12 Μαρτίου 2019

Οι Εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY

Ο ∆ήµος Κατερίνης συµµετέχει ως Συνδιοργανωτής στη νέα περίοδο της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2018-2019, που διοργανώνει το ECOCITY για 16η συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, συµµετέχει στην παράλληλη Εκστρατεία FREE MOBILITY που υλοποιήθηκε στη διάρκεια των 4 προηγουμένων ετών με σηµαντική επιτυχία και αποτελέσματα. Πρόκειται για σημαντικά προγράμματα, που καλλιεργούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το μήνυμα:

«Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται».

Οι Εκστρατείες της νέας περιόδου τελούν υπό την Αιγίδα σημαντικών Υπουργείων, ενώ συστρατεύθηκαν αξιόλογα

Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμοί, που θα στηρίξουν την προετοιμασία των προτάσεων των μαθητικών ομάδων σε κάθε πόλη.

Κεντρικό θέμα των ενεργειών είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία της πόλης, από τις συνθήκες και τις συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Με την εμπλοκή τους, στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία, για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτήρια και στο κέντρο των πόλεων, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κύριος σκοπός είναι η ενεργοποίηση των πολιτών στην αλλαγή συμπεριφοράς μετακίνησης στις πόλεις. Ειδικά, το πρόγραμμα FREE MOBILITY αναδεικνύει το κορυφαίο κοινωνικό θέμα του εμποδισμού της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις µας, κάτι που δυσκολεύει το 50% σχεδόν του πληθυσμού µας.

Στο πλαίσιο αυτών των εκστρατειών ο Δήμος Κατερίνης, σε συνεργασία με το ECOCITY, θα συνδιοργανώσουν την εκδήλωση που θα γίνει για τις παρουσιάσεις των εργασιών των ομάδων μαθητών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν θα προετοιμάσουν εργασίες για τα οφέλη της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας στο κέντρο, καθώς και της πράσινης μετακίνησης στις πόλεις, εξετάζοντας προβλήματα που θα εντοπίσουν.

Στη συνέχεια, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες και προτάσεις τους σε εκδήλωση που θα
διοργανωθεί, µε την παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Πολιτών. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές θα απονεμηθούν έπαινοι από τους συνδιοργανωτές. Οι εκστρατείες θα ολοκληρωθούν, όπως κάθε χρόνο, µε την απονομή των βραβείων στην διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων τον Απρίλιο 2019.

Σύμφωνα µε την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς, επιβεβαιώθηκε η καλλιέργεια για τον σεβασμό της ελεύθερης μετακίνησης συνανθρώπων µας (ΑµΕΑ, Ηλικιωμένοι, Γυναίκες µε μωρά κ.ά.), ενώ παρατηρήθηκε να περιορίζεται η παράνομη κατάληψη χώρων πεζών, μειώνοντας έτσι την έλλειψη σεβασμού στην ομαλή λειτουργία των πόλεων.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY, σε πρώτο επίπεδο, απευθύνεται σε ομάδες μαθητών της τρίτης Τάξης Γυμνασίων της Τυπικής Εκπαίδευσης, ενώ η Εκστρατεία FREE MOBILITY απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς και στους μαθητές των Ειδικών Σχολείων.

Σε δεύτερο επίπεδο, αφενός μέσα από τις δράσεις των μαθητών, και αφετέρου µε την δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την παρουσίαση των προτάσεων, απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, στους εμπόρους και επαγγελματίες, στους εκπροσώπους των τοπικών Οργανισμών, στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, στους τοπικούς Φορείς, καθώς και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η εμπλοκή και συνεργασία των τοπικών Φορέων θα προσφέρει µόνο όφελος στο έργο του Δήμου και στη τοπική συστράτευση για αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών των κατοίκων, µε σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.

Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής και εμπλοκής ακόμη περισσότερων νέων ανθρώπων της περιοχής μας σε θέματα που προβληματίζουν τον τόπο μας, αλλά και δεξαμενή ιδεών και προτάσεων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ώρες:12.00 μ.-15.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: