16 Μαρτίου 2019

Η ανήλικη ακτιβίστρια για το περιβάλλον υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Είναι 16 ετών και προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις μάχες της προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης. Στην εικόνα της συμβολοποιείται ο αγώνας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Όλα ξεκίνησαν όταν το καλοκαίρι του 2018, η Greta Thunberg διαδήλωσε σιωπηλά έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο της Στοκχόλμης για την κλιματική αλλαγή.Χωρίς να το επιδιώκει καν, δημιούργησε ένα παγκόσμιο κίνημα. 

Έκτοτε, κάθε Παρασκευή απέχει από τα σχολικά του μαθήματα, προκειμένου να περάσει κάποιες ώρες τις ημέρας στο ίδιο σημείο, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «Σχολική απεργία για το κλίμα». Μένει εκεί αγέρωχη χωρίς να επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κούραση, τον φόβο ή την πείνα. Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 8 ετών, παρακολούθησε στο σχολείο της μια σειρά ντοκιμαντέρ για την οικολογική καταστροφή και τις συνέπειες της στα ζώα και το περιβάλλον. Ενώ οι συμμαθητές της ξεπέρασαν τον προβληματισμό τους αμέσως μετά τις προβολές, εκείνη έμεινε στοιχειωμένη από τις εικόνες και το βάρος της ευθύνης, αυτής της καταστροφής.

Έχοντας ήδη διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger, το μυαλό της Greta εγκλωβίστηκε στη λέξη “ευθύνη” οδηγώντας την, σταδιακά σε βαθιά κατάθλιψη που την καθήλωσε στο σπίτι . Οι γονείς της προσπάθησαν να την καθησυχάσουν αλλά τα επιχειρήματα, η σοβαρότητα και η προσήλωση της στο θέμα, μέσα από φωτογραφίες, γραφήματα, ταινίες, άρθρα και αναφορές, δεν τους άφησαν περιθώρια αδιαφορίας. Έτσι, το σύνδρομο που θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή παράλυσης και προβληματικών συμπεριφορών, αποδείχθηκε κινητήρια δύναμη ενός σπουδαίου κινήματος με δυνατή ρητορική και ακόμα δυνατότερη ψυχή.

Προερχόμενη από οικογένεια που εκπροσωπεί τις τέχνες και τα γράμματα, δε θα μπορούσε να “επωάζει” ένα λιγότερο ανήσυχο πνεύμα. Η μητέρα της είναι η Malena Ernman, διάσημη μεσόφωνος της Όπερας στη Σουηδία και ο πατέρας της ο Svante Thunberg, ηθοποιός και συγγραφέας (πήρε το όνομα του από τον βραβευμένο με Νόμπελ επιστήμονα Svante Arrhenius*). Η Greta λοιπόν, όχι μόνο κατάφερε να τους πείσει για την αναγκαιότητα του αγώνα της, άλλα γρήγορα τους μετέτρεψε σε ενεργούς ακτιβιστές, κάνοντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές επιλογές τους, αψηφώντας ακόμα και τον αντίκτυπο στην καριέρα τους.

Σε αντίθεση με την οικογένειά της, αρχικά o κόσμος δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο γενναίο της εγχείρημα, αφού οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και οι περαστικοί αδιαφόρησαν ή στράφηκαν εναντίον της.

Οκτώ μήνες αργότερα, η Greta εμπνέει ένα ολόκληρο κίνημα σχολικών απεργιών για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή, φιγουράρει ως πρότυπο αποφασιστικότητας και θετικής δράσης στα εξώφυλλα μεγάλων εφημερίδων και ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές διαδηλώσεις παγκοσμίως, με 71 χώρες να βγαίνουν μαζί της στους δρόμους.

Η 16χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, στηρίζει τις θέσεις της με αιχμηρό λόγο, οξυδέρκεια και διεισδυτική σκέψη, δηλώνοντας συχνά ότι εφόσον η ηλικιακή της ταυτότητα της αφαιρεί το δικαίωμα της ψήφου, οφείλει να διαμαρτυρηθεί όσο πιο έντονα μπορεί για τη μεγαλύτερη κρίση στην ανθρώπινη ιστορία. Έχει δώσει ομιλίες για την κλιματική αλλαγή, από τα TEDX μέχρι τη διάσκεψη του ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με τη δημοφιλία της να αυξάνεται ραγδαία, ξεπερνώντας ακόμα και τους “Πράσινους” της μεγάλης Βρετανίας, Jonathan Bartley και Siân Rebecca Berry.
Στις 15 Μαρτίου μαθητές σε όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για άλλη μια κινητοποίηση, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
με πληροφorίες από τον Guardian

φωτο:  reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: