15 Απριλίου 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης στην πόλη Avon της Γαλλίας

Στο πλαίσιο προγράμματος αδελφοποίησης του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης με το Γαλλικό Λύκειο «Lycée Général Technique et Professionnel Uruguay- France», της πόλης Avon της Γαλλίας, οι μαθητές του 1ου Λυκείου της Α’ και Β’ τάξης των Γαλλικών τμημάτων πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γαλλία από 19-23 Μαρτίου 2019. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 21 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια κα. Παρασκευή Κεραμιδιώτου και συνοδοί καθηγητές ο κος. Δημήτριος Πρίντζιος και η κα. Ελισάβετ Αναστασίου. Κατά την επίσκεψη στο Γαλλικό σχολείο πραγματοποιήθηκε θερμή υποδοχή, παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος των Γάλλων και των Ελλήνων μαθητών, ανταλλαγή δώρων, ξενάγηση στο χώρο του σχολείου, φαγητό στη λέσχη του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η κα Π. Κεραμιδιώτου μίλησε στα Γαλλικά για τις σχέσεις του Ελληνικού και του Γαλλικού πολιτισμού και για το σκοπό του προγράμματος. Οι Γάλλοι μαθητές οι οποίοι διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά και λατρεύουν την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό, απήγγειλαν με ερασμιακή προφορά το προοίμιο της Οδύσσειας και έπαιξαν « την τύφλωση του κύκλωπα», ενώ οι μαθητές μας έπαιξαν στα Γαλλικά με ενδυμασίες της εποχής, απόσπασμα από την Οδύσσεια του Ομήρου « την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη». Απήγγειλαν ποιήματα, παρουσίασαν στα Γαλλικά την Πιερία και γενικά την Ελλάδα. Τραγούδησαν Ελληνογαλλικά τραγούδια με συνοδεία μουσικών οργάνων. Χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ήταν ένα αληθινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα!!! Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον Γαλλικό πολιτισμό, να εξασκήσουν τη Γαλλική γλώσσα, να βιώσουν τον τρόπο εκπαίδευσης και ζωής των Γάλλων, να ξεναγηθούν στο Château de Fontainebleau, στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, στα μουσεία και να γνωρίσουν την πόλη Αvon και την πόλη του φωτός, το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μας παρουσίασαν εργασίες για τα αξιοθέατα της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κων/νο Σταματόπουλο, Διευθυντή του σχολείου μας. Ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές, τους γονείς, το σύλλογο Διδασκόντων, το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες των μαθητών και των καθηγητών, τον Πανοσολογιώτο π.Παύλο Ντούρο, υπεύθυνο του πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Πλαταμώνος « Άγιος Φώτιος», την κ. Ελένη Μιχαηλίδου, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, την κα Ιλιάνα Γκαλιαγκούση, την Αναπτυξιακή Πιερική, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, την κα. Μαρία Τσιμήτρη, την κα. Ευαγγελία Μακρή, το ταξιδιωτικό γραφείο τουρισμού «Βελώνη » και όλους όσους βοήθησαν στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του εκπ/κού προγράμματος. 
Πιστεύουμε ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα πρόσφερε ανεπανάληπτες στιγμές και εμπειρίες στους μαθητές μας, οι οποίοι ξεχώριζαν για το ήθος και την παιδεία τους. Τέλος ευχόμαστε να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο αληθινός ρόλος του σχολείο και προβάλλεται ο Ελληνικός πολιτισμός.

Η γνωριμία των δύο σχολείων ξεκίνησε με πρόγραμμα e-Twinning, που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2008-09 και βραβεύτηκε με ετικέτα ποιότητας. Στη συνέχεια το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα με το Γαλλικό σχολείο ( κατά τα σχολικά έτη 2009- 2010 και 2011-2012). Υπογράφηκε πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των δυο σχολείων. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών ήταν η γνωριμία με τους Γάλλους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, γενικότερα των εκπαιδευτικών συστημάτων Γαλλίας- Ελλάδας και των πολιτισμών των δύο χωρών. Η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων συνεχίστηκε μέσω διαδυκτιακής οδού. Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 το 1ο ΓΕΛ υποδέχτηκε 50 Γάλλους μαθητές και 5 συνοδούς καθηγητές από την Avon, οι οποίοι επισκέφτηκαν την πόλη μας, τον Όλυμπο, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στο Δίον, τη Βεργίνα, την Πέλλα και ξεναγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ( Άνω Πόλη- κάστρα, Άγιο Δημήτριο, Ροτόντα, Καμάρα, Λευκό Πύργο, Αρχαιολογικό κ Βυζαντινό μουσείο) από τους μαθητές της Γ' τάξης του Γαλλικού τμήματος του σχολείου μας. 

Οι συνοδοί καθηγητές κοπίασαν για την ασφάλεια και για την επιτυχία του προγράμματος. Το γραφείο τουρισμού και οι συνεργάτες του κ. Ν. Βελώνη πρόσφεραν άριστα τις υπηρεσίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: