6 Μαρτίου 2019

Οι ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι και οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά από πολύμηνη έρευνα που οδήγησε σε μια ογκώδη δικογραφία που περιλαμβάνει τις καταθέσεις περισσότερων από 350 συγγενών θυμάτων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικές διώξεις σε 20 άτομα, αποδίδοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ΕΛΑΣ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη Πυροσβεστική.

Το εισαγγελικό πόρισμα των εισαγγελέων πρωτοδικών Ν. Φιστόπουλου και Κ. Σπυρόπουλου που αριθμεί 293 σελίδες αναφέρεται στην ύπαρξη ευθυνών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, που αφορούν σε έλλειψη συντονισμού αλλά και σωρεία παραλείψεων και λαθών στην αντιμετώπιση της. Μάλιστα στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, διαπιστώνεται “απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος”.

Η δημοσιοποίηση των διώξεων δεν άργησε να προκαλέσει τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις, με κόντρα μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και της Ρένας Δούρου, αλλά και το “παράπονο” των κατοίκων στο Μάτι που θρηνούν τους ανθρώπους που έχασαν στην φονική πυρκαγιά αλλά και τις περιουσίες τους. Οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινικές διώξεις προκάλεσαν την οργή τους.

Ποιοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης καθώς και άλλα στελέχη της ΓΓΠΠ, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, βρίσκονται ανάμεσα στα 20 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, όπως και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι ποινικές διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν σε τρία αδικήματα:

-Εμπρησμό από αμέλεια

-Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως

-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.

Για τα παραπάνω αδικήματα, ο νόμος προβλέπει ποινές έως και πέντε χρόνια, ενώ σε περίπτωση της συρροής των ανθρωποκτονιών, η ποινή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 χρόνια φυλάκισης.


Κόντρα Δούρου - Γεννηματά

“Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους”, ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρένας Δούρου. “Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίσκεψής της το πρωί της Τρίτης στο Μάτι, ζήτησε την παραίτηση της Ρένας Δούρου. “Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους”.

Η Ρένα Δούρου “σήκωσε το γάντι” και ανταπάντησε στην Φώφη Γεννηματά λίγες ώρες αργότερα: “Θέλω να πω ότι δεν ξεχνάμε ότι η κ. Γεννηματά έχει υπάρξει υπερνομάρχης, όταν η νομαρχία και η υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της πολεοδομίας. Δηλαδή όταν στηνόντουσαν οι παγίδες θανάτου. Θα μου επιτρέψετε να πω ως γυναίκα προς γυναίκα, ως γυναίκα που βρίσκεται στο πολιτικό στίβο, κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της”.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η εισαγγελική δίωξη προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία είχε ασκήσει σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο.

"Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί. Η δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Με σχόλιό του το ΚΙΝΑΛ απάντησε στα όσα ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής και συνέχισε τη σφοδρή επίθεση εναντίον της Ρένας Δούρου αναφέροντας: “Ελπίζουμε οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την κατηγορούμενη για τον θάνατο 100 ανθρώπων κα Δούρου να την ενημερώσουν ότι η Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ανήκαν στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Ίσως έτσι σταματήσει να εκτίθεται και να γελοιοποιείται. Αφού δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναμείνει την κρίση της Δικαιοσύνης παραιτούμενη, ας σιωπήσει”.

Η πικρία των κατοίκων

“Περιμέναμε κάτι παραπάνω. Η απόφαση για πλημμέλημα με 100 νεκρούς και “δεν φταίει κανένας από αυτούς” είναι άδικη”. Αυτά αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ένας κάτοικος της περιοχής. Σε ρεπορτάζ του καναλιού καταγράφονται πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων,οι οποίοι εμφανίζονται αδικημένοι και οργισμένοι χαρακτηρίζοντας τις διώξεις “ελαφριές”.

“Πολύ ελαφριά ως κατηγορία τη στιγμή που έχουμε τόσους νεκρούς και μια καταστροφή ολόκληρης περιοχής. Είναι άδικο στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και για εμάς που έχουμε μείνει πίσω και στο δρόμο”, σχολιάζουν.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: