13 Μαρτίου 2019

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΕΠΣ Πιερίας για τη διαιτησία

Με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο του ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης Εκάβη η ημερίδα με θέμα "Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ".
Την ημερίδα διοργάνωσε η τοπική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Πιερίας με τη συμμετοχή όλων των διαιτητών, παρατηρητών διαιτησίας, ποδοσφαιριστών, και λοιπών αξιωματούχων, τόσο από την τοπική ένωση αλλά και από τις όμορες ενώσεις.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας  κ. Αντωνίου Αστέριος, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας κ. Μουρτζίλας Αστέριος, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών κ. Κιουπτσίδης Δημοσθένης και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης  κ. Σάββας Νικόλαος, ενώ από τις επιτροπές διαιτησίας οι κ.κ Τικόζογλου Αλ. Μακεδονίας, Δαγκλής Χ. από την 2η Διαιτητική περιφέρεια, Τσιμεντερίδης Θ. Κοζάνης, Φωτιάδης Γ. και Ιωαννίδης Χρ.  Σερρών, Λιόλιος Γ. Λάρισας, και Χριστοδούλου Α. Ημαθίας.
Ομιλητές της παραπάνω ημερίδος ήταν οι κ.κ FERNANDEZ MARIN, αντιπρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Τριτσώνης Σταύρος, Διευθυντής Ακαδημίας διαιτησίας και Καλύβας Δημήτριος  μέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ.
Την ημερίδα παρουσίασε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Περικλής Χατζηγιάννης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του με την έναρξη της ημερίδος ο πρόεδρος της ΕΠΣ/Πιερίας κ. Τόκας Αστέριος  αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους τόνισε ότι "Όλοι μαζί πρέπει να συνδράμουμε στο όραμα για μια ριζική αναδιαμόρφωση του αθλήματος που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε. Το ποδόσφαιρο αποδεδειγμένα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία στο σύνολο της, καθώς δεν αφορά μόνο το ίδιο το παιχνίδι, αλλά και την ενδυνάμωση αξιών, όπως η ομαδική συνεργασία, η κοινωνική ανάπτυξη, η υγεία και η προσωπική ολοκλήρωση".
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ κ. Αντωνίου Αστ. Ο οποίος συνεχάρη την ΕΔ/ΕΠΣ Πιερίας για την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι τέτοιες ημερίδες συμβάλουν στην επιμόρφωση τόσο των διαιτητών αλλά και όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ/Πιερίας κ. Λέφας Γρηγόριος τόνισε ότι "Θεωρούμε απαραίτητη την διαρκή ενημέρωση, έτσι ώστε μέσα από αυτή να υπάρχει ανατροφοδότηση, συζήτηση, επικοινωνία, ανοιχτό πνεύμα και αλλαγή νοοτροπίας στο διαιτητικό κόσμο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο, διότι ο διαιτητής είναι ένας εκ των ων ουκ άνευ παράγοντας, ένας αναγκαίος κρίκος της αλυσίδας στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τριτσώνης Σταύρος ανοίγοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση την τοπική επιτροπή διαιτησίας και τον πρόεδρο της ΕΠΣ/Πιερίας, ανέπτυξε το θέμα σχετικά με την προσωπικότητα του διαιτητή και χαρακτηριστικά τόνισε: «Κάθε στιγμή πρέπει να τιμάς και να σέβεσαι την ευθύνη αυτού του ρόλου τον οποίο έχεις. Η λέξη πρότυπο είναι πολύ σπουδαία. Ο διαιτητής που θέλει να φτάσει στην κορυφή, πρέπει να υποστηρίζει αυτό το κομμάτι, όχι μόνο με τη παρουσία του στο γήπεδο αλλά και με τη συνολική προσωπικότητα στην καθημερινότητά του. Δείτε που είστε και πού μπορείτε να φτάσετε σ' αυτό το κομμάτι».
Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Μαριν, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα η ψυχολογία του διαιτητή, μιας και ο ίδιος είναι ψυχολόγος στο επάγγελμα. Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων μίλησε ο κ. Καλύβας σχετικά με την επικοινωνία του διαιτητή  λέγοντας: «Πρέπει να ξεριζώσουμε τον φόβο από τον Έλληνα διαιτητή. Επένδυση στην αλλαγή της νοοτροπίας, του τρόπου σκέψης για το ποιος είναι ο ρόλος του διαιτητή μέσα στο γήπεδο, επένδυση στην ενίσχυση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης. Αυτός που είναι αντίπαλος, αυτός που συμμετέχει στο ποδόσφαιρο, δεν είναι αντίπαλος. Η παρωχημένη αντίληψη "εγώ είμαι το αφεντικό", πρέπει να τελειώσει. Όποιος δεν το καταλάβει τώρα, θα το καταλάβει έστω καθυστερημένα. Υπάρχουν ελπιδοφόρες στάσεις, σκέψεις και φιγούρες για το σήμερα και το αύριο. Όπως στην εκπαίδευση, τα αποτελέσματα ποτέ δεν είναι βραχυπρόθεσμα, έτσι και εδώ τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από τρία τέσσερα χρόνια». Συνεχίζοντας ο κ. Καλύβας είπε: «Διαιτητές με ηγεμονικότητα και αυταρχισμό ή συμβιβαστικότητα, δεν είναι αποδεκτοί. Οι διαιτητές είναι τα ποδοσφαιρικά γρανάζια παραγωγής θεάματος. Οι διαιτητές πρέπει να είναι οι αφανείς μαέστροι της παράστασης και όχι οι πρωταγωνιστές».
Στο τέλος της εκδήλωσης τους τρείς ομιλητές τίμησε με πλακέτα η ΕΠΣ Πιερίας και η αντίστοιχη Επιτροπή Διαιτησίας, ενώ αναμνηστικά δώρα έδωσαν και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διαιτητών Ν. Πιερίας με τους κ.κ Λαφατζή Κων/νο, Φωτιάδη Αντώνιο και Καράμπουλα Χρήστο.
Τιμητική πλακέτα έλαβε και ο Κατερινιώτης διεθνής βοηθός  διαιτητή  Δαμιανός Ευθυμιάδης από τα χέρια του αντιπροέδρου της ΕΠΟ κ. Αντωνίου ο οποίος στη σύντομη ομιλία του συγκινημένος αφού ευχαρίστησε την ΕΠΣ/Πιερίας για την πρωτοβουλία της αυτή, μίλησε με συγκινητικά λόγια για το όμορφο ταξίδι του στο χώρο της διαιτησίας  καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
Στον επίλογο της ημερίδας ο πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣ Πιερίας κ. Λέφας Γρηγόρης, αφού έκανε μια ανακεφαλαίωση των όσων ειπώθηκαν ευχαρίστησε τους ομιλητές για την εμπεριστατωμένη ανάλυση των θεμάτων που ανέπτυξαν, καθώς επίσης και την ΕΠΣ Πιερίας για την ευκαιρία που έδωσε  να γίνει αυτή η ημερίδα, αλλά και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ανανέωσε το ραντεβού τους για την επόμενη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου .
Μετά το τέλος της ημερίδας η Διοίκηση της ΕΠΣ/Πιερίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: