16 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Απριλίου:

73 το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, ύστερα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.

1799 στη μάχη του όρους Ταμπόρ, ο Ναπολέοντας απωθεί τους Οθωμανούς Τούρκους στην άλλη άκρη του Ιορδάνη ποταμού

1810 αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.

1821 ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

1834 αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1861 ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.

1889 γεννιέται ο μεγάλος κωμικός Τσάρλι Τσάπλιν, που άφησε εποχή ως Σαρλό.

1895 Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.

1896 Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

1903 πλήθος Εβραίων στο Κίσινεφ της Ρωσίας δολοφονούνται άγρια κατά τη διάρκεια διωγμού. Οι διώξεις Εβραίων αποτελούν μόνιμο φαινόμενο της 10χρονης βασιλείας του τσάρου Νικολάου Β.

1909 νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναδεικνύεται ο μητροπολίτης Κυρήνειας Κύριλλος.

1914 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

1924 Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».

1941 στην Ελλάδα, οι αγγλοελληνικές δυνάμεις εγκαθίστανται στη νέα γραμμή άμυνας. Η γερμανική αεροπορία επιτίθεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

1947 ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

1949 13.000 τόνοι τροφίμων μεταφέρουν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στο Βερολίνο, που πολιορκείται για 29η μέρα από τα σοβιετικά στρατεύματα.

1964 οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.

1970 το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Κυβέρνηση της Χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1972 Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Απόλλων 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη.

1986 ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Alesandro Isis, πιάνεται για δεύτερη φορά ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Δεν τιμωρείται μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας Manfred Donike. Ο Isis είχε βρεθεί ντοπαρισμένος για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες, στις 26/1/1986, αλλά είχε αθωωθεί επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου

1990 ο μαύρος Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, εμφανίζεται σε μια ποπ συναυλία, που γίνεται προς τιμή του.

2001 θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.

2002 ο ΠΑΟ εγκαινιάζει στην Παιανία το πρώτο μουσείο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

2005 το άλμπουμ των Radiohead «OK Computer» ψηφίζεται ως το καλύτερο όλων των εποχών από τους τηλεθεατές του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Channel 4. Στη δεύτερη θέση οι U2 με το «The Joshua Tree» και στην τρίτη οι Nirvana με το «Nevermind».

2008 πεθαινει ο Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Γεν. 23/5/1917)

2010 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

2012 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από πολύωρη απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οι δικηγόροι του έθεσαν σειρά ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Κατέθεσαν ακόμη αίτημα για νέα προθεσμία απολογίας που απορρίφτηκε.

2014 Το πρωί της 16ης Απριλίου του 2014, το επιβατικό πλοίο Sewol βυθίζεται στη Νότια Κορέα, ενώ μετέφερε κατά κύριο λόγο μαθητές Λυκείου. Από τους 476 επιβάτες, οι 304 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο καπετάνιος και 3 μέλη του σκάφους αντιμετώπισαν κατηγορίες για φόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: