13 Ιουνίου 2019

Μια περιφέρεια που... εκδικείται

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κωλυσιεργεί συστηματικά καθυστερώντας την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που έχουν επιδικάσει ποσό 20.000 ευρώ σε υπάλληλο λόγω των μακροχρόνιων διώξεων που είχε υποστεί από τη διοίκηση.

Μπορεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας να επανεξελέγη πανηγυρικά περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη Κυριακή, όμως «αγαπημένο» και «λαοπρόβλητο» πολιτικό ηγέτη έχει και η Βόρεια Κορέα...

Ο συνειρμός δεν είναι τόσο δύσκολος αν πληροφορηθεί κανείς την περιπέτεια του μόνιμου υπαλλήλου της διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της περιφέρειας που, ενώ έχει δικαιωθεί δικαστικά και τελεσίδικα για τις διώξεις τις οποίες υφίσταται επί σειρά ετών στη δουλειά του, δέχεται πλέον την εκδικητική άρνηση της διοίκησης Τζιτζικώστα να του καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση!

Το ιστορικό της υπόθεσης με θύμα τον μόνιμο υπάλληλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννη Αλεξόπουλο κρατάει πάνω από μία δεκαετία, όταν η τότε διοίκηση (Ψωμιάδη) της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης τον παρέλειψε παρανόμως από την κατάρτιση καταστάσεων εξεταστών υποψήφιων οδηγών, για το διάστημα Ιουλίου 2008-Ιουλίου 2010. Εκτοτε ο κ. Αλεξόπουλος, παρότι κατέφυγε στα δικαστήρια που -σημειωτέον- τον δικαίωσαν, όχι μόνο δεν έχει δει άσπρη μέρα ως υπάλληλος στην υπηρεσία του, όπως υποστηρίζει, αλλά αγνοούνται πλήρως και οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα! Και ιδού:

Στις 15 Απριλίου 2010 το Α’ Ακυρωτικό Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την υπ’ αρ. 634/2010 απόφασή του τον δικαιώνει για τη μη περίληψή του στον πίνακα εξεταστών υποψήφιων οδηγών από τον Ιούλιο του 2008 κι έπειτα, καθώς η υπηρεσία του δεν είχε προβεί σε καμία διαδικασία έκδοσης απόφασης κι ενώ ο ίδιος απουσίαζε για κάτι περισσότερο από δύο μήνες, λόγω αναρρωτικής άδειας από τροχαίο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή-προσφυγή ΑΓ9181 του κ. Αλεξόπουλου για καταβολή 12.660,57 € ως διαφυγόντων εισοδημάτων, ενώ είχε προηγηθεί στις 2 Αυγούστου η κατάθεση άλλης αγωγής (ΑΓ7859) για καταβολή 12.360 € για ηθική βλάβη.

Οι δύο αγωγές επιδικάστηκαν αμφότερες μετά οκτώ χρόνια σχεδόν, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, από το Ζ’ Μονομελές Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με την απόφαση για τη μεν πρώτη να δέχεται ολόκληρο το ποσό των 12.660,57 € συν 399 € δικαστικά έξοδα εις βάρος της περιφέρειας, για τη δε άλλη να δέχεται ως αποζημίωση για ηθική βλάβη του υπαλλήλου το ποσό των 1.500 € συν τους νόμιμους τόκους.

Το σύνολο των δύο με τους αναλογούντες τόκους ανέρχεται περίπου στα 20.500 €, μέρος των οποίων αναλογεί σε εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς καθώς και σε φόρους επί τόκων. Και κάπου εδώ ξεκινάει η καθεστωτική αντίληψη της διοίκησης Τζιτζικώστα να μην πληρώσει τον αδικημένο υπάλληλο...

«Στις 16 Ιανουαρίου 2019 έκανα αίτηση προς τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων στην οποία μου απάντησε με δύο έγγραφα (9452/21-2-2019 & 2657/19-2-2019). Το δεύτερο εξ αυτών απευθυνόταν στο τμήμα Μισθοδοσίας της διεύθυνσης Οικονομικού και αναφέρει μεταξύ άλλων: "...σας παρακαλούμε να συμμορφωθείτε και να προχωρήσετε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σκεπτικό και διατακτικό των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με την εκτέλεση των αποφάσεων". Παρ’ όλα αυτά, το αρμόδιο τμήμα κωλυσιεργεί έως τώρα να να υλοποιήσει τις καταβολές των επιδικασθέντων χρημάτων, προφασιζόμενο διάφορους λόγους...», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικαιωμένος πλην απλήρωτος υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγές της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας επιβεβαίωσαν, αν και δεν χρειαζόταν λόγω της ύπαρξης των δικαστικών αποφάσεων, όλα τα προαναφερόμενα. Ανέφεραν, μάλιστα, πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε λάθος υπολογισμό των τόκων από το τμήμα Μισθοδοσίας. Επίσης, στην απαίτηση της περιφέρειας να υπογράψει ο καταδιωκόμενος υπάλληλος υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει καμία άλλη οικονομική απαίτηση! Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν προβλέπεται ούτε στις δικαστικές αποφάσεις ούτε και πουθενά...

«Ποιος ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστούν; Η ταλαιπωρία μου συνεχίζεται. Οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις. Αναγκάστηκα έτσι να υποβάλω αίτηση προς το Συμβούλιο Συμμόρφωσης των Διοικητικών Δικαστηρίων για να επιληφθεί του θέματος», λέει ο κ. Αλεξόπουλος.

Και τίθεται κάπου εδώ το ερώτημα: Αν η περιφέρεια του δημοφιλούς και λαοπρόβλητου Απόστολου Τζιτζικώστα δεν εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και αυθαίρετα ζητά υπεύθυνες δηλώσεις περί «μη περαιτέρω απαιτήσεων», δεν δημιουργεί άλλους συνειρμούς;

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: