5 Μαρτίου 2019

Γεννηματά: Τα 12 μέτρα που προτείνουμε για το δημογραφικό

Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Στα προτεινόμενα μέτρα είναι μεταξύ άλλων ηχορήγηση 200 ευρώ σε οικογένειες που αποκτούν παιδί και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για τρία χρόνια.
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,Ελπίζω σήμερα η Βουλή να σταθεί στο ύψος της. Αρκετά με τα φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού.

Συζητούμε για το Δημογραφικό , είναι η πιο σοβαρή απειλή για το μέλλον το τόπου. Επιτέλους αυτό το πρόβλημα πρέπει να μας ενώσει για να το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων, ο πληθυσμός μειώνεται, γερνά.

Μόνο για το 2017 οι γεννήσεις ήταν κατά 36.000 λιγότερες από τους θανάτους.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε δεκαπέντε χρόνια ο πληθυσμός μας θα μειωθεί από μισό ως ενάμισι εκατομμύριο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Δεν χρειάζονται ξένα δημοσιεύματα για να αναρωτηθούμε πού πήγαν τα παιδιά στην Ελλάδα. Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί.

Όμως δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε απλά διαπιστώσεις, ο κόσμος έχει απαιτήσεις από μας. Να δώσουμε λύσεις.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε κινητοποιηθεί.

Πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τις 27 Απριλίου του 2017, την συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την μελέτη των αιτιών του προβλήματος και την αναζήτηση κοινών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.

Είναι σημαντικό ότι η Πρότασή μας έγινε αποδεκτή.

Έστω και μετά από δυο χρόνια έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα και τις Προτάσεις της Διακομματικής, ένα σημαντικό εργαλείο.
Είναι πια η ώρα της δράσης και των τολμηρών αποφάσεων.
Κάθε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά.
Γιατί η αρνητική εξέλιξη του Δημογραφικού:
- θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική,
- θα καθηλώσει κάθε προοπτική για Ανάπτυξη,
- θα δημιουργήσει ασφυξία στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
- θα υποβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή,
- βαθαίνει το χάσμα μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές . Με αποτέλεσμα να πλήττεται βαθιά η οικογένεια, κυρίαρχο στοιχείο της Κοινωνικής Συνοχής.
Έχουν δίκιο να αισθάνονται έτσι, αφού η ανεργία και η κρίση, τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα, να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

- Οι δουλειές λίγες, κυρίως μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς.
- Οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, η δουλειά "χωρίς ωράριο", αποθαρρύνουν τη γέννηση παιδιών.
- Η υποχρηματοδότηση από το Κράτος, άφησε παιδιά έξω από βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς και υποβάθμισε το Δημόσιο Σχολείο.
- Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα όχι μόνο δεν προστατεύονται στην πράξη αλλά θεωρούνται αντικίνητρο για πρόσληψη ή για αναβάθμιση.

Υπάρχει βέβαια και το γενικότερο θέμα των αντιλήψεων.
Ακόμα και τα ζευγάρια που αντέχουν οικονομικά , κάνουν λίγα παιδιά γιατί αυτή είναι η τάση της εποχής.
Αυτή την τάση πρέπει να την αλλάξουμε, με κάθε μέσο, ξεκινώντας από το σχολείο και αναλαμβάνοντας και σχετικές εκστρατείες.
Ασφαλώς δεν θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση.
Όλα στο βωμό των υπερπλεονασμάτων , κόψιμο των Κοινωνικών παροχών και σε "αντάλλαγμα" επιστρέφουν - με την μορφή προσωρινών επιδομάτων – 1 στα 10 από αυτά που έχασαν οι πολίτες,
Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε.
Με την Πολιτική Ανατροπή και την Προοδευτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η δική μας σταθερή επιλογή είναι:
- Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια.
- Να αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές.
- Να δώσουμε κίνητρα και διευκολύνσεις, για την ανατροφή των παιδιών.
Η Παράταξη μας εξάλλου υλοποίησε τις μεγάλες τομές για την οικογένεια, την ισότητα, τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία.
Σήμερα προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη και για τα 3 πρώτα χρόνια.
Γι’ αυτό προτείνουμε 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων.
Συγκεκριμένα η πρότασή μας αφορά:
· τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.
· Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).
Ένα γενναίο μέτρο, κοστολογημένο, που αφορά κάθε νέο παιδί και το νέο μοντέλο οικογένειας και απαντά άμεσα στις δυσκολίες των νέων ζευγαριών. Δίνεται παράλληλα με τα επιδόματα παιδιού που καταβάλλονται σήμερα.
Επιπλέον έχουμε καταθέσει Πρόταση Νόμου ,από τον Δεκέμβριο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής όπως:

1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4. Καθιερώνουμε "Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό" για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.

Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Κάθε οικογένεια δικαιούται "Κοινωνική Επιταγή" για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

7. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

8. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

9. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

10. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα.

Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

11. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

12. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Eργασίας , που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

Προτάσεις που αταλάντευτα θα αγωνιστούμε και τώρα και μετά τις εκλογές για να γίνουν πράξη. Χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Βασική προϋπόθεση και για το δημογραφικό αποτελεί η αναγέννηση του Κοινωνικού κράτους. Που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη , ίσες ευκαιρίες για όλους και διαρκή στήριξη των ζευγαριών. Για μας είναι διαχρονικά στον πυρήνα της πολιτικής της παράταξής μας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειοδοτούν στα εφάπαξ επιδόματα. Με επιδοματική πολιτική και πελατειακές λογικές που κρατούν ομήρους χιλιάδες νέους ανθρώπους δημογραφική ανάκαμψη μην περιμένετε.
Αυτές οι λογικές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και πρέπει με συνεννόηση να τις αφήσουμε οριστικά πίσω.
Ανατρέψαμε αυτές τις λογικές από τη δεκαετία του 80, μπορούμε και σήμερα.
Το Κίνημα Αλλαγής, η δημοκρατική παράταξη είμαστε ξανά μπροστά σε αυτή την προσπάθεια.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα για νέες κοινωνικές κατακτήσεις που θα δώσουν πραγματική ελπίδα στη ζωή τους. Μπορούμε να εγγυηθούμε και το γνωρίζουν ότι εμείς δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες τους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: