15 Απριλίου 2019

Τα πασχαλινά «δώρα» της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα πασχαλινά «δώρα» της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες
Πασχαλινός «μπουναμάς» για χιλιάδες δικαιούχους θεωρείται το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με εντολή του Αλέξη Τσίπρα δίνει τον «τόνο» των προεκλογικών παροχών.
Στόχος του να αυξήσει τη συσπείρωση στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Μάϊου, μια κίνηση που γίνεται παράλληλα με την πόλωση που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη σκανδαλολογία.

Η κυβέρνηση δείχνει να δοκιμάζει την… αδρεναλίνη του κόσμου που έχει οφειλές και χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και αναδεικνύει το θέμα των 120 δόσεων που φέρνει στη βουλή προς ψήφιση μέσα από το νομοσχέδιο-σκούπα τη Μεγάλη Τρίτη.

Σίγουρα, το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να ωφελήσει τους δανειολήπτες και τους οφειλέτες του Δημοσίου, αρκεί βεβαίως όσοι υπαχθούν σε αυτό να μπορούν και να το υποστηρίξουν. Και αυτό γιατί αρκετοί είναι ακόμη αυτοί που ακόμη και αν εργάζονται, δεν έχουν οικονομικές απολαβές που να τους επιτρέψουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέσα από τις 120 δόσεις.

Αναμφισβήτητα έχουμε γίνει η χώρα των δόσεων και των επιδομάτων.

Η οικονομική κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ και όσοι επλήγησαν περισσότερο από αυτήν, πληρώνουν ακόμη το «μάρμαρο». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα ανακουφίσει αρκετούς, πολλοί όμως, ακόμη δεν θα μπορέσουν να «μπαλώσουν» τα χρέη τους αφού δεν θα καταφέρουν να τα ρυθμίσουν έστω και κατ´ αυτόν τον τρόπο.

Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου: Όσο πιο αργά οι εκλογές τόσο πιο καλά

Το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας πιστεύουν πως το οικονομικό περιβάλλον θα καλυτερέψει το επόμενο διάστημα και για αυτό το λόγο, τόσο οΕυκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμούν ότι ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να είναι στο τέλος της τετραετίας, μένοντας πιστοί στο δόγμα «όσο πιο αργά τόσο πιο καλά».

Εκτιμούν, δηλαδή, πως είναι πολύ καλύτερο να προηγηθούν των εκλογών τα θετικά μέτρα, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν στην τσέπη τους τις αλλαγές. Έτσι πιστεύουν πως οι βουλευτικές εκλογές θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να διεξαχθούνΣεπτέμβρη ή Οκτώβρη, όταν συμπληρώνεται η τετραετία και όχι νωρίτερα.

Ο λόγος είναι γιατί τόσο ο υπουργός Οικονομιικών όσο και η υπουργός Εργασίας πιστεύουν, όπως λένε, απόλυτα στα μέτρα που φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή γιατί αυτά θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανέχεια που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια.

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα είναι πιθανότητα το τελευταίο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου μετά την ψήφιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έστω και αν είναι «πετσοκομμένη», αλλά επίσης και για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εκτός από τις 120 δόσεις, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και βελτιώσεις για τις συντάξεις χηρείας.

Ειδικά σε αυτό το θέμα, οι γυναίκες που έχουν χάσει τους συζύγους τους περιμένουν να δουν τι θα περιλαμβάνει το μέτρο, παρότι ουσιαστικά θέλουν την κατάργηση τωνυφιστάμενων διατάξεων που είναι πέρα για πέρα άδικες.

Καρότο και μαστίγιο από την κυβέρνηση
Στα 86 άρθρα του, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης και ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως επίσης και για εκείνους που εργάζονται σε εταιρείεςταχυμεταφορών και εστίασης.

Μεταξύ άλλων, ορίζει ως υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει γραπτώς στο σύστημα «Εργάνη» το όχημα και τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται, και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε τα οχήματα να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα για να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Αναμένεται να προβλέπεται, επίσης, πως ο εργοδότης θα πρέπει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, ή κατοχής δικής του ή των εργαζομένων.

Αν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν δικό τους μέσο, τότε ο εργοδότης θα πρέπει νακαταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού, χωρίς να υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Το συγκεκριμένο πακέτο παροχών προστίθεται στο πακέτο κοινωνικής πολιτικήςπου έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και μαζί με εκείνο που αφορά τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο με ή χωρίς ΑΣΕΠ πιστεύει ότι θα μειωθεί η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και άρα οι πολίτες θα σκεφτούν διαφορετικά πριν φτάσουν στην κάλπη για να επιλέξουν ποιους υποψήφιους θα στείλουν στην ευρωβουλή.

Το μείγμα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα με την απαραίτητη δόση σκανδαλολογίας.

Στην υπόθεση της Novartis, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας πολιτική σύγκρουση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Η ελπίδα είναι πως μέσω αυτού του τρόπου, οι πολίτες θα πολωθούν και θα συσπειρωθούν εντονότερα προς τονΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης συγκριτικά με τη ΝΔ, της οποίας η συσπείρωση βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά που είναι αρκετά ικανοποιητικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: