4 Μαρτίου 2019

Ανοιγμα χωρίς προειδοποίηση στις τραπεζικές θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο;

Άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια στο σχέδιο αυτό που έχει ως στόχο να εντοπίσει τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιλέγουν να μην το κάνουν διατηρώντας σε θυρίδες καταθέσεις, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο των εν λόγω θυρίδων, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν εξυπηρετεί το Δημόσιο.

Το περιεχόμενο των θυρίδων, όπου πολλοί φυλάσσουν κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, είναι το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία των κατασχέσεων.

Το άνοιγμα της θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται και σήμερα, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας. Εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Οι τράπεζες στο εξής θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές, όταν δέχονται σχετικό αίτημα, αν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση διατηρεί καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό, χορηγητικό, επενδυτικό, λογαριασμό πληρωμών ή θυρίδα.

Πλέον η κυβέρνηση θα το πάει… ένα βήμα παραπέρα, αφού πλέον το Δημόσιο όχι μόνο θα ενημερώνεται για το περιεχόμενο, αλλά θα μπορεί να εκδίδει και ηλεκτρονικό κατασχετήριο χωρίς προειδοποιήσει και να… εξαφανίζει το περιεχόμενο των θυρίδων!

Έως τώρα οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πλέον οι διαδικασίες… απλοποιούνται και οι θυρίδες μπορούν να «ελαφρύνουν» ανά πάσα στιγμή, εάν τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμα

Φόβοι για νόμο – μπούμερανγκ


Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που φοβούνται πως ένας τέτοιος νόμος θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πανικό, και κόσμος να αποσύρει μαζικά το περιεχόμενο από τις θυρίδες, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις τράπεζες, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει μέσω και των ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια.

Το σίγουρο είναι πως ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: