30 Απριλίου 2019

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

«Η ώρα έφθασε. Οι 24 πολιτείες της χώρας είναι στους δρόμους και δεν επιστρέφουν. Το μέλλον μας ανήκει, οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενωμένες για ανατροπή του δικτάτορα» υποστηρίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ηγείται και της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα που ξέσπασε λίγες ώρες νωρίτερα, σήμερα.
Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, όσο και ο ίδιος ο αρχηγός του στρατού, διαβεβαιώνουν την πίστη του στρατεύματος στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.
Το χρονικό
«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Αυτό ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ, λίγες ώρες νωρίτερα.
Λίγο πριν την παραπάνω ανάρτηση, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό εθεάθη κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από μια ομάδα ανθρώπων με στρατιωτική περιβολή.
Ο Γκουαϊδό με βίντεο που ανάρτησε στο twitter ανέφερε ότι η «τελική φάση» του σχεδίου για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει ξεκινήσει και κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να τον υποστηρίξουν.
Στο πλευρό του και ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που βρισκόταν εδώ και μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά σήμερα «πόζαρε» με ασύρματο να δίνει «οδηγίες».
Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.
Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.
Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.
Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο - ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο - συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι στρατιώτες συμπαρατάχθηκαν μαζί του, η κυβέρνηση λέει ότι έχει τον έλεγχο.
Η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση.
«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.
Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.
Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε tweet πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.
Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.
«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.
Μοράλες: Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στοχεύουν στην βία και τον θάνατο
Με μηνύματά του στο twitter, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, καταδικάζει «την απόπειρα πραξικοπήματος από την υποτακτική στις ξένες δυνάμεις Δεξιά», ενώ τονίζει πως «οι ΗΠΑ με τις παρεμβάσεις τους και την στήριξη πραξικοπημάτων επιδιώκουν να προκαλέσουν βία και θάνατο στην Βενεζουέλα. Δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπινες απώλειες, μόνο για τα συμφέροντά τους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παραμείνουμε ενωμένοι, ώστε οι πραξικοπηματίες να μην επιστρέψουν στην περιοχή μας».
«Δεν υποστηρίζει» η Ισπανία - «Παρακολουθεί» ο Τραμπ
Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.
«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.
Ταγιάνι: Ιστορική η σημερινή ημέρα
«Η σημερινή, 30η Απριλίου, αποτελεί μία ιστορική στιγμή για την επιστροφή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στην Βενεζουέλα, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα υποστήριζε. Η απελευθέρωση του Λεοπόλδ Λόπες από στρατιωτικούς, κατ'απαίτηση του συντάγματος, είναι μία καλή είδηση! Πάμε Ελεύθερη Βενεζουέλα!», έγραψε στο twitter o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
Μαδούρο: «Ατσάλινα νεύρα!»
"Aτσάλινα νεύρα! Συνομίλησα με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρες, οι οποίοι μου εκδήλωσαν την αφοσίωσή τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Καλώ στην μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε την νίκη της Ειρήνης. Θα νικήσουμε!", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, Jesús Suárez Chourio, σε μια ομιλία του προς του στρατιώτες, καταγγέλλει τους πραξικοπηματίες και δηλώνει πιστός στις αρχές της Μπολιβαριανής επανάστασης και τον Ουγκο Τσάβες.
Σε απανωτά tweet, ο Chourio αναφέρει ότι «οι μονάδες του μπολιβαριανού στρατού σε όλη την επικράτεια εκφράζουν την απόλυτη πίστη, την απεριόριστη δέσμευση και την υποταγή τους» στην κυβέρνηση και ότι οι στρατιώτες θα προστατεύσουν την κληρονομιά του Μπολιβάρ και του Τσάβες.
Υπέρ των πραξικοπηματιών οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας», επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος υποστήριξε από μια αεροπορική βάση στο Καράκας ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών.
«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα τουίτ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.
Υπέρ Γκουαϊδό η Κολομβία και η Βραζιλία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.
Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.
Ανταλλαγές πυρών
Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, όμως δεν φαίνεται προσώρας επικείμενη η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση με τη βία.
Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.
Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το συλλαλητήριο που διεξήγαγε μαζί με στρατιωτικούς υποστηρικτές του στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: