25 Απριλίου 2019

Να μην ξεχάσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Τσαπουρνιώτης
Του Γιάννη  Τσαπουρνιώτη

Μεγάλη Εβδομάδα. Κάτι διαφορετικό βιώνουμε αυτές τις ημέρες. Έτσι λέμε κάθε χρόνο.

Αλλάζει όμως κάτι; Κι αν συμβαίνει αυτό η αλλαγή άραγε επιβάλλεται από τις κοσμικές ανάγκες ή όπως πρέπει, με γνώμονα την θρησκευτική συνείδηση και λατρεία;
Ας μπούμε σε ένα σπίτι που αντέχει ακόμα στην οικονομική κρίση για να διαβάσουμε τις προτεραιότητες μιας οικογένειας αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Για να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να ψάξουμε και να ανησυχήσουμε λίγο για την αλήθεια.

Ένα ζευγάρι λοιπόν συζητά για τις προετοιμασίες της μεγάλης αυτής γιορτής της χριστιανοσύνης, για τις παραγγελίες, για τα δώρα, για τα φαγητά.

«Να μην ξεχάσεις να παραγγείλεις το αρνί, τα αυγά, τα δώρα για τα βαφτιστήρια, τις λαμπάδες.

Κι εσύ χρειάζεσαι ένα σακάκι κι ένα πουκάμισο. Κάθε χρόνο στην Ανάσταση τα ίδια φοράς.

Άστα τα σακάκια και τα πουκάμισα. Τους κουμπάρους μην ξεχάσεις να καλέσεις στο τραπέζι. Γράψε και κρασιά, μπύρες, αναψυκτικά, ντομάτες, μαρούλια, αλοιφές. Έχουμε και τη μαγειρίτσα. Τα κρεμμυδάκια είναι απαραίτητα, να έχεις το νου σου. Χωρίς κρεμμυδάκια και συκωτάκια στην μαγειρίτσα Πάσχα δεν γίνεται.

Εσύ φρόντισε για τα κάρβουνα μη μείνουμε από φωτιά τελευταία στιγμή. Σούβλες, ψησταριές, τραπέζια, καρέκλες είναι εντάξει;

Πάρε και σόδες να χωνέψουμε μη μας κάτσει βαρύ το κρέας στο στομάχι και τρέχουμε στα νοσοκομεία Πασχαλιάτικα. Τα έντερα να πλύνεις καλά, πολλές φορές.

Λέω να αγοράσω και ένα καινούργιο τραπεζομάντιλο, έτσι για το καλό. Ίσως και κάνα ταγεράκι και γόβες για το Χριστός Ανέστη.

Πάρε και κάνα κοτόπουλο γιατί ο μπατζανάκης προσέχει τη διατροφή του τελευταία. Μη ξεχάσεις και τα φιλετάκια για την ξαδέλφη, δεν τρώει αρνί αυτή. Από τα λουκάνικα τα μισά να είναι με πράσο, ξέρεις εσύ. Αγόρασε κι εκείνα τα γερμανικά, τα βραστά, αρέσουν στα ανίψια μου. Να έχουμε και αυγά στο καλάθι να τσουγκρίσουμε. Τα τσουρέκια να τα πετύχεις, μη μας καούν.

Το τσίπουρο και τους μεζέδες ξεχάσαμε. Να θυμάσαι κι εσύ τίποτα, όλα εγώ τα σκέφτομαι. Ααα… και το μοτεράκι για τη σούβλα και το πινέλο για το λαδολέμονο. Φτάνουν αυτά έχουμε και κρίση. Πες και τον κρεοπώλη να διαλέξει το καλύτερο αρνί, μην εκτεθούμε όπως πέρσι που μας πάσαρε το εισαγόμενο. Ντόπιο να του πεις, μην ξεχάσεις».

Μην ξεχάσεις όμως και την προσευχή. Μην ξεχάσεις και την μετάνοια. Μην ξεχάσεις να συγχωρήσεις για να συγχωρεθείς. Μην ξεχάσεις την ουσία, την αλήθεια των ημερών, την Ανάσταση και την Ελπίδα.

Μη σε αγχώνει η μεγάλη λαμπάδα και ο τρανός σταυρός. Με ένα μικρό, αγνό κεράκι και ένα ταπεινό σταυροκόπημα, εμπλουτισμένα με πίστη, ειλικρίνεια και αγάπη, εντάσσεσαι επαρκέστερα στο κλίμα της κατάνυξης. Μη ξεχάσεις και τον πλησίον σου που πονά και πεινά.
Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα

Μην ξεχάσεις ότι αυτή η Εβδομάδα είναι Μεγάλη γιατί τα γεγονότα που έλαβαν χώρα είναι σπουδαία, σημαντικά. Είναι η Εβδομάδα των παθών του Κυρίου σου. Η Σταύρωση, ο Θάνατος και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι το πιο σοβαρό και ελπιδοφόρο μήνυμα για την ζωή σου.

Μη χορτάσεις από τα φαγιά, μη ξεδιψάσεις από τα πιοτά και μείνεις νηστικός από τα πνευματικά, από τα άγια, από τα θεϊκά μηνύματα που δεν φουσκώνουν την κοιλιά, δεν κουράζουν το σώμα, αλλά γαληνεύουν την ψυχή, την χορταίνουν και την λυτρώνουν.

Να μην ξεχάσεις…
Καλή Ανάσταση 



Δεν υπάρχουν σχόλια: