2 Μαρτίου 2019

Νέοι Πόροι: Περιμένοντας τους Σκοπιανούς μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Πιερία, θα μπορούσε να θεωρηθεί η «Χαλκιδική των Σκοπιανών και των Σέρβων» καθώς αυτοί είναι επί το πλείστον οι λαοί που την επιλέγουν κάθε καλοκαίρι από το 1990 και μετά. Μία βόλτα στους Νέους Πόρους αποτελεί… ηχηρή απόδειξη πως οι Σκοπιανοί προτιμούν να περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους εκεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται όταν τίθεται το θέμα της καταγωγής ανάμεσα σε Έλληνες και Σκοπιανούς. Δημιουργούνται διαπληκτισμοί αλλά ακόμα και ακραία περιστατικά βίας!

«Στην αρχή δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκαν και καλό είναι τέτοια φαινόμενα να μη συμβαίνουν και να μην υπάρχουν», αναφέρει στην ThessNews o Διονύσης Σιώκας, κάτοικος του χωριού και ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας. Ο ίδιος απασχολείται στον τουρισμό τα τελευταία 38 χρόνια. Παρατήρησε δε μείωση των επισκεπτών από τα Σκόπια, ύστερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτιμήσεις
Ο κ. Σιώκας εκτιμά ότι στο μέλλον «δεν θα υπάρχει μείωση, αντιθέτως θα υπάρξει αύξηση. Απλώς αυτό που φοβάμαι είναι πως όσοι Σκοπιανοί έρθουν, οι οποίοι έχουν μία καλή οικονομική κατάσταση, θα είναι υπερόπτες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικοί». Τονίζει πως ήδη από πέρσι ήταν προκλητικοί και στο ερώτημα «από πού είναι;», απαντούσαν «από τη Μακεδονία» με αυταρχικό ύφος και βαρούσαν ακόμα και το χέρι στο τραπέζι!

«Οι Σκοπιανοί θα συνεχίσουν να μας επιλέγουν για τις καλές τιμές μας και για την μεγάλη ακτή. Θα συνεχίσουν να έρχονται, ειδικά όσοι έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά και θέλουν να απολαύσουν δέκα μέρες δίπλα στη θάλασσα», τονίζει η Νάντια Γουζέλη, ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο Βάγιος Στούμπος, ιδιοκτήτης ταβέρνας, την οποία διατηρεί η οικογένειά του από το 1979, λέει στην ThessNews: «Είναι λίγο νωρίς να γνωρίζουμε για το πώς θα κυλήσει η κίνηση του καλοκαιριού. Από πέρσι πάντως υπήρχε μία πτώση».

«Θα συνεχίσουν να μας προτιμούν οι Σκοπιανοί και οι Σέρβοι για τη μεγάλη ακτή και τα καθαρά μας νερά αλλά και για την φιλοξενία που τους δείχνουμε», επισημαίνει από την πλευρά της η Κυριακή Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια αρτοποιείου.

Εντάσεις

Ο Γιώργος Καραπούλιος, ο οποίος μαζί με την οικογένεια του δραστηριοποιείται στον τουρισμό εδώ και 25χρόνια, τονίζει στην ThessNews: «Δεν πιστεύω πως θα επηρεαστεί ο τουρισμός μετά τη Συμφωνία. Θα έρθουν κανονικά οι Σκοπιανοί, όπως έρχονται κάθε χρόνο». Προσθέτει: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα μαζί τους. Όταν είσαι καταστηματάρχης, οφείλεις να είσαι ευγενικός και εξυπηρετικός με όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής. Μας επιλέγουν και μας προτιμούν κάθε χρόνο».

Παράλληλα, εξηγεί πως ακραία περιστατικά συμβαίνουν συχνά τα τελευταία χρόνια, όπως αυτό που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2018.

«Υπάρχει μείωση εδώ και δύο χρόνια στους Σκοπιανούς, τουλάχιστον στη δική μας επιχείρηση. Πέρσι, βέβαια, ήταν πιο έντονη η πτώση καθώς οι Σκοπιανοί επηρεάστηκαν από την έκταση που πήρε το περιστατικό. Ένας καυγάς μεταξύ δύο ομάδων με έφηβους από Ελλάδα και Σκόπια», τονίζει o Βαγγέλης Βασίλας, ιδιοκτήτης πιτσαρίας.

Η Δήμητρα Καμάκα, κάτοικος της περιοχής, επισημαίνει πως τα ακραία περιστατικά θα αυξηθούν σίγουρα το ερχόμενο καλοκαίρι, ειδικά από την πλευρά της νεολαίας, η οποία νιώθει «προδομένη».

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Ακραία περιστατικά


Πολλές είναι οι ιστορίες με ακραία περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών στην Πιερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που περιγράφει ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Νέων Πόρων, Βασίλης Αγάκος: «Ήταν ένα πρωινό του Ιουλίου, όταν ένας Έλληνας σταμάτησε πίσω από ένα σκοπιανό αυτοκίνητο. Κατέβηκε και πήγε να βάλει ταινία για να καλύψει την πινακίδα του Σκοπιανού. Τα παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο κοιτούσαν έντρομα. Ο άνθρωπος ταξίδευε τόσες ώρες να έρθει και να περάσει δέκα μέρες διακοπών, αλλά του έτυχε αυτό. Προκλήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Έλληνα και σε εμένα και το θέμα έληξε εκεί».

Ο κ. Βασίλας περιγράφει και τη δική του ιστορία, όπου «δράστες» αυτή τη φορά ήταν οι Σκοπιανοί: «Όλα συνέβησαν πριν πέντε καλοκαίρια. Ήταν μεσημέρι. Περνούσε ένα αμάξι από εδώ μπροστά, φρέναρε και σταμάτησε απότομα. Κατέβηκαν δύο τύποι και με ρώτησαν από πού είμαι και γιατί ονομάζεται το μαγαζί μου ‘Βεργίνα’. Τους εξήγησα από πού προέρχεται η ονομασία και παραλίγο να έχουμε φραστικό επεισόδιο.

Μπήκαν στο αμάξι και έφυγαν. Όμως το βράδυ τους είδα να κατεβαίνουν από τον ξύλινο διάδρομο στην παραλία. Το επόμενο πρωί κατέβηκα στην παραλία για έλεγχο και βρήκα τις μισές ξαπλώστρες καμένες, τις μισές σκισμένες και μερικές μέσα στη θάλασσα…».

Άλλο ένα συμβάν που προκάλεσε αίσθηση αποκαλύπτει στην ThessNews ένας ιδιοκτήτης γυράδικου της περιοχής. Συγκεκριμένα, όταν ρώτησε πελάτες του σε ποια γλώσσα να αφήσει κατάλογο, εκείνοι απάντησαν «στη μακεδονική» με αυταρχικό ύφος. Ο ίδιος τους είπε πως υπάρχει στα ελληνικά, αγγλικά, σερβικά και ρωσικά, εξηγώντας πως «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει. Ο νευριασμένος πελάτης απαίτησε να βάλει και τη… «μακεδονική», σηκώθηκε από το τραπέζι και «πέταξε δυο καρέκλες κάτω».

Ο περσινός καυγάς
«Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ Σαββάτου μέσα στον Ιούνιο», ανέφερε αρχικά ο κ. Αγάκος, όσον αφορά τον καυγά που πήρε έκταση το περασμένο καλοκαίρι.
«Ήταν στην παραλία μια παρέα κοριτσιών και αγοριών, εδώ από το χωριό. Ξαφνικά πέρασαν δύο άτομα. Οι δικοί μας τους ρώτησαν από πού είναι, εκείνοι απάντησαν ‘από τη Μακεδονία’ και τότε ένα κορίτσι πετάχτηκε και είπε ‘η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική’. Ήταν η αφορμή του καυγά». Όπως προσθέτει, υπήρξε ένας διαπληκτισμός και στο σημείο έσπευσαν φίλοι των Σκοπιανών, οι οποίοι ανήκαν σε μία αθλητική ακαδημία και ήταν όλοι γυμνασμένοι. Ακολούθησε κυνηγητό. «Έτρεξε ένα δικό μας παιδί και του έβαλαν τρικλοποδιά, έπεσε και ξεκίνησαν να τον χτυπούν, ενώ οι φίλοι του είχαν φύγει» περιγράφει ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Νέων Πόρων.

Ο καυγάς δεν τελείωσε εκεί αλλά υπήρχε και συνέχεια η οποία έλαβε χώρα σε γειτονικό σπίτι: «Ήταν γύρω στις 12:30. Καθόμασταν εδώ στο μαγαζί και είδαμε να περνούν περιπολικά. Πήρα το μηχανάκι να κάνω μία βόλτα να δω τι συμβαίνει, βρίσκω έναν φίλο αστυνομικό και τον ρωτάω ‘τι συμβαίνει;’ για να μάθω γιατί υπάρχει τόση αστυνόμευση. Έλειψα μισή ώρα και όταν γύρισα είδα τους φάρους αναμμένους». Εξηγεί πως είχε προηγηθεί συνεννόηση και από τις δύο πλευρές «για να λυθούν οι διαφορές τους»!

«Οι δικοί μας ήταν απέναντι από το γειτονικό σπίτι που έμεναν οι Σκοπιανοί και άρχισαν να πετούν πέτρες, δαμάσκηνα και κορόμηλα, ενώ από τους άλλους εκτοξεύονταν τασάκια και μπουκάλια. Έτσι δημιουργήθηκε η δεύτερη ένταση μεταξύ τους». Ο καυγάς έληξε ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προειδοποίησε τους νέους πως αν συνεχίσουν θα τους συλλάβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αγάκο, το γεγονός πήρε μεγάλη έκταση από σκοπιανά ΜΜΕ, τα οποία έγραψαν για «επεισόδια και τραυματίες Σκοπιανούς». Ο ίδιος δέχτηκε τηλεφωνήματα από Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη.

Από το φύλλο της THESSNEWS #146 (23/02/2019-24/02/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: