10 Απριλίου 2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη λόγω επιδημίας ιλαράς

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο κήρυξε την πόλη σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης μετά την επιδημία ιλαράς που έχει ξεσπάσει στο Μπρούκλιν, κυρίως μεταξύ των παιδιών των υπερορθόδοξων Εβραίων, και ζήτησε από όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς, μιας ασθένειας που έχει σχεδόν εξαλειφθεί, η οποία έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη από το 1991.

Από τον Οκτώβριο έχουν επιβεβαιωθεί 285 κρούσματα της ιλαράς στην πόλη, εκ των οποίων 246 παιδιά, κυρίως στην κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων στη συνοικία Ουίλιαμσμπεργκ, επεσήμανε ο ντε Μπλέιζιο. Πρόκειται για ραγδαία αύξηση σε σχέση με τα μόλις δύο κρούσματα που είχαν καταγραφεί το 2017, η οποία συνδέεται άμεσα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Συνολικά 21 άνθρωποι έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν, εκ των οποίων πέντε στην εντατική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.

Η επιδημία στη Νέα Υόρκη εντάσσεται στο πλαίσιο της επανεμφάνισης της ιλαράς, με 465 κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.

Όλοι οι κάτοικοι τεσσάρων ζωνών στο Ουίλιαμσμπεργκ, στο βορειοδυτικό Μπρούκλιν, «που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην ιλαρά» πρέπει να εμβολιαστούν, τόνισε ο ντε Μπλέζιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 δολαρίων και ποινικές διώξεις.

Παράλληλα στην περιοχή αυτή οι παιδικοί σταθμοί της κοινότητας των υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και οι γεσίβας, τα ταλμουδικά σχολεία, που δέχονται μη εμβολιασμένα παιδιά επίσης κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις ακόμη και με αναστολή της άδειας λειτουργίας τους.

Μέχρι στιγμής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υποχρεωτικά μια σειρά εμβόλια για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, όμως επιρέπονται οι εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους.

Η επανεμφάνιση της ιλαράς στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αποδίδεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που τροφοδοτείται ευρέως από το Διαδίκτυο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κανένα θρησκευτικό κείμενο αλλά ούτε και οι εβραϊκές αρχές της Νέας Υόρκης συστήνουν την αποχή από τον εμβολιασμό. Ο ντε Μπλέιζιο δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα, αν και κανένας εκπρόσωπός της δεν ήταν παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης υπενθύμισε εξάλλου ότι οι αρχές της πόλης διεξάγουν εδώ και πολλούς μήνες μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Έχουν διανεμηθεί σχετικά φυλλάδια, έχουν αναρτηθεί πληροφορίες στο Διαδίκτυυο και έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες αυτοματοποιημένες κλήσεις στα γίντις προς μέλη της υπερορθόδοξης κοινότητας των Εβραίων.

«Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε σε μια πιο σκληρή αντιμετώπιση», εκτίμησε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι το εμβόλιο θα διατίθεται δωρεάν για τις οικογένειες που δεν μπορούν να το πληρώσουν.

«Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί άμεσα», διαβεβαίωσε ο ντε Μπλέιζιο. «Μπορούμε να την σταματήσουμε».

«Όταν επιλέγεται να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, να έχετε υπόψη σας ότι παίρνετε αυτή την απόφαση και για τους ανθρώπους γύρω του», τόνισε η Ερμίνα Παλάσιο αναπληρώτρια δήμαρχος αρμόδια για την υγεία.

Μάλιστα η Παλάσιο επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της έχουν ενημερωθεί για τη διοργάνωση «πάρτι ιλαράς», στα οποία οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους για να εκτεθούν στην ασθένειες.

Οι αρχές του Ρόκλαντ, μιας κομητείας βόρεια της Νέας Υόρκης που έχει γίνει επίσης επίκεντρο μεγάλης επιδημίας ιλαράς, αποφάσισε στις 26 Μαρτίου να απαγορεύει στα μη εμβολιασμένα παιδιά την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και τα σχολεία. Ωστόσο το μέτρο αυτό ακυρώθηκε την Παρασκευή από δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν περίπου δέκα γονείς ανεμβολίαστων παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: