5 Μαρτίου 2019

Τυρί - Θρεπτική αξία - Υγιεινές επιλογές

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Το τυρί είναι μία από τις πιο διαδεδομένες τροφές ανά τον κόσμο. Παράγεται σε διάφορες μορφές και καταναλώνεται είτε φρέσκο είτε παλαιωμένο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παράγωγη του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που παράγεται (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο).
Αποτελεί προϊόν ζύμωσης του γάλακτος από καλλιέργειες βακτηρίων που προστίθεται σε αυτό. Η γεύση του και η θρεπτική του αξία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του γάλακτος που έχει χρησιμοποιηθεί.
Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Είναι ένα από τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά σε μία μόνο μικρή ποσότητα. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο, αξίζει μία θέση στο καθημερινό τραπέζι.
Στη συνέχεια θα αναφερθούν κάποια από τα είδη τυριού τα ποία φαίνεται να εμφανίζουν μεγάλη θρεπτική αξία:
Μοτσαρέλα. Είναι ένα τυρί χαμηλό σε θερμίδες και αλάτι. Περιέχει αρκετά προβιοτικά βακτήρια. 30γρ μοτσαρέλας αποδίδουνε μόλις 85 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Ροκφόρ. Μπορεί να παραχθεί από όλα τα είδη γάλακτος. Είναι ένα από τα πιο πλούσια τυριά σε ασβέστιο  (33% της συνιστώμενης  ημερήσιας πρόσληψης). Ταυτόχρονα όμως περιέχει αρκετά υψηλά ποσά κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.
Τυρί φέτα. Παράγεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Μπορεί να εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά αποτελεί και ένα από τα τυριά με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. 30γρ φέτας αποδίδουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Τυρί cottage. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Είναι από τα πιο πλούσια τυριά σε πρωτεΐνη και από τα χαμηλότερα σε θερμίδες. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση του λόγω του αυξημένου αλατιού που περιέχει.
Παρμεζάνα. Είναι ένα παλαιωμένο σκληρό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και αφήνεται  να ωριμάσει τουλάχιστον για 12 μήνες. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και φώσφορο. Επίσης λόγω της παλαίωσης του περιέχει χαμηλά ποσοστά λακτόζης.

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: