16 Απριλίου 2019

Απαλλαγή από κατασχέσεις για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις

Απαλλαγή από κατασχέσεις για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις
Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα, κούρεμα οφειλής και έκπτωση στις προσαυξήσεις των οφειλών προβλέπει η νέα ρύθμιση οφειλών για τις 120 δόσεις, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Επίσης αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της ρύθμισης, που αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «για τις οφειλές των μη μισθωτών, προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις», ενώ για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

«Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες», διευκρίνισε.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε και ενδεικτικά παραδείγματα για τη μείωση της οφειλής, σύμφωνα με τα οποία συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία ύψους 24.000 ευρώ θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%).

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που σήμερα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών οφειλών. «Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, από την οποία θα παρακρατείται το υπόλοιπο της οφειλής σε έως 120 δόσεις» διευκρίνισε.

ΓΣΕΒΕΕ: Η ρύθμιση δημιουργεί προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος

«Στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένο ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που να δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες που άντεξαν και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές κατά την διάρκεια της κρίσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Επίσης, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας και ιδιαίτερα με τον Τάσο Πετρόπουλο, «προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να υιοθετηθούν οι διαχρονικές προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για ρεαλιστική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, με στόχο τόσο την δημιουργία προϋποθέσεων αποπληρωμής τους, όσο και την εισροή εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: