11 Απριλίου 2019

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Το Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος που προσβάλλει το 10% των ατόμων άνω των 60 και 20% άνω των 80. Τελευταίες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προσβάλλει το 90% των πολιτικών, ανεξάρτητα από την ηλικία.
**

Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεκμηρίωση αφού είχαμε πρόσφατα κρούσματα νεαρών πολιτικών σε κάθε βαθμίδα με συμπτώματα απώλειας μνήμης και απώλεια συνείδησης.
**
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ετών ο Αντώνης Σαμαράς με το Ζάππειο και ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
**
Υπάρχουν και παραδείγματα απώλειας μνήμης σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες που διέγραψαν το ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, καθώς και την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
**
Στο κατά πόσο είναι ιάσιμη η νόσος, η επιστημονική κοινότητα είναι αρνητική. Αντίθετα στο πολιτικό Αλτσχάιμερ παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης κατά την προεκλογική περίοδο κυρίως.
**
Άνθρωποι που είχαν να σου κάνουν χειραψία από τις εκλογές  του 2014 σου απλώνουν το χέρι, κάποιοι που δεν σου έλεγαν καλημέρα σε σταυροφιλάνε.
**
Η βελτίωση πάντως είναι προσωρινή από ό,τι δείχνουν εμπειρικά δεδομένα. Μετά την προεκλογική περίοδο η εκφυλιστική νόσος επανέρχεται πιο επιθετική, συνοδευόμενη μάλιστα από προβλήματα ακοής, αλλαγές στην ομιλία και την έκφραση.
**
Η σημερινή στήλη προχώρησε σε μια γνωμάτευση καθ’ όλα βιωματική, συλλέγοντας εικόνες και πορίσματα τριακονταετούς ενασχόλησης με τον τοπικό έντυπο Τύπο.
**
Γνωμάτευση για πολιτικούς. Νόσος ανίατος. Γνωμάτευση για πληθυσμιακές ομάδες. Με το σταγονόμετρο κάθε τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: