστας και ο Βασίλης, σε μια εταιρία, στο ίδιο τμήμα. Οι πελάτες απευθύνονταν συνήθως στον Κώστα για τις απορίες τους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι πελάτες άρχισαν να ρωτούν και τον Βασίλη για διάφορα ζητήματα της δουλειάς, με αποτέλεσμα, ο Κώστας να αρχίσει να αισθάνεται παραμερισμένος και να αρχίσει να ζηλεύει τον Βασίλη, νιώθοντας ότι ήταν άχρηστος στους πελάτες.
΄Ισως να διερωτάσαι, τι κακό υπάρχει στη ζήλια. Πολλές φορές η μη σωστή αντιμετώπιση της ζήλιας, οδηγεί σε πικρία και φθόνο. Στη Βίβλο διαβάζουμε για τη ζήλια ότι «όπου υπάρχει ζήλια και φατριασμός, εκεί προκαλείται ακαταστασία και κάθε είδους αθλιότητα» ( Ιακώβου 3:16.) Από αυτό το χωρίο μαθαίνουμε ότι οι λανθασμένες σκέψεις μπορούν να καταλήξουν σε λάθος τρόπο ζωής. Όταν έχουμε σκέψεις ή συναισθήματα  ζήλιας,  τότε η ζωή μας χαρακτηρίζεται από σύγχυση, ακαταστασία και αναξιότητα. Καμιά καλή πράξη δεν μπορεί να προέλθει από έναν κακό και ζηλόφθονο χαρακτήρα. Επομένως, η αντιμετώπιση και υπερνίκηση της ζήλιας κρίνεται αναγκαία.
΄Ισως  να σκέφτεσαι, «ναι, έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά επιτρέπεται η καλή ζήλια». Πράγματι,  μπορεί κάποιες φορές, δυστυχώς ελάχιστες, μπορεί να δικαιολογηθεί η ζήλια με την καλή της έννοια. Π.χ., να θέλουμε το παιδί μας να είναι εξίσου υπάκουο και ευγενικό όπως του γείτονά μας, αυτή είναι καλή και υγιής ζήλια.  Αν η ζήλια ήταν κάτι κακό από μόνη της, τότε γιατί η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Θεός είναι ζηλότυπος; «Τον παρόξυναν σε ζηλοτυπία με ξένους θεούς, τον παρόξυναν με βδελύγματα σε θυμό.» (Δευτερονόμιο 32:16). Πράγματι, ο Θεός είναι ζηλότυπος στην περίπτωση που εμείς, οι άνθρωποι, λατρεύουμε άλλους θεούς και έχουμε είδωλα στη ζωή μας, που παίρνουν τη θέση Του. Μόνο Αυτός είναι άξιος τιμής, λατρείας  και δόξας.

Ποιο είναι λοιπόν το φάρμακο κατά της ζήλιας;
Η λύση είναι να εξετάσουμε την καρδιά μας, τον χαρακτήρα μας. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που η ζήλια μας βασανίζει. Πολύ πιθανό να είναι κάτι άλλο που κρύβεται πίσω από τη ζήλια. Μπορεί να είναι ο φόβος, η υπερηφάνεια ή κάποιο αίσθημα κατωτερότητας. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο Κώστας φοβόταν ότι με τον ερχομό του Βασίλη στο ίδιο τμήμα της εταιρίας, δεν θα ήταν πια απαραίτητος, θα έχανε την αξία του και θα παραμεριζόταν. Ο Θεός όμως δεν ευχαριστιέται με τη ζήλια μας και θέλει να μας βοηθήσει να τη νικήσουμε. Ζήτα από τον Θεό με προσευχή να καθαρίζει το μυαλό και την καρδιά σου από σκέψεις ζήλιας και φθόνου και να σε γεμίζει με σκέψεις χαράς και αγάπης, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βοήθεια του Κυρίου Ιησού Χριστού.


Μετάφραση- Διασκευή: Μαρία Γούδα Κοκτσίδου, Οδοντίατρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: