8 Μαρτίου 2019

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Αρχική


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την σημερινή ημέρα στις γυναίκες που υποβάλλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας των μη ασφαλών αμβλώσεων. Άλλα επτά εκατομμύρια υφίστανται σοβαρές παρενέργειες ή κάποια αναπηρία. Η διακοπή της κύησης χωρίς ιατρική βοήθεια, είναι μία από τις πέντε κυριότερες αιτίες μητρικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Αγγελική Κιτσάκη, μαία, στο Κέντρο Φροντίδας Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα «πολλές γυναίκες, για κοινωνικούς ή οικογενειακούς λόγους, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μη ασφαλή άμβλωση από μη επαγγελματίες, γεγονός που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο και να τους στοιχίσει ακόμη και τη ζωή. Είχαμε ασθενή η οποία στην προσπάθειά της να προκαλέσει αποβολή πήρε 42 χάπια αντί των 8 που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ένα πολύ βασικό δικαίωμα και μια πολύ απλή διαδικασία είναι πολυτέλεια για πολλές γυναίκες.»

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Κολομβία και τη Μοζαμβίκη,  οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν καθημερινά τις ολέθριες συνέπειες των μη ασφαλών αμβλώσεων, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: