1 Μαρτίου 2019

Εξαγγελίες και προειδοποιήσεις του Σ. Φάμελλου για την ανακύκλωση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Σημαντικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στη χώρα μας αλλά και προειδοποιήσεις για τις συνέπειες εάν υπάρξει καθυστέρηση , έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου παρέστη.
Ο κ. Φάμελλος, προανήγγειλε την κατάθεση αύριο τροπολογίας για τη διευκόλυνση της χωροθέτησης μικρών πράσινων σημείων σε οικισμούς μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους την αγορά καφέ κάδων για τη διαλογή βιοαποβλήτων . Επίσης αποδέχθηκε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για μεταφορά της εφαρμογής του τέλους ταφής υπολειμμάτων, την 1/1/2020, αλλά είπε ότι πρέπει να το αποδεχθεί και η Ευρωπαική Επιτροπή . Παράλληλα ενημέρωσε την ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η χώρα μας κινδυνεύει με άμεση παραπομπή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων για την υστέρηση που καταγράφει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση . 

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι μας έχει σταλεί από την Ευρωπαική Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της Οδηγίας 1999 που αφορά την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων . Επίσης μας έχει σταλεί «έγκυρη προειδοποίηση» για την καθυστέρηση της εφαρμογής του φόρου ταφής υπολειμμάτων και της αρχής « όσο πετάω , πληρώνω». Ακόμη επιστολή «προαίρεσης» δηλαδή περικοπή πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, αν ανά ΟΤΑ δεν έχει τεθεί στόχος ανακύκλωσης για το 50% και το κόστος συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλωμένων . Τέλος , παρατήρηση για τη μη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων και οι δήμοι κινδυνεύουν αν δεν το υλοποιήσουν άμεσα , να μην μπορούν να ενταχθούν στα ευρωπαικά προγράμματα.
Όπως είπε, ο κ. Φάμελος, το υπουργείο, αποστέλλει απάντηση στην Ευρωπαική Επιτροπή και το Ειδικό Δικαστήριο, στην οποία θα διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση για την τιμολογιακή πολιτική και τον φόρο ταφής καθώς και για την συλλογή στην πηγή τόσο των οργανικών αποβλήτων όσο και των υπολοίπων.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελο, την επόμενη βδομάδα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από εκείνον και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία πλέον θα υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, κανονισμός και τιμολογιακή πολιτική για τα παραπάνω. Για τους καφέ κάδους, το βάρος δίδεται στην αρχή, στην Αττική, με επιτάχυνση από την περιφέρεια Αττικής των σχετικών προκηρύξεων για τις υποδομές επεξεργασίας των βιοαποβλήτων αλλά και ειδική χρηματοδότηση των δήμων από το υπουργείο. Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα - εκστρατεία για την πλαστική σακούλα και θα διανεμηθούν και μέσω των δήμων 10 εκατομμύρια πάνινες τσάντες.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας της Διοίκησης της Περιφέρειας, όπως κατήγγειλε. «Ας δούμε λίγο τι γίνεται με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας μας που δυστυχώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης. Στις 25/8/2017 ανανεώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ Φυλής με εργασίες που αποσκοπούσαν στην αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ κατά 3,55 εκ κ.μ., δίνοντας μια παράταση ζωής κατά 2 έτη. Και μετά; Ποιο είναι το σχέδιο σας για την Αττική κ. Υπουργέ; Τι έχετε συμφωνήσει με την κ. Δούρου; Τι ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Περιφέρεια Αττικής και τι έκανε τελικά;» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης κατηγόρησε την περιφέρεια της Αττικής ότι δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να βελτιωθεί η κατάσταση εμμένοντας στην πρακτική να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα στη Φυλή και μάλιστα ανεπεξέργαστα. «Πώς τιμωρεί τις Περιφερειακές αρχές που αδράνησαν, ο νόμος σας κ. Υπουργέ; Πώς θα τις εμπόδιζε εάν είχε θεσμοθετηθεί 5 ή 10 χρόνια νωρίτερα; Και καλά, τον κ. Σγουρό να δεχτώ ότι τον τιμώρησαν οι πολίτες της περιφέρειας Αττικής.
Την κ. Δούρου; Θα μπορεί ανενόχλητη να καταδικάζει την περιφέρεια Αττικής μέχρι να έρθει η σειρά της στις εκλογές;.
Στο μεγάλο «έγκλημα» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία που συντελείται, υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο», τόνισε. Ακόμη υπογράμμισε ότι χωρίς σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό και πόρους οι δήμοι δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης .Από την παράταξη « Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζήτησε να δοθεί βάρος στην οικιακή ανακύκλωση βιο-αποβλήτων που έχει «μηδέν λειτουργικό κόστος για τους δήμους». Ο επικεφαλής της παράταξης « Νέα Αυτοδιοίκηση» , Γιώργος Ιωακειμίδης καθώς και της « Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησαν να εφαρμοσθεί από το 2020 το τέλος ταφής και τα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης να δώσουν στους δήμους επιπλέον κάδους .
Από τη « Λαική Συσπείρωση» η δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, κατηγόρησε το υπουργείο ότι «λειτουργεί εκβιαστικά» και δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε καμία χρηματοδότηση.
Τέλος , ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, Νίκος Σακούτης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ενώ έχει ψηφίσει εδώ και τέσσερα χρόνια τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν έπραξε τίποτε, από την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για την ανακύκλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: