12 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα 12 Απριλίου...




Αποτέλεσμα εικόνας για Σαν σήμερα 12 Απριλίου...
Γιορτάζει σήμερα ο: Ακάκιος

Σημαντικά γεγονότα

65.... Πέθανε ο Σενέκας, Ρωμαίος φιλόσοφος, δραματουργός και πολιτικός
1204…. Οι Σταυροφόροι, που παίρνουν μέρος στην Δ’ Σταυροφορία, προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
1606…. Οι Άγγλοι επιλέγουν το ενωμένο λάβαρο, πιο γνωστό ως Union Jack, για σημαία τους.
1633….ξεκινά η δίκη του Γαλιλαίου από την Ιερά Εξέταση με την κατηγορία του αιρετικού.
1654…. Η Αγγλία, η Σκότια και η Ιρλανδία ενώνονται και συγκροτούν τη Βρετανία.
1815…. Μια έκρηξη του ηφαιστείου του Ταμπόρο στην Ινδονησία προκαλεί το θάνατο 92.000 ανθρώπων.
1820…. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία υπήρξε η σημαντικότερη από τις αντίστοιχες οργανώσεις με ταξικά-εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε ενόψει της Επανάστασης του 1821. Στον πυρήνα της βρέθηκε εξαρχής η ανερχόμενη νεαρή ελληνόφωνη αστική τάξη. Πάνω από τα μισά της μέλη ήταν έμποροι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, κοκ. Η οργάνωση, η δομή και οι αρχές λειτουργίες της Φιλικής άντλησαν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδιαίτερα της «καρμποναρίας» (μιας επαναστατικής συνωμοτικής οργάνωσης με εθνικοαπελευθερωτικό και αστικοδημοκρατικό πρόγραμμα που έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ιταλία)
1831….στρατιώτες που παρελαύνουν σε γέφυρα στο Μάντσεστερ συντονίζονται και η γέφυρα καταρρέει.
1861.... Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865).
1877…. Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.
1909….η Τουρκία, πνίγεται στο αίμα μετά το πραξικόπημα του σουλτάνου Χαμί, που εκδηλώθηκε εναντίον των Νεοτούρκων.
1911…. Ο γάλλος Pierre Prier ολοκληρώνει την πρώτη non-stop πτήση Λονδίνο – Παρίσι σε 3 ώρες και 56 λεπτά.
1931.... Στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία οι φιλομοναρχικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος στις 45 από τις 49 περιφέρειες. Την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις διεξάγονται μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους και καταλαμβάνουν πολλά κρατικά ιδρύματα. Οι δήμοι της Σεβίλλης, της Βαλένθιας, της Σαραγόσας, της Βαρκελώνης, κ.α. πόλεων ανακηρύσσουν τη δημοκρατία. Μετά από δύο μέρες ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ο Γ’ εγκαταλείπει τη χώρα και καταφεύγει στη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία (902.gr).
1939….η αλβανική Εθνοσυνέλευση προσφέρει στον ιταλικό βασιλικό οίκο το αλβανικό στέμμα, υπό τη μορφή της προσωρινής ένωσης.
1941… Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο “Αττική”, μετά από γερμανικό βομβαρδισμό, αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Το “Αττική” είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και την Θάσο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.
1942.... Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη).
1949.... Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.
1955…. Ο Dr. Jonas Salk από την Αμερική παρουσιάζει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.
1961…. Ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».
1979….εγκρίνεται το σχέδιο των Γερμανών για την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα.
1992…. Ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney στη Μαρν λα Βαλέ της Γαλλίας.
1992….στη Βρετανία, ο ελληνισμός του Λονδίνου πραγματοποιεί συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
1993….αεροσκάφη του ΝΑΤΟ αρχίζουν να περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. Η Ελλάδα διευκρινίζει ότι, δεν θα μετάσχει στην επιτήρηση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
1995…στη Ρωσία, από τη Μόσχα έως τη ρωσική Άπω Ανατολή, πάνω από 500 χιλιάδες άτομα κάνουν διαδήλωση, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
2010….οι υπουργοί οικονομικών των χωρών – μελών της ευρωζώνης δεσμεύονται να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες – μέλη της ευρωζώνης.

Γεννήσεις

56….πεθαίνει ο Λεύκιος Σενέκας, Ρωμαίος δραματουργός, φιλόσοφος και πολιτικός.
599….γεννιέται ο Μαχαβίρα, ιδρυτής της θρησκείας του Τζαϊνισμού.
1777…..γεννιέται ο Αμερικανός πολιτικός και ρήτορας, Χένρι Κλέι.
1823.... γεννιέται ο Ρώσος δραματουργός Α. Ν. Οστρόφσκι. Πέθανε το 1886. Υπήρξε αναμορφωτής του ρωσικού θεάτρου.
1871…. γεννήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς, ο δικτάτορας που είπε το περίφημο ΟΧΙ στους Ιταλούς,
1924.... γεννήθηκε ο Πέτερ Σάφαρ, αυστριακός γιατρός, που ανακάλυψε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, γνωστή ως «το φιλί της ζωής»
1933…. η διάσημη ισπανίδα υψίφωνος, Μονσερά Καμπαγιέ
1940....γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ
1956….γεννιέται  ο αμερικανοκουβανός ηθοποιός, Άντι Γκαρσία.

Θάνατοι

1872…πεθαίνει ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαος Μάντζαρος
1920….πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολις”, Βλάσης Γαβριηλίδης.
1945…. πέθανε ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.
2010….πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ο μουσικός και τραγουδιστής Μάνος Ξυδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: