26 Μαΐου 2019

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2 με τίτλο «Integrated Holistic Approach to a Validated European Tool (IHAVET)», οργάνωσε και υλοποίησε  εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουλγαρία, και συγκεκριμένα στην πόλη Ρούσε (Ruse).
Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 19/05 έως και 22/05/2019, συμμετείχαν τέσσερις καθηγητές από διάφορους τομείς του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο σχολεία όσο και εταιρίες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, Γαλλία, Βουλγαρία, Πορτογαλία). Η υποδοχή όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος έγινε από το ιδιωτικό σχολείο «First Private School Leonardo da Vinci», που έχει έδρα το Ρούσε της Βουλγαρίας.
Οι στόχοι του προγράμματος και της συνάντησης - επίσκεψης περιγράφονται συνοπτικά  ως εξής:
- Κοινωνικοποίηση και βελτίωση των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες (μετανάστες) ή είναι παιδιά μεταναστών. Μεγαλύτερη εμπλοκλη αυτών των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες διεργασίες της σχολικής μονάδας.
- Αλλαγή της στάσης των γονέων που προέρχονται από άλλες χώρες, ώστε να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τους μαθητές στην προσπαθεια τους στο σχολείο.
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση των καθηγητών, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα κάνοντας χρήση νέων τεχνικών και εργαλείων για να προσεγγίσουν καλύτερα τους μαθητές
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Βουλγαρία οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα:
- Παρουσίασαν το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του. Παράλληλα ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Παρακολούθησαν τις αντίστοιχες παρουσιάσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων σχετικά με τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας τους
- Συμμετείχαν σε εκτενείς συζητήσεις για τα μαθησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στις σχολικές μονάδες της Ευρώπης, ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από άλλες χώρες (μετανάστες ή παιδιά μεταναστών), καθώς και στον ρόλο των γονέων αλλά και των καθηγητών σε αυτά τα προβλήματα
 - Καθορίστηκαν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων και αποφασίστηκε ο τρόπος συνεργασίας για τα επόμενα δύο έτη μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και ο ρόλος του κάθε εταίρου. 
- Καθορίστηκε ο τρόπος αξιολόγησης του προγράμματος, ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν από κάθε εταίρο για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.
- Επισκέφτηκαν την έκθεση εργασιών των μαθητών του σχολείου Leonardo da Vinci  με θέμα το νερό και παρακολούθησαν την εκδήλωση απονομής βραβείων στους μαθητές
- Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις στην πόλη Ρούσε, όπως επίσκεψη στην όπερα, στο δημαρχείο, στην βιβλιοθήκη, στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου Leonardo Da Vinci, καθώς και στον καθεδρικό Ναό της πόλης (Sveta Troitsa).

Δεν υπάρχουν σχόλια: