7 Μαρτίου 2019

Η ομιλία του Σταμάτιου Κριμιζή κατάφερε να «μαγέψει» και να «ταξιδέψει» σε ένα... πλανητικό ταξίδι μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πιερίας διοργάνωσε διάλεξη στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» του δήμου Κατερίνης την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Πενήντα τέσσερα χρόνια επί τόπου εξερεύνησης των Πλανητών» και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από μαθητές – σχεδόν όλων των σχολείων της πόλης μας – αίθουσα.

Ο καθηγητής κ. Σταμάτιος Κριμιζής είναι παγκοσμίου εμβέλειας διαστημικός επιστήμονας. Είναι επικεφαλής ερευνητικών ομάδων σε διάφορες αποστολές της NASA, όπως των Διαστημικών Αποστολών Voyager, την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και τον Τιτάνα...., μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος (ESA) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην προσφώνησή του ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Νικόλαος Ιωάννου τόνισε ότι « προσωπικότητες όπως ο Σταμάτης Κριμιζής αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες επιστημονικές κατακτήσεις» και ότι «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμέναμε εδώ και τρία χρόνια την παρουσία του στην πόλη μας».

Παίρνοντας το λόγο ο ομιλητής αναφέρθηκε στη Νέα Όψη του Ηλιακού Συστήματος, σε διάφορες διαστημικές αποστολές, αλλά και σε βασικές αρχές που διέπουν κάθε επιστημονική κατάκτηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να ξεχάσει τον εποικισμό του διαστήματος και να επικεντρωθεί στην προστασία της γης. Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους μαθητές, παρουσιάζοντας τις δικές του αξίες ζωής και απαγγέλλοντας το αγαπημένο του ποίημα «Θερμοπύλες» του Κ. Καβάφη.

Ο κ. Κριμιζής με απλό, μεστό αλλά και στοχευμένο λόγο κατάφερε να «μαγέψει» και να «ταξιδέψει» σε ένα ...πλανητικό ταξίδι μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες για δύο τουλάχιστον ώρες.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Καζταρίδης, Δ/ντές σχολικών μονάδων, καθηγητές και μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης αλλά και της περιφέρειας και αρκετοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: