12 Ιουνίου 2019

Αγώνας δρόμου στους Παλαιούς Πόρους Πιερίας με τη συμμετοχή ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών

Ο ανήλικος Μ.Μ., ωφελούμενος της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων από το Αφγανιστάν, που εδρεύει στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, τερμάτισε πρώτος στον αγώνα δρόμου 7km «Pourlia Trail 2019», που διεξήχθηκε στους Παλαιούς Πόρους Πιερίας, στις 12 Μαΐου.

Με χρόνο 34΄48΄΄ ο νεαρός Αφγανός έκοψε πρώτος το νήμα και σήκωσε ψηλά το έπαθλο. Στον αγώνα συμμετείχαν έξι (6) ανήλικοι συνοδεία των υπευθύνων του προγράμματος με στόχο την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία αλλά και την απόκτηση εμπειριών. Και τα υπόλοιπα παιδιά της δομής τερμάτισαν σε πολύ καλές θέσεις , όπως ο ανήλικος Α.Η. που βγήκε 8ος, ο A.S. που βγήκε 9ος, ο A.S. που βγήκε 19ος και ο C.A. που βγήκε 25ος. Να σημειωθεί ότι οι ανήλικοι συμμετείχαν και στο «Vrontou North Olympus Trail», αυτή τη φορά στα 20km ορεινό, στις 2 Ιουνίου. Αν και οι ανήλικοι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αγωνιστούν, είτε  δανείζονται ρούχα και παπούτσια από τους συγκατοίκους τους, είτε  αγωνίζονται με τα δικά τους που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
«Καθημερινά καταβάλλουμε προσπάθειες για την προαγωγή των αθλητικών πραγμάτων και τη δημιουργική και υγιή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας. Οι περίπου 45 επωφελούμενοι ασχολούνται με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ και τρέξιμο με στόχο την δημιουργία αθλητικής συνείδησης και την ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργατικότητας μεταξύ τους. Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Δομής μας, ώστε οι επωφελούμενοι να συμμετέχουν σε μαραθωνίους σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την καλλιέργεια του αγωνιστικού ήθους και της ιδέας του «ευ αγωνίζεσθαι», τα οποία συντελούν στην κοινωνικοποίηση των επωφελούμενων, στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην απόκτηση εμπειριών», σημειώνει η Ψυχολόγος της Δομής, με καταγωγή από την Πιερία, κα Γλυκερία Κουκουλιάτα. 
Λίγα λόγια για τη Δομή Φιλοξενίας
Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων από το Αφγανιστάν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, εδρεύει στις Λιβανάτες Φθιώτιδος και ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη Φεβρουαρίου με δυναμικό φιλοξενίας έως 45 επωφελούμενους, ηλικίας 15-18 ετών άρρενες, αφγανικής καταγωγής, και απαρτίζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με σκοπό την άμεση κάλυψη των αναγκών των επωφελούμενων. 
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι προσηλωμένος στην αρχή ότι οι ανθρώπινες και ομαλές συνθήκες μετανάστευσης ωφελούν τους μετανάστες και την κοινωνία. Έτσι, ενεργεί με τους εταίρους του στη διεθνή κοινότητα με γνώμονα την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των μεταναστών για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λειτουργικών προκλήσεων για την διαχείριση της μετανάστευσης, την έγκαιρη κατανόηση των θεμάτων της μετανάστευσης και την ενθάρρυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: