16 Μαρτίου 2019

Αποκατάσταση μαστού και αντιμετώπιση λεμφοιδήματος ταυτόχρονα σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή

Την δυνατότητα αποκατάστασης του μαστού σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου, αλλά και ταυτόχρονα αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος που οφείλεται στην αφαίρεση λεμφαδένων ή στην ακτινοβόληση, παρέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι της πλαστικής - επανορθωτικής χειρουργικής.
Αυτό επιτυγχάνεται με την αυτόλογη αποκατάσταση μαστού, δηλαδή την μεταφορά κρημνού από την κοιλιά, τη ράχη, ή τους μηρούς, στο θώρακα, καθώς και με την μεταφορά υγειών λεμφαδένων, από την μηροβουβωνική χώρα στην μασχαλιαία περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό με λιγότερες επιπλοκές, ενδείκνυται για δύσκολες περιπτώσεις και ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται οριστικά το δευτεροπαθές λεμφοίδημα.

"Υπάρχουν πολλές και ποικίλες μέθοδοι που είναι διαθέσιμες για την αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή. Οι σύγχρονες όμως μέθοδοι είναι αυτές της αυτόλογης αποκατάστασης που όχι μόνο προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα αλλά συνοδεύονται με λιγότερες επιπλοκές και ενδείκνυνται σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Σε περίπτωση δε που υπάρχει και λεμφοίδημα στο σύστοιχο άνω άκρο, μπορούμε την μεταμόσχευση του ιστού για τον μαστό να την συνδυάσουμε με ελεύθερη μεταμόσχευση αγγειούμενων λεμφαδένων, προκειμένου να προσφέρουμε μια οριστική αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή στις ασθενείς αυτές" ανέφερε η καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής στο ΑΠΘ, Ευτέρπη Δεμίρη, παρουσιάζοντας στο 8ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ τα νέα δεδομένα στην αυτόλογη αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: