14 Μαρτίου 2019

Ανανέωση τώρα: Οι δεσμεύσεις μας και οι στόχοι μας

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ! - ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ (RGB) - ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ - NEW.jpg
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ
ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
Σε μια εποχή, που η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο, η ανάγκη για μια νέα ελπίδα, είναι τόσο αναγκαία, όσο και το οξυγόνο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, καλείται να δώσει τη δική της απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών.
Να εγκαταλείψει τις παλιές εφήμερες πρακτικές, τη χωρίς έμπνευση διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, την εξυπηρέτηση οργανωμένων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καταλληλότερο πεδίο άσκησης πολιτικής, η οποία θα έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τον δημότη και τα καθημερινά προβλήματά του.
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από κρατική και κομματική κηδεμονία, για να μπορεί να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο.
Έφτασε ο χρόνος, όπου οι πολίτες συναντιούνται ενωμένοι και αποφασισμένοι, πάνω από κομματικές πεποιθήσεις, να διαμορφώσουν μια κοινωνική και πολιτική συμφωνία για μια διάφανη, αποτελεσματική και συμμετοχική Αυτοδιοίκηση.
Αυτή την αναγκαιότητα εξυπηρετεί ο συνδυασμός ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος, δεν είναι όμως «άχρωμος» και απολίτικος. Είναι «πολύχρωμος» και πολιτικοποιημένος. Συγκροτείται από προσωπικότητες με ιδιαίτερες επιδόσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική δράση, στους εργασιακούς χώρους, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες και στα γράμματα.

Με την πίστη ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με προσπάθειες  βασισμένες στη γνώση και στην αδιαπραγμάτευτη θέληση για ριζικές ανατροπές, σας καλούμε να υποστηρίξετε  τον συνδυασμό μας «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης

ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ’ΟΝΕΙΡΟ …
(Δ. Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)

·         Απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου.

·         Σπάμε τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων.

·         Με ελεύθερη σκέψη και δημιουργική  φαντασία υποδεχόμαστε το ΜΕΛΛΟΝ.

·         Ποτέ δεν είναι αργά να γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει χθες.


ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

·         Ο Δημότης στο κέντρο, η εξυπηρέτησή του θα γίνεται άμεσα, με προθυμία και ευγένεια, χωρίς μεσάζοντες. Η ηλεκτρονική τεχνολογία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ισότιμη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η e-Katerini είναι η νέα smart city («έξυπνη» πόλη).

·         Το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι ανοιχτό στους δημότες και τους φορείς και θα ανακτήσει τον ρόλο του ως βήμα της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

·         Τα Τοπικά Συμβούλια αναλαμβάνουν αυτόνομο ρόλο για την επίλυση των τοπικών υποθέσεων.

·         Η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων θα είναι απαράβατη αρχή.

·         Δημόσια Διαβούλευση για σημαντικά ζητήματα του Δήμου. Ο λόγος στον πολίτη.

·         Η δημόσια λογοδοσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις θα είναι τακτική και συνεχής. Οι δημότες κρίνουν, απαιτούν, προτείνουν.

·         Ισόρροπη Ανάπτυξη από τα παράλια, το κέντρο της πόλης έως τα ορεινά (τα Πιέρια και τον Όλυμπο). Κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έχει δικαίωμα στην Ανάπτυξη, στην Τεχνολογία, στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό.

·         Η ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, που θα αγκαλιάζει το σύνολο των δημοτών, βρίσκεται σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Κανένας δημότης, μικρός ή μεγάλος, δε θα νιώθει μόνος. Κάθε Δημότης έχει την ίδια Αξία.
·         Ενεργοποιείται η συνδυαστική αλληλεπίδραση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου. Η θάλασσα, τα Πιέρια, ο Όλυμπος, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, ο πολιτισμός, η ευνοϊκή γεωγραφική θέση συνδυάζονται για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης αλλά και για τη δημιουργία διεθνούς σήματος του Δήμου (city branding).

·         Η συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πύδνας – Κολινδρού, Δίου - Ολύμπου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους Δήμους Ελασσόνας, Σερβίων-Βελβεντού και Βέροιας σε θέματα οδικών συνδέσεων, περιβαλλοντικών ζητημάτων και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων είναι πλέον αδήριτη ανάγκη.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


1.      ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
·         Εγκαθιστούμε την τηλεφωνική γραμμή του δημότη για ζητήματα καθημερινότητας. Οι μεσάζοντες και οι αρμόδιοι ανήκουν στο παρελθόν.

·         Εκσυγχρονίζουμε τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς µε τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και παιδαγωγικής. Κανένα παιδί εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών.

·         Ιδρύουμε Δημοτικό Ιατρείο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους δημότες με προτεραιότητα σε άπορους, ανασφάλιστους πολίτες και μέλη των ΚΑΠΗ. Αξιοποιούμε τους χώρους του παλιού νοσοκομείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

·         Ιδρύουμε Δημοτικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας. Προτείνονται οι χώροι του παλιού νοσοκομείου.

·         Υποστηρίζουμε και ενδυναμώνουμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

·         Ενισχύουμε το Κέντρο Ημερήσιας Φύλαξης Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

·         Ενισχύουμε, για την προστασία της νεολαίας μας, το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν.Πιερίας, «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αποτροπή του εθισμού στο διαδίκτυο.

·         Δημιουργούμε Μητρώο ΑμεΑ, με στόχο τη χαρτογράφηση όλων των ΑμεΑ του Δήμου Κατερίνης, την τήρηση στατιστικών, την άμεση μέριμνα και την επικοινωνία σε ειδικές συνθήκες, τη στοχευμένη ενημέρωση και προαγωγή υγείας, τον άμεσο  εντοπισμό των ΑμεΑ από την Πολιτική Προστασία κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

·         Διευκολύνουμε την πρόσβαση για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρίες σε όλα τα δημοτικά κτίρια και όλους τους δημόσιους χώρους.

·         Συνεργαζόμαστε με τους συλλόγους δημοτών με ειδικά προβλήματα υγείας.

·         Επιβραβεύουμε και αναδεικνύουμε επιχειρήσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων με προβλήματα μετακίνησης.

·         Στηρίζουμε τη λειτουργία της Μέριμνας Παιδιού και όλων των Φιλανθρωπικών Σωματείων.

·         Εκπονούμε πρόγραμμα για την ανάπτυξη δομών, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη Δια βίου μάθηση, τη φροντίδα και την εκπαίδευση των ΑμεΑ και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

·         Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, όπως για παράδειγμα η δωρεάν φοίτηση στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης ή η συμμετοχή σε δημοτικά κατασκηνωτικά προγράμματα.

·         Δημοτικές Κατασκηνώσεις για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

·         Ιδρύουμε Δημοτική Τράπεζα Αίματος.

·         Εξασφαλίζουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους Ρομά. Το ζητούμενο δεν είναι η απομόνωση αλλά η κοινωνική ενσωμάτωση.

2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Η επέλαση της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί βίαια καιρικά φαινόμενα, επιβάλλει τον ανασχεδιασμό του συστήματος πολιτικής προστασίας.
·         Συνεργαζόμαστε άμεσα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ε.Κ.Α.Β και την Αστυνομία για θέματα συντονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

·         Ελέγχουμε άμεσα τα ρέματα, τα κανάλια και την περιφερειακή τάφρο για την ελεύθερη ροή των υδάτων και εκτελούμε αντιπλημμυρικά έργα. Προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια σε μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων.

·         Ολοκληρώνουμε τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή Πέλεκα και προχωράμε σε αστική ανάπλαση της περιοχής (όπως δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου, παιδικής χαράς).

·         Επικαιροποιούμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας του Δήμου με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

·         Οργανώνουμε και υποστηρίζουμε εθελοντικές διασωστικές
ομάδες με συνεχή υποστήριξη, εκπαίδευση και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

·         Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομική Διεύθυνση για την ενίσχυση της προστασίας των δημοτών από παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές. Η Δημοτική Αστυνομία συμβάλλει στο έργο αυτό.

3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί απαράβατη αρχή και ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές μας. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά.
·         Αναβαθμίζουμε τον χώρο του Πλατανόδασους. Δημιουργούμε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Η Κατερίνη αποκτά πρώτη «ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» για την κλιματική αλλαγή σε ένα πανέμορφο φυσικό χώρο συμβάλλοντας στη διεθνή προσπάθεια ευαισθητοποίησης.

·         Αξιοποιούμε το παλιό εργοστάσιο ξυλείας στη Μόρνα.

·         Βελτιώνουμε τα ορεινά μονοπάτια και αναδεικνύουμε περιπατητικές διαδρομές στους ορεινούς όγκους.

·         Δημιουργούμε χώρους δασικής αναψυχής και ορεινούς ποδηλατοδρόμους. Συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας για την προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου της περιοχής του Δήμου, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε φυσικά άλση για αναψυχή και άθληση.

·         Εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε όλη τη λειτουργία του Δήμου. Επιλύουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, που θα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

·         Εφαρμόζουμε πιλοτικά την κομποστοποίηση σε σχολεία, πάρκα και συνοικίες. Ο δημότης εθελοντικά συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης των απορριμμάτων με δωρεάν κομποστοποιητές που θα παρέχει ο Δήμος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγει σε ΧΥΤΑ, αυξάνουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

·         Εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία της ΕΕΛ Κατερίνης (Βιολογικό Καθαρισμό Κατερίνης).

·         Εγκαθιστούμε compact αυτόνομους βιολογικούς καθαρισμούς και εξετάζουμε εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης λυμάτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της διαχείρισης λυμάτων μικρών οικισμών της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕ.

·         Σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βάσει του Ν. 4036/2012. Εκπονούμε σχέδιο ασφαλούς συλλογής συσκευασιών γεωργικών φυτοφαρμάκων σε αγροτικές περιοχές του Δήμου με πολλά σημεία περισυλλογής και σε συνεργασία με αγρότες και γεωπόνους.

·         Αντικαθιστούμε τους σωλήνες ύδρευσης από αμίαντο σε όλο το δίκτυο του Δήμου. Θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία εξασφαλίζοντας πόρους από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

·         Κατασκευάζουμε μικρά φράγματα – ταμιευτήρες νερού για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και την αποτελεσματική άρδευση.

·         Εγκαθιστούμε συστήματα ενεργειακής αυτονομίας και μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας με παράλληλη τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά κτίρια και σχολεία.

·         Συνεργαζόμαστε με την ΔΕΔΑ ΑΕ για την επέκταση του φυσικού αερίου. Δίνουμε προτεραιότητα σε όλες τις γειτονιές της πόλης, στη σύνδεση των δημοτικών κτιρίων με φυσικό αέριο και προωθούμε τη γραμμή μέσης πίεσης προς Παραλία για τη σύνδεση των ξενοδοχειακών μονάδων.

·         Υλοποιούμε σχέδιο ευκρινούς σήμανσης σε όλες τις εισόδους του Δήμου για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.

·         Κατασκευάζουμε σύγχρονες δημόσιες τουαλέτες σε πολυσύχναστους χώρους και στις τουριστικές περιοχές.

·         Κατασκευάζουμε και πιστοποιούμε σύγχρονες παιδικές χαρές, παιδικές χαρές ΑμεΑ και αθλητικούς χώρους σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

·         Υλοποιούμε πρόγραμμα συνένωσης ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών  των αστικών περιοχών για να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές, κήπους αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής.

·         Δημιουργούμε δημοτικούς λαχανόκηπους για τη δημιουργική απασχόληση δημοτών που διαμένουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

·         Οργανώνουμε την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων με σύγχρονες μεθόδους και με τη συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων και των επιστημονικών φορέων. Μερικές από τις βασικές μας προτάσεις είναι: α) δημιουργία Μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, β) παροχή ανταποδοτικών κινήτρων σε Δημότες που τηρούν ορθές πρακτικές, γ) δημιουργία περισσότερων προστατευμένων χώρων για τον δημότη και το δεσποζόμενο ζώο του σε περιοχές του Δήμου, δ) προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, ε)ειδική κατηγορία στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου για ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δημοτών για κάθε ζήτημα σχετικά με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.


4. ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΗΜΟ –
ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ
Η ισόρροπη χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη σε όλη την έκταση του Δήμου, που θα περιλαμβάνει την ποικιλομορφία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου είναι το ζητούμενο της επόμενης θητείας. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματός μας.

·         ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Αρχιτεκτονική ανάπλαση του Δημαρχιακού Μεγάρου και του εσωτερικού αίθριου χώρου. Επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου.

·         Αρχιτεκτονική Ανάπλαση του Κεντρικού Δικτύου του Πεζόδρομου Κατερίνης με διεθνή διαγωνισμό. Επανακαθορισμός της λειτουργίας και αισθητική αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων του κέντρου (πεζοδρόμια, φωτισμός, καθαριότητα, πράσινο, καλλωπισμός, διασφάλιση πρόσβασης για ΑμεΑ, φορτοεκφόρτωση, κλπ).

·         Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να είναι όλοι οι δημόσιοι χώροι και τα κτίρια προσβάσιμα σε όλους. Θέλουμε τον Δήμο Κατερίνης λειτουργικό, φιλικό και προσβάσιμο σε όλους.

·         Αισθητική παρέμβαση στην όψη του κτιρίου Παπαγεωργίου στην κεντρική πλατεία Κατερίνης σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του.

·         ΕΚΑΒΗ: Διενεργούμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη ριζική ανάπλαση του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» και της Βιβλιοθήκης. Επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου.

·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Υλοποιούμε θεματικές δράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

·         ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ: Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – ΠΕ Πιερίας για την άμεση αξιοποίησή του.

·         Θεσπίζουμε, σε συνεργασία με τους συλλόγους Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Πιερίας, Ετήσια Αρχιτεκτονικά Βραβεία διαφόρων κατηγοριών στους μηχανικούς και στους ιδιώτες με τα καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα. Στόχος η δημιουργία καλαίσθητων κτιρίων και η βαθμιαία αναβάθμιση της εικόνας του αστικού τοπίου του Δήμου μας.

·         Επικαιροποιούμε και αναθεωρούμε τις υπάρχουσες κυκλοφοριακές μελέτες με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας οχημάτων, της στάθμευσής τους, τη διευκόλυνση πεζών και ποδηλάτων.

·         Δημιουργούμε ασφαλή δίκτυα ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό Κατερίνης.

·         Δημιουργούμε δημοτικό σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων και οριοθετούμε νέους χώρους προσωρινής στάθμευσης με ιδιαίτερη μνεία για ηλεκτρικά ποδήλατα.

·         ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ:  Δημιουργούμε ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Κατερίνης.

·         Δημιουργούμε υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη).

·         Προχωρούμε στην άμεση εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο της εδαφικής περιοχής του Δήμου με τον καθορισμό οικιστικών περιοχών, περιοχών παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και περιοχών προστασίας.

·         Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους (Πράσινο Ταμείο) για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

·         Αναλαμβάνουμε άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των ακτών. Αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής ζώνης και προστασία των ακτών από τη διάβρωση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

·         Ελέγχουμε πλήρως τον φάκελο «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ», προκειμένου να δρομολογήσουμε λύσεις προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης με την υλοποίηση του οικισμού.

·         Η ολοκλήρωση ενός χρονίζοντος υπό το καθεστώς των υποσχέσεων, λαθών και εσφαλμένων χειρισμών, πολιτιστικού κέντρου.

·         Εκσυγχρονισμός των δύο δημοτικών κοιμητηρίων Κατερίνης.

5. ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΟΛΑΙΑ

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών στην παιδεία και στη νεολαία.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φιλικό προς τους νέους Δήμο αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα καθώς και την εμπειρία και τεχνογνωσία φορέων, οργανισμών, συλλόγων αλλά και σχολείων καθιστώντας τον Δήμο μας κέντρο νεανικής δραστηριότητας. 
·         Καταγράφονται άμεσα οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων και εκπονείται πρόγραμμα αντιμετώπισης  των αναγκών με τη συνεργασία των συλλόγων των εκπαιδευτικών και Γονέων και Κηδεμόνων.

·         Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την επίσπευση των διαδικασιών για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

·         Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των κενών αιθουσών 1000 τ.μ. του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου για σχολική χρήση και ιδιαίτερα για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κατερίνης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).

·         Ανέγερση ενός Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ).

·         Αποσυμφόρηση του σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Κατερίνης.

·         Συνεργαζόμαστε με την εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για τους μαθητές.

·         Συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα την Κατερίνη, για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία.

·         Δημιουργούμε υπηρεσία υποστήριξης νέων και γραφείο επικοινωνίας με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

·         Συνεργαζόμαστε, καταγράφουμε και αξιοποιούμε  τους φορείς νεολαίας της πόλης με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης.

·         Δημιουργούμε Κέντρο Νεολαίας, που θα δίνει διέξοδο στις πνευματικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές και επιχειρηματικές ανησυχίες των νέων του Δήμου. Αξιοποιούμε δημόσιους χώρους με σκοπό τη δημιουργία Κέντρων Νεότητας - Πληροφόρησης εναρμονισμένα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στον άμεσο σχεδιασμό μας βρίσκεται η αξιοποίηση νεανικών εργαλείων τα οποία λειτουργούν σε πολλούς Δήμους της χώρας αλλά όχι στην Κατερίνη.

·         Δημιουργούμε στην επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα του Δήμου, ενότητα πληροφόρησης των νέων για θέματα εργασίας, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, διαδραστικούς χάρτες, εθελοντικά προγράμματα, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης  καθώς και  θέματα που αφορούν τους νέους φοιτητές της πόλης.

·         Δημιουργούμε θεσμούς διαβούλευσης με τους νέους, αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την άμεση δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων με ανοικτή και δημοκρατική συμμετοχή από φορείς νεολαίας της Κατερίνης.

·         Προϋπολογίζουμε ετήσιο χρηματικό ποσό για την υποστήριξη νεανικών δράσεων από τους ίδιους τους νέους για θέματα που δραστηριοποιούνται και προτείνουν.

·         Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων.  Δημιουργούμε δίκτυο υποστήριξης της κάρτας νέων με την εγγραφή επιχειρήσεων στο διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας της κάρτας δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της πόλης να αποκτήσουν τα οφέλη της κάρτας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

·         Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του προγράμματος της Ε.Ε.              «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»  με σκοπό τη χρηματοδότηση νεανικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο.

·         Με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της πολιτικής που αναπτύσσουμε για τη νεολαία, δημιουργούμε δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων με συμμετοχή του Δήμου μας σε δράσεις του προγράμματος Erasmus+.

·         Αξιοποιούμε το πρόγραμμα «Erasmus για την επιχειρηματικότητα». Νέοι από την πόλη μας μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε αποκτώντας εργασιακή εμπειρία και δυνατότητα επιχειρηματικής δικτύωσης και συνεργασίας.  

6.  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο Δήμος Κατερίνης με μεγάλη παράδοση και επιτυχίες στον αθλητισμό γίνεται πάλι πρωτοπόρος

·         Διαμορφώνουμε ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των αθλημάτων με τη συνεργασία όλων των αθλητικών συλλόγων.

·         Συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της εμβληματικής και ιστορικής ομάδας του ΠΙΕΡΙΚΟΥ.

·         Αποτυπώνουμε την ιστορία του Πιερικού μαζί με τον ερασιτέχνη Πιερικό, φίλους και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Πιερικού, ώστε να δημιουργήσουμε τον πρώτο εκθεσιακό χώρο Ιστορίας του Πιερικού.

·         Σχεδιάζουμε την ολοκληρωμένη αποτύπωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και προγραμματίζουμε την άμεση επισκευή και τη βελτίωσή τους.

·         Ενισχύουμε τον σχολικό, σωματειακό και αγωνιστικό αθλητισμό.

·         Εφαρμόζουμε προγράμματα μαζικής άθλησης σε ανοικτούς χώρους με την επίβλεψη γυμναστών για την προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών.

·         Οργανώνουμε χώρους άθλησης για ΑμεΑ.

·         Οργανώνουμε διεθνή αθλητικά γεγονότα με αναφορά στα Πιέρια και στον Όλυμπο (πχ. από τις ΜΟΥΣΕΣ στους ΘΕΟΥΣ).
7. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗΣ

·         Συστήνουμε Γραφείο Εθελοντισμού για την προώθηση ενεργειών ανάπτυξης του εθελοντισμού στον Δήμο και την υποστήριξη των υφιστάμενων εθελοντικών οργανώσεων, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντικής δράσης Ν.Πιερίας, «Ο τόπος μου».

·         Επιβραβεύουμε άριστες πρακτικές φορέων και κοινωνικών ομάδων (εξυπηρέτηση και προστασία πολιτών, καθαρότερη γειτονιά, ομορφότερος ακάλυπτος χώρος).

·         Προωθούμε πρόγραμμα υιοθεσίας σχολείων, παιδότοπων και πάρκων από χορηγούς.

8. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

·         Ιδρύουμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κοινωνική, πολιτική και τοπική ανάπτυξη.

·         Συστήνουμε Γραφείο Επιχειρηματικότητας για τη διασύνδεση και τη συνεργασία με τους αναπτυξιακούς φορείς, το Επιμελητήριο Πιερίας, την Ομοσπονδία Εμπόρων-Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Ν.Πιερίας, τις επιχειρηματικές ενώσεις, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο, την Πιερική Αναπτυξιακή, τους επιστημονικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

·         OPEN MALL: Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης δημιουργούμε «Open Mall», ένα Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο με προσφορές και προωθητικές ενέργειες από τις εντασσόμενες επιχειρήσεις. Το «Open Mall» αναβαθμίζει την πόλη μέσα από τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο με άμεσα θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Επιπλέον, βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του Δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Το «Οpen Mall» θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

·         Δημιουργούμε Μόνιμη Στεγασμένη Λαϊκή Αγορά με όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και παροχές για εμπόρους και επισκέπτες και με πρόβλεψη για ηλικιωμένους και άτομα με δυσκολία στη μετακίνηση (ΑμεΑ, παιδικά καρότσια, κλπ).

·         Απλοποιούμε τις διαδικασίες των νέων παραγωγικών επιχειρήσεων και προσφέρουμε επιπλέον συμβουλευτική υποστήριξη στους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες.

·         Εξομαλύνουμε με αναλογικότητα τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων.

·         Βελτιώνουμε τις οδικές προσβάσεις σε επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα εξασφαλίζοντας τις βασικές παροχές στις επιχειρηματικές – βιομηχανικές ζώνες (όπως οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, διαδίκτυο).

·         Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την καταστολή του παρεμπορίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την Αστυνομία.

·         Καταγράφουμε τη δημοτική περιουσία και προχωρούμε σε εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίησή της με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και την αύξηση της απασχόλησης των δημοτών.

·         Δημιουργούμε προγράμματα προβολής τοπικών προϊόντων και στηρίζουμε την εξωστρέφειά τους.

9. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΞΑΝΑ ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
·         Συστήνουμε Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτοδιατροφής με αντικείμενο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση μέτρων και ενεργειών ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό.

·         Εκπονούμε μελέτη για την αξιοποίηση των πλούσιων υδάτινων πόρων του Δήμου μας για ύδρευση και άρδευση. Κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα χωρίς ύδρευση και άρδευση.

·         Εκπονούμε σχέδιο αρδεύσεων που θα περιλαμβάνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, προσδιορισμό και αξιοποίηση νέων αρδευτικών πόρων, εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση νερού, καθιέρωση αντικειμενικού και αδιάβλητου συστήματος πληρωμής τελών. Οι αγρότες θα πρέπει να απολαμβάνουν την ισονομία και τον σεβασμό μας και να μην είναι σιωπηλά θύματα πελατειακών σχέσεων.

·         Αξιολογούμε το υφιστάμενο αγροτικό οδικό δίκτυο και παρεμβαίνουμε άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων.

·         Δημιουργούμε σχέσεις συνεργασίας με τα Α.Ε.Ι  και τα Ερευνητικά Ιδρύματα του αγροτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να  υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες  για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας του Δήμου.

·         Εκπονούμε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης των Πιερίων, που θα περιλαμβάνει τη σύγχρονη αγροτοδιατροφική οργάνωση της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.


·         Οργανώνουμε την επαφή των φορέων του Τουρισμού με τους φορείς της αγροτικής παραγωγής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

·         Συμμετέχουμε ως Δήμος στο νέο πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη μείωση τους κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην άρδευση.

10.  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

·         Συστήνουμε Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς,  για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργειών που αφορούν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.

·         ΠΛΑΖ ΑμεΑ: Οργανώνουμε ειδική παραλιακή ακτή διεθνών προδιαγραφών για ΑμεΑ, καθώς και ειδικές κολυμβητικές δεξαμενές. Ανακουφίζουμε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και παράγουμε πλούτο. Μια απλή και εύκολη δράση, άμεσα υλοποιήσιμη που θα προσδώσει μεγάλη υπεραξία. Μια πρόταση που προσθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στην  παραλιακή μας ζώνη και την κάνει σημείο αναφοράς διεθνώς.

·         Ανακατασκευάζουμε, επεκτείνουμε και καθιερώνουμε ως ιδιαίτερο τοπόσημο την προβλήτα στο λιμάνι της Παραλίας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές.

·         Σχεδιάζουμε την αισθητική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και των παραλιακών οικισμών, με στοχευμένες παρεμβάσεις στον αστικό εξοπλισμό, στα οδοστρώματα, στο ειδικό σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, στο πράσινο, στην καθαριότητα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις παιδικές χαρές, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους.

·         Καθαρίζουμε καθημερινά με μηχανικά και σύγχρονα μέσα την αμμουδιά και εγκαθιστούμε νέες τουαλέτες και υποδομές για την ποιοτικότερη επίσκεψη των λουομένων στις ακτές.

·         Εγκαθιστούμε νέες ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και info spot με χρηστικές πληροφορίες για την ασφαλή και εύκολη μετακίνηση των επισκεπτών και λουόμενων σε Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή και Κορινό.

·         Λειτουργία τουριστικών περιπτέρων σε όλες τις τουριστικές ζώνες του Δήμου.

·         ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ: Σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Δασική Υπηρεσία, δημιουργούμε το πρώτο δασικό χωριό στα Πιέρια και συγκεκριμένα στις Μηλιές.

·         Αξιοποιούμε το αρχαίο λατομείο Ρητίνης για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

·         Συνδέουμε με ποδηλατόδρομο το Πλατανόδασος με την Κατερίνη και την παραλιακή ζώνη (Ολυμπιακή Ακτή – Παραλία – Κορινό).

·         Εκπονούμε γενικό σχέδιο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού  και αθλητικών δραστηριοτήτων στα Πιέρια, με επίκεντρο το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

·         Οργανώνουμε την είσοδο επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου από τον οικισμό ΠΕΤΡΑ, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δασών και του Φορέα Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

·         Αναδεικνύουμε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία των ορεινών  περιοχών του Δήμου.

·         Προωθούμε τη συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και καθιερώνουμε το βραβείο «ΔΗΜΗΤΡΑ», το οποίο απονέμεται σε τουριστικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται προϊόντα διατροφής από τοπικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.     

·         Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές εκσυγχρονίζουμε το αλιευτικό καταφύγιο Παραλίας και εξετάζουμε τη δυνατότητα υποδοχής τουριστικών σκαφών.

·         Τοποθετούμε πλωτές εξέδρες στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση σε Παραλία, Κορινό και Ολυμπιακή Ακτή για την εξυπηρέτηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και προσωρινή πρόσδεση σκαφών.

11. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ KAI
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο πολιτισμός κυριαρχεί στη δημιουργία τοπόσημων για έναν Δήμο με ταυτότητα. Οι πρωτοβουλίες στον πολιτιστικό τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευημερία και την ανάπτυξη του Δήμου.
Αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου και παράλληλα παρέχουμε δυνατότητες παραγωγής πολιτισμού.
Ο πολιτισμός διατρέχει όλες τις επιλογές του Δήμου σε όλους τους τομείς.

·         ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: «Το τρένο φεύγει στις 8, ταξίδι για την Κατερίνη». Αναμορφώνουμε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης σε μία «Τεχνόπολη», σε πολυχώρο πολιτισμού, δράσεων για τη νεολαία. 

·         «ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»: Οργανώνουμε Μουσείο της Τοπικής μας Ιστορίας, με πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία όπου θα αποτυπώνεται η πολυκύμαντη πορεία της. Προτείνουμε το «Τσαλοπούλειο» ως χώρο γι αυτό το μουσείο. Παράλληλα θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ενώ στους χώρους του θα λειτουργεί καφέ και μόνιμο εκθετήριο.

·         Οργανώνουμε Μουσείο Καπνοκαλλιέργειας, στις καπναποθήκες της Σεβαστής.

·         «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ»: Δημιουργούμε Πολιτιστικό Λαογραφικό Μουσείο στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ν. Τραπεζούντας αναβιώνοντας το φημισμένο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντας».

·         Αναδεικνύουμε τα παλαιοντολογικά ευρήματα στη Νεοκαισάρεια.

·         Προβάλλουμε τον λαϊκό πολιτισμό και τις παραδόσεις με κοινές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων.

·         Η αύρα του πολιτισμού αγκαλιάζει όλες τις δημότισσες και όλους τους δημότες, τις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου με προγράμματα προβολής κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, δανειστικής βιβλιοθήκης και κατ’ οίκον ειδικών θεατρικών δρώμενων για ΑμεΑ.

·         Αναδιοργανώνουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την εμπλουτίζουμε με υλικοτεχνικές υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και βιβλία. Δημιουργούμε νέα ειδικά τμήματα όπως το παιδικό και διοργανώνουμε workshops και θεματικά σεμινάρια. Μέσα από τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης οικοδομείται η κοινωνία και προωθείται η συμμετοχή του δημότη.

·         Δημιουργούμε δίκτυο συνεργασίας με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, Κ.Θ.Β.Ε, Εθνικό Θέατρο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λυρική Σκηνή, Ωνάσειο, Εθνική Πινακοθήκη, Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

·         Δημιουργούμε δίκτυο συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών με Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αναπτύσσουμε τις Διεθνείς Σχέσεις με στόχο τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανταλλαγές, καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού.

·         Συνεργαζόμαστε με τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Β. Ελλάδας, τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και ισχυροποιούμε τον θεσμό της τιμώμενης χώρας.

·         Ενισχύουμε τον θεσμό των αδελφοποιημένων πόλεων με πραγματοποίηση δράσεων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις πόλεις Τσάτσακ (Σερβία), Μάϊνταλ (Γερμανία), Μόουσμπουργκ (Αυστρία), Σουργκούτ (Ρωσία), Βραΐλα (Ρουμανία), όπως επίσης επιδιώκουμε νέες αδελφοποιήσεις με τη Δυτική Ευρώπη.

·         Αναλαμβάνουμε τη διάσωση και την ψηφιοποίηση των πολύτιμων αρχείων του Δήμου.

·         Δημιουργούμε συνέργειες μεταξύ πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής οικονομίας (γιορτή ανθισμένων κερασιών στη Ράχη), γαστρονομίας και αγροτοδιατροφής (Ελατοχώρι), γιορτή τσίπουρου (Μηλιά), κριτσμάς (το τέλος της καπνοκαλλιέργειας, αρχές φθινοπώρου στη Ρητίνη και στον Μοσχοπόταμο).

·         Αναβαθμίζουμε τον θεσμό των «Αικατερινείων» στην πολιτιστική δραστηριότητα της χειμερινής περιόδου.

12. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ «SMART CITY»

·         Βάζουμε τον Δήμο Κατερίνης στην ψηφιακή εποχή. Δημιουργούμε μια δυναμική επίσημη ενημερωτική πύλη του Δήμου Κατερίνης όπου θα παρέχεται πλήρης ενημέρωση σε δημότες και επισκέπτες. Ένα δυναμικό εργαλείο στην υπηρεσία του δημότη για τις καθημερινές συναλλαγές του, που θα παρέχει ενημέρωση σε δημότες, επισκέπτες και τουρίστες για όλα τα θέματα. Ο ιστότοπος θα παρέχει πληροφορίες για όλα τα χαρακτηριστικά του Δήμου, την ιστορία, τη γεωγραφία, τα μνημεία, τις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, την ψυχαγωγία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία και τον πολιτισμό.

·         Καθιερώνουμε την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεων των δημοτών, δίνοντας σε κάθε δημότη τη δυνατότητα να παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της υπόθεσής του από το διαδίκτυο.

·         Εγκαθιστούμε ελεύθερο Wi-Fi. Πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε γωνιά του Δήμου.

·         Καταρτίζουμε ψηφιακούς χάρτες στους οποίους απεικονίζονται οι βλάβες των δικτύων και τα προβλήματα των δημοτών με στόχο την ταχύτερη επίλυσή τους.

·         Καταρτίζουμε τουριστικούς ψηφιακούς χάρτες της πόλης με στόχο να γίνει παγκοσμίως εύκολα αναγνωρίσιμη περιοχή.

·         Η Κατερίνη γίνεται Smart City. Κάνουμε μια πόλη πραγματικά «έξυπνη». Δεν ψηφιοποιούμε απλώς τις υπηρεσίες ή βρίσκουμε νέες αλλά εμπλέκουμε τους πολίτες σε μια διαδικασία που βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητά τους και δημιουργεί πλούτο για την πόλη.

·         Δημιουργούμε την e-Katerini. Όλη η πόλη σε ένα Smartphone. Ο δημότης θα υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα ή την πρόταση του και σε πραγματικό χρόνο θα λαμβάνει υπεύθυνα την απάντηση. Θα έχει τη δυνατότητα να δει τις διαθέσιμες θέσεις στα δημοτικούς χώρους στάθμευσης, τις δράσεις πολιτισμού και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, συμβουλές για την κίνηση στο οδικό δίκτυο, περιβαλλοντικές μετρήσεις ακόμη και πληροφορίες όπως το κυματισμό στις παραλίες ή το ύψος χιονιού στις ορεινές περιοχές και στο Χιονοδρομικό κέντρο.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΤΩΡΑ, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα για ΑΝΑΝΕΩΣΗ στον Δήμο Κατερίνης.
Νέα πρόσωπα, νέες πρακτικές, νέοι στόχοι που θα μας οδηγήσουν σε μια καινούργια, αισιόδοξη και καλύτερη συνθήκη διαβίωσης στον Δήμο Κατερίνης. Με σεβασμό στον πολίτη και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Σχηματίσαμε μια επίλεκτη ομάδα ανθρώπων, μικρογραφία της κοινωνίας μας, από κάθε εργασιακό χώρο, με εμπειρία, κατάρτιση και πάθος, ικανούς να προσφέρουν την ανανέωση που χρειάζεται ο τόπος μας. Άνθρωποι με ήθος, αξιοπρέπεια, ζήλο και οραματισμό για τον Δήμο μας.
Είμαστε Ανεξάρτητοι, Ακομμάτιστοι, Ακηδεμόνευτοι.
Είμαστε μια ομάδα, που μπορείς και αξίζει να εμπιστευτείς.
Εκφράζουμε τον Δήμο, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, χρωμάτων, φύλων, θρησκευτικών ή πολιτιστικών καταβολών.
Είμαστε εδώ για όλους, με ίσους όρους, από τον Θερμαϊκό ως τα Πιέρια.
Ο Συνδυασμός μας μπορεί να εγγυηθεί την ΑΝΑΝΕΩΣΗ, μπορεί να προσφέρει ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ προς την Ανάπτυξη. Το όνομα του συνδυασμού μας είναι το σύνθημά μας και πηγάζει από την ανάγκη που αποτυπώνεται σήμερα στην τοπική μας κοινωνία.
Είναι το καθολικό αίτημα για αλλαγή!
Ας δώσουμε στον τόπο μας την ευκαιρία που χρειάζεται και του αξίζει.
Δήμος με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Δήμος να ΖΕΙΣ
Δήμος με ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ!
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Copyright: ananeositora 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια: