27 Μαΐου 2019

Ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, άνοδος των Πρασίνων

Τις απώλειές τους μετρούν τα κυβερνώντα κόμματα στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των exit polls που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις ευρωεκλογές.

Έτσι, το CDU/CSU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές του SPD μένουν μόλις στο 15,5%.

Αντίθετα, οι Πράσινοι αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα, ανεβαίνοντας στο 22%.

Σταθερά ψηλά η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,5%, ενώ Φιλελεύθεροι και Αριστερά (Die Linke) αγγίζουν μόλις το 5,5%.

Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Ζήτησε την παραίτηση της Νάλες

Σε αυτό το κλίμα, η Σιμόνε Λάνγκε (στέλεχος του SPD και δήμαρχος του Φλένσμπουργκ) ζήτησε την παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες.

Η Λάνγκε, η οποία στο συνέδριο του SPD τον περασμένο Απρίλιο ήταν αντίπαλος της κυρίας Νάλες για την ηγεσία του κόμματος και είχε λάβει 30%, ζήτησε μια «επανεκκίνηση και σε επίπεδο προσώπων, χωρίς την Αντρέα Νάλες» και τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου αρχηγού από την βάση. «Αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικό νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα μεγάλη ώθηση», δήλωσε.

Περιμέναμε καλύτερο αποτέλεσμα

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ, για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των εκλογών. 
«Περιμέναμε - και αξίζαμε - ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι Ευρωεκλογές δεν υπήρξαν ποτέ εύκολο πεδίο για το κόμμα του.

Από την πλευρά της η συμπρόεδρός του Κάτια Κίπινγκ, σχολιάζοντας τις απώλειες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU-SPD), δήλωσε ότι «ο μεγάλος συνασπισμός είναι πλέον μόνο μικρός συνασπισμός και τώρα τελείωσε και ο χρόνος του».

AfD: Θα... επιδιορθώσουμε την Ε.Ε.
«Πάμε στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιδιορθώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την περιορίσουμε στα βασικά της καθήκοντα», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν.

Ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ απέδωσε την αδυναμία της AfD να φθάσει στα επίπεδα των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 κυρίως στο σκάνδαλο τoυ ηγέτη του αυστριακού αδελφού κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η AfD συγκεντρώνει ποσοστό 10,7% (+3,8% από το 2014), έναντι 12,6% που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: