29 Απριλίου 2019

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές νικητές αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στο κοινοβούλιο η ακροδεξιά

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές νικητές αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στο κοινοβούλιο η ακροδεξιά
Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Με καταμετρημένο το 83,33% των ψήφων, το PSOE (123) και το Unidas Podemos (42) διαθέτουν συνολικά 165 βουλευτές και χρειάζονται ακόμη 11 από άλλα μικρότερα κόμματα για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στη Βουλή.

«Το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς, που συγκεντρώνει συνολικά 146 έδρες», γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς: Λαϊκό Κόμμα 65, Πολίτες 57 και Vox 24.

Ακολουθούν οι «Πολίτες» με 55, οι Ποδέμος με 40 ενώ ο σχηματισμός της άκρας δεξιάς Vox εξασφαλίζει 23 βουλευτές, μακριά από τις υψηλές προσδοκίες που συγκέντρωνε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα - Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία
Όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: